Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πώς τα πτυχία συνδέονται με την απιστία.
– Αν οι μορφωμένοι χωρίζουν πιο εύκολα ή πιο δύσκολα.


Στην προσπάθειά σου να γνωρίσεις καλύτερα ένα πρόσωπο, για το οποίο έχεις ξεκινήσει να νιώθεις έλξη, θα το ρωτήσεις πολλά. Τι μουσική του αρέσει. Ποιο είναι το αγαπημένο του χρώμα. Πού αγαπά να πηγαίνει διακοπές. Ποιο είναι το ζώδιό του. Και καθώς συνεχίζεις να το γνωρίζεις καλύτερα, θα ανακαλύψεις ότι σε ενδιαφέρει να μάθεις ακόμα πιο ουσιαστικές πληροφορίες που ίσως αφορούν και το status quo του, οπότε σίγουρα στις συζητήσεις σας θα ξεπηδήσουν ερωτήσεις όπως “πού μένεις;” και “τι δουλειά κάνεις;”. Μέσα στα κριτήρια, όμως, που λαμβάνεις υπόψη όταν αξιολογείς κάποιον ως υποψήφιο σύντροφο ζωής, είναι και το μορφωτικό του επίπεδο.

Σίγουρα, όμως, δεν μπορείς να φανταστείς ότι την ώρα που με περηφάνια εκείνος ή εκείνη σου δηλώνει ότι έχει μεταπτυχιακό στα οικονομικά ή στα μαθηματικά, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα έμμεσο προγνωστικό για το αν θα σε απατήσει ή αν ο γάμος σας καταλήξει σε διαζύγιο στο μέλλον. Κι όμως, τα πτυχία τελικά μπορούν να φανερώσουν περισσότερα από όσα φανταζόμαστε, σύμφωνα με έρευνες. Πιο συγκεκριμένα, έχουν να αποκαλύψουν τρία παράδοξα για εκείνους που έχουν πολλά πτυχία.

1.Είναι περισσότερο πιθανό να απατήσουν….

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το site γνωριμιών Victoria Milan, όσο αυξάνονται τα πτυχία κάποιου τόσο αυξάνει η πιθανότητα να απατήσει. Με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα, πάνω από το 69% των γυναικών και το 65% των ανδρών υψηλού μορφωτικού επιπέδου θα μπουν στον πειρασμό να απατήσουν. Το ίδιο, όμως, επιβεβαιώνει και έρευνα από το University of Washington. Με βάση την εν λόγω έρευνα οι πιο πιστοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πτυχίο.

2…Εκτός αν έχουν διδακτορικό

Το παράδοξο, ωστόσο, που αποκαλύπτει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι η πιθανότητα απιστίας εκμηδενίζεται από το διδακτορικό πτυχίο. Πιο συγκεκριμένα, ο κανόνας ότι τα πολλά πτυχία αυξάνουν την πιθανότητα απιστίας δεν φαίνεται ότι ισχύει για εκείνους που έχουν διδακτορικό τίτλο. Η μελέτη από το University of Washington σε αυτή την περίπτωση διαπίστωσε ότι όσοι είχαν διδακτορικό ήταν λιγότερο πιθανό να απατήσουν σε σχέση με εκείνους που έχουν απλά πτυχία.

3.Είναι λιγότερο πιθανό να πάρουν διαζύγιο

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει κι αυτό που διαπίστωσαν από την έρευνα τους οι επικεφαλής του National Marriage Project στο Rutgers University Stockholm University. Αναφέρουν ότι όσο λιγότερο μορφωμένος είναι κάποιος τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάρει διαζύγιο. Αντίθετα, τα ζευγάρια υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με οικονομική ευμάρεια, είναι λιγότερο πιθανό να χωρίσουν, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει στο ιστορικό τους απιστία.

Φυσικά, όλα όσα διάβασες δεν χρειάζεται να σε βάλουν ούτε σε σκέψεις ούτε σε υποψίες. Αφού η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι απιστίες και διαζύγια αποτελούν μέρος της ζωής όλων, ανεξάρτητα από το πόσα πτυχία έχουν. Σίγουρα, όμως, αν ο ή η σύντροφός σου σκέφτεται ότι θα ήθελε να συνεχίζει τις σπουδές του, προκειμένου να πάρει ένα διδακτορικό πτυχίο, μη βιαστείς να του κόψεις τη φόρα επικαλούμενος τα έξοδα. Με βάση τα παραπάνω, έχεις ένα λόγο επιπλέον για να τον παροτρύνεις να το κάνει.

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Χωρίζουν Τα «Δυνατά» Ζευγάρια;

Να Χωρίσεις Ή Να Μη Χωρίσεις;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.