Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η ευελιξία είναι ζητούμενο.
-Πώς δεν επηρεάζει αρνητικά την εταιρεία.


Προαγωγή; Υψηλές απολαβές; Φιλικό περιβάλλον εργασίας; Τι θέλουν οι εργαζόμενοι από την εταιρία τους; Πρόσφατη έρευνα απαντά στο ερώτημα και υποστηρίζει πως αυτό που θέλουν οι υπάλληλοι είναι να μπορούν να ελέγχουν και να καθορίζουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους.

Ευελιξία και δυνατότητα δουλειάς από το σπίτι

Εταιρία marketing διεξήγαγε μία έρευνα σε 2.000 Αμερικανούς εργαζομένους, τους οποίους ρώτησε με ποια κριτήρια επιλέγουν μία θέση εργασίας.

Όχι, οι υψηλές απολαβές δεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες τους προτιμήσεις. Το 80% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα επέλεγε μία εταιρία με ευέλικτο ωράριο, όπου θα του έδινε τη δυνατότητα να καθορίζει το πρόγραμμά του και να δουλεύει κάποιες ώρες την εβδομάδα ακόμη και από το σπίτι του.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η δουλειά από το σπίτι, αυξάνει την αποδοτικότητα ενός εργαζόμενου γιατί είναι απόλυτα συγκεντρωμένος και προσηλωμένος σε αυτό που κάνει.

Ο Nicholas Bloom, καθηγητής του Stanford πραγματοποίησε ένα πείραμα σε 16.000 εργαζομένους. Οι μισοί από αυτούς άρχισαν να δουλεύουν μερικές ημέρες από το σπίτι τους για μία περίοδο 9 μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι δούλευαν από το σπίτι τους, ήταν πιο αποδοτικοί και δούλευαν κατά 9% περισσότερο. Στηριζόμενος σε αυτά τα αποτελέσματα ο Bloom προτείνει σε όποιον μπορεί να δουλεύει από το σπίτι του μερικές μέρες τον μήνα υποστηρίζοντας ότι θα διαπιστώσει πως συγκεντρώνεται και αποδίδει περισσότερο.

Οι εργαζόμενοι σήμερα θέλουν να μπορούν να ελέγχουν και να καθορίζουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους. 

Από την άλλη βέβαια ο ίδιος εξηγεί ότι η δουλειά από το σπίτι δεν θα πρέπει να γίνει συνήθεια, γιατί έτσι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μία καλή συνεργασία με τους συναδέλφους. Γιατί μπορεί σε ατομικό επίπεδο τα αποτελέσματα όσον αφορά στην απόδοση και την παραγωγικότητα να είναι καλύτερα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και σε συλλογικό, καθώς η προσωπική επαφή και οι διαπροσωπικές σχέσεις στο επαγγελματικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικές για καλύτερα αποτελέσματα στην δουλειά.

Όπως υποστηρίζει το Harvard Business Review, η ευελιξία και η δουλειά από το σπίτι έχουν μηδενικό κόστος για τις εταιρίες. Το αντίθετο μάλιστα – μειώνουν και τα λειτουργικά έξοδα μίας εταιρίας.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι ένας καλός μισθός ή ένας καλός τίτλος, δεν είναι τα μόνο σημαντικά κίνητρα για έναν εργαζόμενο. Και σίγουρα δεν είναι αυτά που κάνουν χαρούμενο έναν υπάλληλο. Ο εργαζόμενος θέλει να έχει ελευθερία και ευελιξία, έτσι ώστε να ρυθμίζει το πρόγραμμά του και να μπορεί να εξισορροπεί την δουλειά με την προσωπική του ζωή, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσωπική του ευεξία. 

Διάβασε ακόμα:

Αυτό Που Θέλουν Οι Εργαζόμενοι Από Το Αφεντικό Τους 

Πόσο Ισχυρό Είναι Το Οικονομικό Κίνητρο Για Έναν Εργαζόμενο;

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.