Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να αποφορτιστείς διαβάζοντας ένα βιβλίο.
-Γιατί η ανάγνωση ενός βιβλίου ισοδυναμεί με διαλογισμό.


Ίσως δεν έχεις πάει ακόμα διακοπές. Ίσως οι διακοπές σου ακόμα αργούν. Κι όμως υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις – και μάλιστα συχνά – όπου και αν βρίσκεσαι, και να  έχεις παρόμοια οφέλη με εκείνα των διακοπών. Τι είναι αυτό; Το διάβασμα! Διαβάζοντας ένα βιβλίο, ο εγκέφαλός σου αντιδρά με έναν τρόπο σαν να είσαι διακοπές. Αποτέλεσμα; Εσύ να αναζωογονείσαι και να χαλαρώνεις. Ξέρεις ότι ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου σε 3 λεπτά; Πώς και γιατί συμβαίνει αυτό θα αναρωτηθείς…

Ας υποθέσουμε ότι διαβάζεις ένα βιβλίο που διαδραματίζεται σε μία συγκεκριμένη χώρα. Καθώς το διαβάζεις, δεν τοποθετείς τους χαρακτήρες του βιβλίου σε εκείνη την περιοχή, αλλά τον εαυτό σου. Ο Jonathan Gottschall, συγγραφέας του The Storytelling Animal, υποστηρίζει ότι όταν διαβάζεις μία ιστορία, το μυαλό σου δεν λειτουργεί σαν απλός παρατηρητής. Αντίθετα, λειτουργεί σαν να συμμετέχεις κι εσύ ο ίδιος στην ιστορία.

Σου έχει τύχει ποτέ να παρακολουθείς μία πολύ έντονη σκηνή μίας ταινίας στον κινηματογράφο; Ο πρωταγωνιστής κινδυνεύει – κι όμως και η δική σου καρδιά χτυπάει δυνατά. Αυτή είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ό,τι θεωρεί ο εγκέφαλος ότι συμβαίνει.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το διάβασμα. Το διάβασμα σε κάνει να ζεις έμμεσα τη ζωή ενός άλλου. Ο εγκέφαλος λειτουργεί πέρα από τις λέξεις που αναγράφονται στη σελίδα που διαβάζεις και σε κάνει να ταξιδεύεις εκεί που βρίσκεται ο χαρακτήρας του βιβλίου. Και όπως όταν πας διακοπές έχεις τη δυνατότητα να συναντήσεις νέα άτομα, να γνωρίσεις καινούργια μέρή ή ακόμα και διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες και κόσμους  κάποιο παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και ένα βιβλίο.

Διάβασε γιατί σου κάνει καλό!

Χρειάζεται να βρεις έναν τρόπο που θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να βρεις την ισορροπία σου. Το διάβασμα έχει τα ίδια οφέλη με τον διαλογισμό, καθώς σου προσφέρει βαθιά χαλάρωση και εσωτερική ηρεμία, μειώνει τα επίπεδα του άγχους, αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου και σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα. Σε βοηθάει να αποσυνδέεσαι και να ζεις μία ιστορία και όπως ο διαλογισμός, όταν γυρίζεις ξανά στο παρόν, αισθάνεσαι ότι έχεις χαλαρώσει.

Το διάβασμα σε κάνει να ζεις έμμεσα τη ζωή ενός άλλου. Ο εγκέφαλος λειτουργεί πέρα από τις λέξεις που αναγράφονται στη σελίδα που διαβάζεις και σε κάνει να ταξιδεύεις εκεί που βρίσκεται ο χαρακτήρας του βιβλίου.

Ένα βιβλίο σε βοηθάει να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να βελτιώσεις την ευεξία σου. Δοκίμασε λοιπόν να κάνεις το διάβασμα μέρος της ζωής σου. Θα διαπιστώσεις ότι κάθε φορά που θα κλείνεις το βιβλίο σου, θα είσαι όχι μόνο πιο ήρεμος, αλλά και πιο χαρούμενος. Και ας μην έχεις πάει διακοπές.

Διάβασε ακόμα:

7 Απλά Βήματα Που Θα Σε Κάνουν Πιο Ευτυχισμένο

Τι Μπορείς Να Κάνεις Μετά Τις 20.00 Για Να Αποφορτιστείς Από Μία Κουραστική Μέρα

Author(s)

  • Η Natasa Lekic είναι δημιουργός του New York Book Editors, της ηλεκτρονικής υπηρεσίας που φέρνει σε επαφή συγγραφείς και εκδότες.