Νέα έρευνα του 2021 από ερευνητές του Harvard, του MIT και του University of Colorado αποκαλύπτει ότι το πρωινό ξύπνημα περιορίζει τον κίνδυνο κατάθλιψης. 

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και πολύ καιρό ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς τείνουν να έχουν πιο σπάνια κατάθλιψη: οι νυχτερινοί τύποι, που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού, έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη. Πρόκειται για ακόμα μία ακόμη αρνητική συνέπεια που αντιμετωπίζουν οι βραδινοί τύποι. Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κορέας του 2015 φέρνει τους βραδινούς τύπους σε μάλλον δυσάρεστη θέση, αφού αποκαλύπτει ότι εκδηλώνουν πιο συχνά προβλήματα υγείας, σε σχέση με τους πρωινούς, ακόμη κι αν κοιμούνται τον ίδιο αριθμό ωρών.

Η ώρα του πρωινού ξυπνήματος έχει σημασία

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ότι η ώρα του πρωινού ξυπνήματος κάνει τη διαφορά. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα 850.000 ανθρώπων μέσω της εταιρείας 23andMe, 38% των οποίων φορούσαν sleep trackers ή συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τον ύπνο. Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με γονίδια που τους προδιαθέτουν να ξυπνούν νωρίτερα έχουν λιγότερη κατάθλιψη και ότι το ξύπνημα μια ώρα νωρίτερα περιορίζει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 23%. Το ξύπνημα 2 ώρες νωρίτερα μειώνει τον κίνδυνο κατά 40%. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει αν κοιμηθούμε 1 ή 2 ώρες νωρίτερα και δεν αρκεί να βάλουμε το ξυπνητήρι νωρίτερα. 

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ευρωπαϊκή καταγωγή και οι ερευνητές δεν κατανοούν ακόμα τη σχέση μεταξύ των γονιδίων και των συνηθειών του ύπνου και της μειωμένης κατάθλιψης. Ακολούθως, προγραμματίζουν μια μεγάλη, τυχαία κλινική δοκιμή για να επιβεβαιώσουν ότι η αλλαγή στην ώρα ξυπνήματος προστατεύει από την κατάθλιψη.

Διάβασε ακόμα:

Η ελληνική φιλοσοφία για την ευεξία και την ευημερία

3 απλοί τρόποι να βρεις την ηρεμία και να καλλιεργήσεις την ανθεκτικότητα