Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο έχει τρομάξει η πανδημία τους ανθρώπους.
-Πώς μια τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς.


Η COVID-19 χτύπησε γρήγορα και σκληρά, όταν ολόκληρος ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος. Από την κοινωνική απόσταση, την εργασία εξ αποστάσεως και τον πανικό, η ζωή πήρε μια ξαφνική στροφή επί τα χείρω. Και καθώς η νέα πραγματικότητα σταθεροποιείται, η ψυχική υγεία έχει γίνει μια μεγάλη παγκόσμια ανησυχία. Νέες έρευνες εμφανίζονται για να δείξουν τα οφέλη και τις ανησυχίες της κοινωνικής απόστασης και της εξ αποστάσεως εργασίας. 

Φόβοι και ευαισθησίες

1η έρευνα 

Η Thrive Global Greece πραγματοποίησε έρευνα στην Ελλάδα, ερευνώντας τη νέα εργασιακή πραγματικότητα. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε και πάλι τη τεράστια σημασία του ρόλου των Human Resources Managers τόσο για την εξεύρεση και εφαρμογή τρόπων περιορισμού της διασποράς του ιού και της διασφάλισης του επιπέδου ασφάλειας των εργαζομένων, όσο και για την προετοιμασία της επιχείρησης για την επόμενη μέρα. Μια μέρα, που είναι η αρχή μιας νέας εποχής, η οποία δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα διαμορφωθεί και της οποίας τα κύρια συστατικά είναι σε φάση διάπλασης.

Από την Πανελλαδική ποσοτική έρευνα που διεξήγαγε η Thrive Global, μέσω της εταιρείας Focus Bari, προκύπτει ότι:

-6/10 εργαζόμενους θέλουν μεγαλύτερη υποστήριξη από τους εργοδότες.
-Το 65% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε ο εργοδότης να τους υποστήριζε περισσότερο στη διαχείριση του άγχους.
-1 στους 3 δηλώνει ότι θα επιθυμούσε ο εργοδότης του να προσπαθούσε να το βοηθήσει να είναι περισσότερο ανθεκτικός.
-1 στους 3 δηλώνει ότι θα ήθελε ο εργοδότης του να τον βοηθούσε να νιώθει πιο δυνατός  όταν αντιμετωπίζει συνθήκες δημόσιας υγείας.
-Το 55% αισθάνεται ότι τα ηγετικά στελέχη δεν αποτελούν πρότυπο υγιούς συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά στην έξαρση του κορονοϊού.
-Πάνω από το 90% πιστεύει ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα από την εργασία εξ αποστάσεως.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες και πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες σήμερα αυτό που έχει αναδειχθεί με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της έρευνας, είναι η ανάγκη αναβάθμισης του ανθρωποκεντρικού ρόλου των επιχειρήσεων. 

2η έρευνα

Η Thrive Global μελέτησε ένα δείγμα περισσότερων από 5.000 Αμερικανών ενηλίκων. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ότι το 80% των συμμετεχόντων νιώθει αδύναμο και ότι τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου-υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εργαλεία που ενδυναμώνουν τους ανθρώπους να λάβουν δράση. Πάνω από το 85% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από τους εργοδότες τους, όσο προσαρμόζονται στην εργασία εξ αποστάσεως. Και περισσότερο από 85% των εργαζομένων ανησυχούν ότι οι τρεχουσες συνθήκες δημόσιας υγείας και η πανδημία θα επηρεάσουν τη δουλειά και την ικανότητά τους να εργάζονται. 

3η έρευνα

Η Piplsay, μια πηγή πληροφοριών για τους καταναλωτές, έκανε μια δημοσκόπηση σε 24.594 Αμερικανούς για να διαπιστώσει αν η ξαφνική πανδημία τους τους τρομοκράτησε: 

-32% σχεδιάζουν να συλλέξουν τρόφιμα σε αναμονή μελλοντικών απειλών.
-29% σχεδιάζουν να εστιάσουν στην υγεία και την ευεξία τους.
-67% ισχυρίζονται ότι φοβούνται περισσότερες πανδημίες σαν αυτήν στο μέλλον.
-74% σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις υγιεινές συνήθειες και μετά την πανδημία.

Αύξηση στα ψηφιακά meetings

4η έρευνα

Η πλατφόρμα προγραμματισμού Doodle συνέκρινε τα meetings που έλαβαν χώρα μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020 για να εξετάσουν πώς έχουν αλλάξει οι συνήθειες των ψηφιακών meetings εξαιτίας του κορονοϊού. Το Μάρτιο, το Doodle ανέφερε μια αύξηση κατά 42% στον αριθμό των ψηφιακών meetings -τόσο στα ομαδικά όσο και στα ατομικά- που δημιουργήθηκαν μέσω του Doodle συγκριτικά με την ίδια περίοδο το Φεβρουάριο. Ακόμα διαπιστώθηκε:

-33% αύξηση των επαγγελματικών  ψηφιακών ατομικών συναντήσεων.
-48% αύξηση των επαγγελματικών ψηφιακών ομαδικών συναντήσεων.
-100% αύξηση των ομαδικών meetings για yoga, χορό, άσκηση και Pilates.
-44% αύξηση των ομαδικών συναντήσεων για παιχνίδια γνώσεων και κουίζ.
-296% αύξηση των συναντήσεων για κοινωνικές εκδηλώσεις με ποτό.

