Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις: 

-Ποια είναι η ψυχολόγος με τη μεγαλύτερη πείρα στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στο Χρώμα.
-Ποιά χρώματα σου προτείνει να φοράς για να ενισχύσεις το εργασιακό σου προφίλ.


Για μία ακόμα φορά είσαι μπροστά στην ντουλάπα και αναρωτιέσαι τι να φορέσεις για να πας στη δουλειά. Φυσικά, αν πρόκειται για μία ημέρα όπως όλες τις άλλες ίσως ψηφίσεις αποκλειστικά και μόνο υπέρ της άνεσης. Αν όμως έχεις ένα σημαντικό meeting ή μια παρουσίαση, ίσως θα έπρεπε να λάβεις υπόψη εκτός από το είδος των ρούχων κι έναν ακόμα παράγοντα: το χρώμα τους. 

Σύμφωνα με την Karen Haller, συγγραφέα του βιβλίου “Το μικρό βιβλίο των χρωμάτων” , η οποία είναι αναγνωρισμένη διεθνώς στον τομέα της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στο Χρώμα, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το χρώμα μεταξύ άλλων και στα ρούχα μας μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο στη ζωή μας. Η Haller, με περισσότερα από 20 χρόνια πείρας πάνω στη μελέτη των χρωμάτων, επισημαίνει ότι τα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον επαγγελματικό μας χώρο, προκειμένου να τονώσουν την αυτοπεποίθηση μας, την καθαρή σκέψη, την αυτοσυγκέντρωση αλλά ακόμα και την έμπνευσή μας. Μπορεί αυτό να το πετύχεις επιλέγοντας το χρώμα που σε εμπνέει για την κούπα που χρησιμοποιείς για τον καφέ σου, το ποντίκι σου ή την ατζέντα σου. Και φυσικά, μεγάλη σημασία παίζει και το χρώμα των ρούχων που θα επιλέξεις να φορέσεις στην εργασιακό χώρο, ανάλογα με την περίσταση. Ανάλογα με το αν έχεις μια συνέντευξη για την πρόσληψή σου, ένα επαγγελματικό meeting, μια συνάντηση με τον διευθυντή σου, μια παρουσίαση. Ακόμα, όμως, και τις ημέρες που απλά χρειάζεται να δουλέψεις συγκεντρωμένα, τα χρώματα που θα επιλέξεις να φορέσεις μπορεί να σε βοηθήσουν.

Τι να προσέξεις στο χρώμα των ρούχων σου πριν μια σημαντική επαγγελματική συνάντηση;

Αν έχεις κάποια συνέντευξη ή κάποια σημαντική παρουσίαση, σύμφωνα με τη Ηaller θα μπορούσες να εκμεταλλευτείς τη δύναμη της επιρροής των χρωμάτων. Όπως η ίδια προτείνει καλό θα ήταν:

Nα διαλέξεις ρούχα σε χρώματα που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις ακριβώς όπως θέλεις. Π.χ. Αξιόπιστη; Σοβαρή; Ανοιχτή; Ήρεμη; Ευγενική; Ευχάριστη; Επίλεξε ανάλογα το χρώμα που σε εμπνέει. Αν υπάρχει κάποιο αυστηρό dress code, μπορείς να επιλέξεις να φορέσεις εσώρουχα με το χρώμα που επιθυμείς να αποτελέσει μέσο έμπνευσης για σένα. 

Να επιλέξεις  χρώματα που ξέρεις ότι σου ταιριάζουν. 

Δηλαδή χρώματα που αγαπάς από την προσωπική σου παλέτα. Αποχρώσεις με τις οποίες νιώθεις άνετα και ταιριάζουν στην προσωπικότητά σου αλλά και στα φυσικά σου χαρακτηριστικά. Όταν φοράς χρώματα που δεν ταιριάζουν με την αυθεντική σου προσωπικότητα, τείνεις να εκπέμπεις μια ένταση τόσο σωματική όσο και συναισθηματική, όχι μόνο για εσένα αλλά και για τους άλλους. Αντίθετα, όταν οι αποχρώσεις που φοράς εναρμονίζονται με την προσωπικότητά σου, ξεχωρίζεις με θετικό τρόπο και εκπέμπεις αυτοπεποίθηση και άνεση. 

Να σκεφτείς τις αναλογίες του χρωμάτων που έχεις επιλέξει να φορέσεις. 

Μην ξεχνάς ότι, όταν φοράς πολύ από ένα χρώμα, βγάζεις στην επιφάνεια τις αρνητικές του ιδιότητες. Φρόντισε λοιπόν να υπάρχει μια αρμονική αναλογία χρωμάτων. 

