Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιοι είναι πιο πιστοί στους κανόνες, οι ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας;
– Ποιοι έχουν πιο αυξημένη ευφυΐα;


Αν κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι από τη δουλειά έχεις ένα κατοικίδιο ζωάκι να σε περιμένει, σίγουρα γνωρίζεις την ιδιαίτερη αυτή χαρά της υποδοχής. Η οποία όμως διαφέρει ανάλογα με το αν έχεις σκύλο ή γάτα. Ο σκύλος θα σε υποδεχτεί – κάθε μα κάθε φορά όσα χρόνια κι αν περάσουν – με άπειρο ενθουσιασμό, κουνώντας την ουρά, γαυγίζοντας και πηδώντας πάνω σου (σοβαρά τώρα, έχεις δει ποτέ κανέναν να ενθουσιάζεται τόσο πολύ όταν σε βλέπει;). Την ίδια ώρα, η γάτα θα σε προσεγγίσει ήρεμα, με το διακριτικό της τρίψιμο που συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό γουργουρητό που είναι σαν να σου λέει: “Μα πού ήσουν όλη μέρα; Πάμε να αράξουμε στον καναπέ;”. Αν χρειαζόταν, όμως, να επιλέξεις ανάμεσα στην υποδοχή του σκύλου ή την υποδοχή της γάτας, τι θα επέλεγες;

Και σε ρωτώ σχετικά με αυτό, επειδή όπως φαίνεται η επιλογή κατοικίδιου τελικά δεν είναι και τόσο τυχαία και πιθανόν συνδέεται με τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας του ιδιοκτήτη.

Ως εκ τούτου, οι λάτρεις του σκύλου έχουν διαφορές προσωπικότητας σε σχέση με τους λάτρεις της γάτας. Κι αυτό επιβεβαιώνεται και επιστημονικά καθώς σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη από το το Carrol University in Waukesha, στο Winsconsin των Η.Π.Α και δημοσιεύθηκε στο Association for Psychological Science, υπάρχουν πράγματι διαφορές. Πιο συγκεκριμένα:

Οι λάτρεις των σκύλων

Είναι πιο ενεργητικοί και τις περισσότερες φορές πιο εξωστρεφείς και πιο κοινωνικοί. Ένας σκύλος απαιτεί καθημερινή βόλτα και συχνά συναναστροφή με άλλους φιλόζωους που βγάζουν έξω τους σκύλους τους. Πράγμα που σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης σκύλου χρειάζεται να είναι αρκετά ενεργητικός όσο και κοινωνικός. Συχνά μάλιστα ο τετράποδος φίλος φαίνεται να τον διευκολύνει σε αυτό, ικανοποιώντας την ανάγκη του για κίνηση και κοινωνικοποίηση. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό που φαίνεται να συνδέεται με τους ιδιοκτήτες σκύλων, με βάση τα δεδομένα της έρευνας, καταδεικνύει ότι είναι πιο πιστοί στους κανόνες. Ένας ιδιοκτήτης σκύλου είναι κατά κανόνα πιο πειθαρχημένος και φαίνεται ότι τηρεί πιο πιστά το πρόγραμμα και γενικά τα όρια σε σχέση με έναν ιδιοκτήτη γάτας.

Οι λάτρεις των γατών

Τείνουν να είναι πιο εσωστρεφείς και πιο ευαίσθητοι. Παρόλο όμως που είναι συνήθως τύποι του καναπέ και οπαδοί της βολικής ζώνης σε σχέση με τους ιδιοκτήτες σκύλου φαίνεται να έχουν πιο ανοιχτό μυαλό με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Επίσης, είναι πιο αυτόνομοι και ανεξάρτητοι στις σχέσεις τους – ακριβώς όπως είναι και οι γάτες – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι ψυχροί ή απόμακροι. Όσο για τον βαθμό πειθαρχίας που τους διακρίνει, οι ιδιοκτήτες γάτας φαίνεται να είναι γενικά πιο χαλαροί. Το να ζει, εξάλλου, κάποιος με μια γάτα στο σπίτι – ένα κατοικίδιο που δεν αποδέχεται κανένα απολύτως όριο – απαιτεί να είναι χαλαρός, μη δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι το αγαπημένο του κρυστάλλινο βάζο μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή χίλια κομμάτια στο πέρασμα μια γάτας.

Ποιοι είναι όμως οι πιο έξυπνοι;

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας. Εκτός από την αξιολόγηση της προσωπικότητας, στους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να απαντήσουν και σε γνωστικά τεστ. Τι αποκάλυψαν αυτά; Ότι οι ιδιοκτήτες γάτας ήταν πιο έξυπνοι από τους ιδιοκτήτες σκύλων, καθώς η βαθμολογία τους στον γνωστικό έλεγχο ήταν πιο υψηλή.

Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι στην έρευνα συμμετείχαν 600 φοιτητές που ρωτήθηκαν για τη σχέση τους με το κατοικίδιο τους, τα χαρακτηριστικά που προτιμούν σε αυτό αλλά και τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που οι ίδιοι εντοπίζουν στον εαυτό τους. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν λάτρεις των σκύλων. Πιο συγκεκριμένα, το 60% φάνηκε να προτιμά έναν σκύλο για κατοικίδιο σε σχέση με το 11% που προτιμά μια γάτα.

Ποιο χαρακτηριστικό αγαπούν περισσότερο στο κατοικίδιό τους

Οι λάτρεις των σκύλων ανέφεραν την αφοσίωση ως το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του κατοικίδιου ζώου τους, ενώ οι λάτρεις της γάτας τόνισαν ότι συγκινούνται ιδιαίτερα από την τρυφερότητα της προσέγγισής της.

Το σίγουρο πάντως είναι ένα. Είτε προτιμάς ένα πιστό τετράποδο φιλαράκι να σου κουνάει την ουρά και να σε κοιτάει στα μάτια με διάθεση απόλυτης λατρείας και εξάρτησης, είτε μια γούνινη γοητευτική ύπαρξη που σε προσεγγίζει με τρυφερότητα όποτε εκείνη θέλει, η σχέση σου με τα ζώα μπορεί να αποκαλύψει πολλά για σένα και τις σχέσεις σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατοικίδιο που επιλέγουμε αποτελεί έναν αντικατοπτρισμό του χαρακτήρα μας. Με λίγα λόγια βλέπουμε στο κατοικίδιό μας στοιχεία του εαυτού μας ή ακόμα και του προσώπου που θα θέλαμε να έχουμε δίπλα μας. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Διάβασε ακόμα:

Όταν Οι Σκύλοι Γίνονται “Γιατροί”

5 «Aντί» Στρες Κινήσεις Που Αξίζει Να Υιοθετήσεις

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.