8 συμβουλές για να διατηρήσεις τη συγκέντρωσή σου στην εξ αποστάσεως εργασία 

Οι εργαζόμενοι αναζητούν πόρους και δημιουργικότητα για να αξιοποιήσουν την πανδημία της COVID-19 στο έπακρο. Εξαιτίας όλων όσα εκτυλίσσονται, είναι φυσικό να αισθανόμαστε πνιγμένοι ή τρομαγμένοι (ή και τα δύο). Κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εργασίας, είναι πιο πιθανό να αποσπαστεί η προσοχή σου από τους θορύβους του περιβάλλοντος και από όσα κάνουν οι άλλοι μέσα στο σπίτι.

Ακολουθήστε τις παρακάτω 8 επιστημονικά αποδεδειγμένες στρατηγικές για να διατηρήσετε τη συγκέντρωσή σας, όταν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε όσο δουλεύετε εξ αποστάσεως: 

Προσθέστε έναν σκόπιμο περισπασμό. Η μουσική χωρίς στίχους, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τη συγκέντρωση.

Επιτρέψτε στο μυαλό σας να ονειροπολήσει για λίγο. Ο ψυχολόγος του Harvard Paul Seli υποστηρίζει ότι το να κάνετε μερικές φορές μια παύση για να σκεφτείτε κάτι άσχετο μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση όταν επιστρέψετε στη δουλειά.

Εντοπίστε και περιορίστε τους στρεσογόνους παράγοντες. Αυτό θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στη δουλειά που κάνετε.

Πιείτε έναν καφέ ή κάτι με καφεΐνη. Έρευνες δείχνουν ότι η καφεΐνη αυξάνει την ψυχολογική αφύπνιση και μειώνει την τάση για αποσυγκέντρωση.

Ζωγραφίστε για 1 λεπτό. Έρευνες δείχνουν ότι η ζωγραφική βελτιώνει την πνευματική απόδοση, τη συγκέντρωση και συνδέει τις σκέψεις σας.

Μετρήστε αργά, όσο αναπνέετε. Έρευνες αποκαλύπτουν ότι ο διαλογισμός που περιλαμβάνει την μέτρηση της αναπνοής καθαρίζει τη σκέψη και χτίζει τη δύναμη της συγκέντρωσης.

Τσεκάρετε τι κάνει το μυαλό σας να περιπλανιέται και επαναφέρετέ το. Έρευνα υποστηρίζει ότι όταν δίνετε προσοχή σε ό,τι κάνει το μυαλό σας να περιπλανιέται, θα το προλαβαίνετε πιο νωρίς.

Μασήστε μια τσίχλα. Μια έρευνα από το Cardiff University διαπίστωσε ότι η τσίχλα -ειδικά αυτή με μέντα- αυξάνει την εγρήγορση και βελτιώνει την προσοχή, κάτι που προλαμβάνει τους περισπασμούς και διατηρεί τη συγκέντρωση.

Πηγές:
Baer, D. (2013) Why your mind keeps wandering. salon.com
Williams, C. (2017) 7 ways to tame your wandering mind and achieve better focus. newscientist.com
Martinuzzi, B. (2013) Stay Focused: 8 Ways to Boost Your Attention Span. americanexpress.com
Vozza, S. (2015) 8 Ways To Improve Your Focus. fastcompany.com
Shellenbarger, S. (2014) The Power of the Doodle: Improve Your Focus and Memorywsj.com
Bond, Annie, B. (2001) 8 Tips to Focus Your Mindcare2.com
Melnick, M. (2013) 20 Scientifically Backed Ways To De-Stress Right Now. huffingtonpost.ca
Goleman, D. (2015) Three Ways to Focus the Wandering Mind. mindful.org
The Globe and Mail. (2013) Can gum chewing really help students focus? theglobeandmail.com
Organic Facts. (2017) 8 Surprising Benefits of Spearmintorganicfacts.net

Μάθετε περισσότερα για τα εταιρικά μας προγράμματα σήμερα.

Διάβασε ακόμα:

Η πολιτική της Google για την εξ αποστάσεως εργασία προσφέρει 9 tips που πρέπει να κλέψεις σήμερα

Καθημερινά σύντομα meetings, εβδομαδιαία meetings, ή καθόλου meetings;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.