Τι αποκαλύπτει το χρώμα που επιλέγεις να φορέσεις στην εργασία σου;

Το χρώμα που κυριαρχεί στα ρούχα σου, περνά συγκεκριμένα μηνύματα για το εργασιακό σου προφίλ. Γι’ αυτό πρόσεχε τι επιλέγεις να φορέσεις ανάλογα με τις περιστάσεις. Αν πρόκειται για παράδειγμα να περάσεις τη μέρα σου στο γραφείο δουλεύοντας απλά ή αν έχει κάποια παρουσίαση κατά τη διάρκεια της οποίας φιλοδοξείς να κλέψεις τις εντυπώσεις. 

Μαύρο

Ενισχύει την αίσθηση εξουσίας και ασφάλειας. Η υπερβολή όμως μπορεί να εκπέμπει ψυχρότητα και να κάνει αυτόν που το φορά απρόσιτο.

Άσπρο 

Προσδίδει αίσθηση άνεσης και τάξης. Όμως μπορεί να είναι αρκετά ψυχρό και επιλέγοντας να το φορέσεις να κρατάς τους άλλους σε απόσταση.

Γκρι

Ιδανικό αν θες να περάσεις απαρατήρητος στη δουλειά. Μπορεί να συνδεθεί με την έλλειψη αυτοπεποίθησης. 

Μπλε 

Χρώμα που περνά το υποσυνείδητο μήνυμα ότι είσαι αξιόπιστος, έμπιστος, έμπειρος. Μία υπερβολή όμως στη χρήση του μπορεί να εκπέμπει ψυχρότητα και σοβαροφάνεια και να κρατά σε απόσταση τους άλλους.

Γαλάζιο 

Ένα επίσης χρώμα που ενισχύει την αξιοπιστία σου. Παράλληλα όμως προσδίδει μια αίσθηση ηρεμίας.  

Καφέ

Δίνει την εικόνα ενός ατόμου προσγειωμένου, υπερβολικά σοβαρού και πιθανόν με έλλειψη χιούμορ. Παρόλα αυτά εντείνει το συναίσθημα της ασφάλειας στους γύρω σου, που είναι πιθανόν να σε εμπιστευτούν πιο εύκολα, αν φοράς αυτό το χρώμα.

Κόκκινο

Σίγουρα σου δίνει ενέργεια και μόνο που το φοράς. Όμως δεν παύει μια υπερβολή στη χρήση του να σε κάνει να εκπέμπεις προς τους άλλους μια επιθετικότητα ή αλαζονία. 

Ροζ 

Μπορεί να συνδεθεί με ανασφάλεια ή αδυναμία του χαρακτήρα. Εκπέμπει, όμως, ταυτόχρονα μια καλοσύνη και θεωρείται το ιδανικό χρώμα που μπορεί να φορέσει κάποιον, αν στόχος του είναι να βελτιώσει τους συναδελφικούς του δεσμούς. 

Κίτρινο 

Αναδεικνύει έναν αισιόδοξο χαρακτήρα και ένα ανήσυχο πνεύμα. Πιθανόν να είναι ιδανικό, αν πρόκειται να παρουσιάσεις τις νέες ιδέες σου. Μπορεί, όμως, να συνδεθεί με μια αστάθεια του χαρακτήρα. Είναι, επίσης, ένα καλό χρώμα, αν θέλεις να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου. 

Πράσινο 

Φορώντας το εκπέμπεις ένα  αίσθημα ισορροπίας και γαλήνης. Στα αρνητικά του συγκαταλέγονται η έλλειψη ζωντάνιας.

Μωβ 

Ένα καλό χρώμα για να φορέσεις, αν θες να ενισχύσεις τη συγκέντρωσή σου ή  χρειάζεται να “φωτίσεις” τον εαυτό σου, αν είσαι υπερβολικά εσωστρεφής ως χαρακτήρας. 

Στο βιβλίο της Κarren Haller “Το Μικρό Βιβλίο Των Χρωμάτων” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, μπορείς να βρεις επιπλέον οδηγίες και πληροφορίες για το πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς τη δύναμη των χρωμάτων στο πρώτο ραντεβού, στη διακόσμηση του σπιτιού ή του γραφείου ή ανάλογα με το αν στόχος σου είναι η ενίσχυση της συγκέντρωσης, της ηρεμίας, της ενέργειας, της δημιουργικότητας ή της θετικής διάθεση. Μάθε περισσότερα στο www.dioptra.gr

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Γιατί Η Δύναμη Της Χειραψίας Έχει Σημασία

Τι “λέει” Το Χρώμα Των Μαλλιών Σου Για Σένα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.