Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

– Τι είναι το Fifty-Fifty project
– Πώς μπορεί να ενισχυθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα


Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας που πλέον ευτυχώς αναπτύσσεται και ενισχύεται από διάφορες πρωτοβουλίες. Μία από αυτές είναι και το Fifty-Fifty Project με μότο: “Empowering women to thrive!” 

Οι ιδρύτριές του Μαριάνθη Νίκα και Σοφία Καραγιάννη μας μίλησαν για το έργο τους, το όραμά τους και όσα τις κάνουν να συνεχίζουν.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την ισότητα στην αγορά εργασίας;

Όταν ξεκινήσαμε τον οργανισμό, η αρχική σκέψη ήταν να εστιάσουμε στην ενδυνάμωση γυναικών – leaders στο επιχειρείν ενώ, στη συνέχεια, αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για γυναίκες-leaders στο εταιρικό περιβάλλον. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα προέκυψε από την ενασχόλησή μας με κοινωνικές επιχειρήσεις για πάνω από δύο χρόνια.

Λόγω της δραστηριοποίησής μας στο κομμάτι του επιχειρείν, είδαμε τι προβλήματα αντιμετωπίζει μία νέα γυναίκα που σκέφτεται να φτιάξει τη δική της εταιρεία και αναφερόμαστε συγκεκριμένα, στο θέμα της δικτύωσης με άτομα που έχουν βρεθεί στη θέση της. Παρατηρήσαμε ότι η πρόσβαση σε τεχνικά θέματα είναι απλή και προσφέρεται από πολλούς οργανισμούς. Ωστόσο, η πρόσβαση σε γυναίκες – leaders με εμπειρία στο χώρο του επιχειρείν δεν ήταν τόσο απλή. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με τον εταιρικό κόσμο.

Η τεχνική γνώση υπάρχει, αλλά δεν είναι απλό να προσεγγίσεις ένα στέλεχος – που δεν γνωρίζεις – και να εκφράσεις τους προβληματισμούς σου, πόσω μάλλον να το ακούσεις να μιλάει για αποτυχίες και ανασφάλειες που έχει βιώσει. Παρατηρώντας, λοιπόν, πόσο χρήσιμο είναι το δίκτυο για την επαγγελματική ανέλιξη, αποφασίσαμε να προσφέρουμε το χώρο όπου οι νέες γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν, να εμπνευστούν και να προσεγγίσουν ένα άτομο σε ηγετική θέση, το οποίο μπορεί να δράσει σαν πρότυπο για εκείνες. Αυτό το πετυχαίνουμε μέσα από τις εκδηλώσεις μας.

Ποιο είναι το όραμα και η αποστολή σας; Τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε;

Το όραμα μας είναι να πετύχουμε την ισότητα των δύο φύλων σε ηγετικές θέσεις στην Ελλάδα. Επιδιώκουμε να εμπνεύσουμε περισσότερες γυναίκες να μπουν στην αγορά εργασίας, είτε ξεκινώντας σε μία εταιρεία είτε δημιουργώντας τη δική τους και να μην φοβηθούν να προχωρήσουν σε ηγετικές θέσεις. Η αποστολή μας είναι να δικτυώσουμε τις νέες γυναίκες με στελέχη και επιχειρηματίες που έχουν βρεθεί στη θέση τους και να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να πετύχουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Αν μπορούσαμε να διαλέξουμε κάτι το οποίο μας παρακινεί να συνεχίζουμε, σίγουρα αυτό είναι οι νέες κοπέλες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας ξανά και ξανά και μας λένε ότι μία μικρή φράση που άκουσαν τις κινητοποίησε να κάνουν αλλαγή στη ζωή τους προς το καλύτερο.

Αυτήν την περίοδο υπάρχει κάποια εκδήλωση, κάποιο σεμινάριο ή κάποια δράση που βρίσκεται εν εξελίξει ή επίκειται να ξεκινήσει άμεσα; 

Αυτή την περίοδο επικεντρωνόμαστε στο να μεγαλώσουμε την ομάδα μας και να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες του κοινού μας. Από τη νέα χρονιά, με βάση τις ανάγκες αυτές, θα ξεκινήσουμε μία σειρά μικρών εκδηλώσεων και προγραμμάτων με σκοπό να ανταποκριθούμε σε αυτές. Ενδεικτικά, μερικές δράσεις που μπορείτε να περιμένετε, αφορούν στη συμμετοχή των γυναικών σε πιο “ανδροκρατούμενους” κλάδους, γυναίκες σε ηγετικές θέσεις και την προβολή περισσότερων ανδρών ως υποστηρικτές του σκοπού μας μέσω της καμπάνιας EmpowerHer.

Η αποστολή μας είναι να δικτυώσουμε τις νέες γυναίκες με στελέχη και επιχειρηματίες που έχουν βρεθεί στη θέση τους και να τους προσφέρουμε τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να πετύχουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους

Στις εκδηλώσεις και στις δράσεις σας τι ποσοστό ανδρών συμμετέχει;

Δυστυχώς, όσον αφορά τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις μας, το ποσοστό των ανδρών που συμμετέχει είναι χαμηλό. Μία βασική μας προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον, είναι να το αλλάξουμε και να έχουμε ίση ή σχεδόν ίση συμμετοχή και των δύο φύλων. Και εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και αν οι θεματικές μας αφορούν τις νέες γυναίκες, προσπαθούμε να κρατάμε το περιεχόμενο χρήσιμο και για τους άνδρες που έρχονται. Προσπαθούμε, ώστε ένας άνδρας που συμμετέχει, να πάρει αξία από την εκδήλωση. Σχετικά με τους ομιλητές και τους άνδρες υποστηρικτές του οργανισμού, μπορούμε να πούμε ότι το ποσοστό είναι ικανοποιητικό, αλλά με σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ευτυχώς, όλο και περισσότεροι άνδρες αναγνωρίζουν το σκοπό μας και προσφέρονται να συνεισφέρουν όπως μπορούν.

Πώς μπορεί να ενισχυθεί η συμμετοχή των ανδρών, ώστε να συμβάλλουν στην προσπάθεια;

Η καμπάνια μας EmpowerHer στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυση της συμμετοχής των ανδρών στο πλαίσιο της προώθησης της ισότητας στον εργασιακό χώρο. Παρότι η καμπάνια HeForShe απέτυχε να ενσωματώσει άνδρες σε αυτή την προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, είμαστε αισιόδοξες ότι στην Ελλάδα ίσως η δική μας προσπάθεια τελεσφορήσει. Η ένταξη των ανδρών ενισχύεται όταν συμμετέχουν ενεργά ως ομιλητές σε ανάλογες εκδηλώσεις, όταν λειτουργούν ως μέντορες σε γυναίκες, όταν οι ίδιοι μέσα στο εργασιακό τους πλαίσιο προσπαθούν να καταπολεμήσουν την όποια ανισότητα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, ακρογωνιαίος λίθος είναι η δημιουργία της αντίστοιχης κουλτούρας που να μην θεωρείται ως ταμπού η συμμετοχή σε γυναικείες πρωτοβουλίες – κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν όλοι οι οργανισμοί που επικεντρωνόμαστε στις γυναίκες το θέσουμε ως συνολικό στόχο.

Τι χρειάζεται μία γυναίκα για να πετύχει στην επαγγελματική της ζωή και να διατηρήσει την ισορροπία και στην προσωπική της ζωή;

Ούσες κι εμείς στα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα στον εταιρικό κόσμο, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε επακριβώς τα συστατικά της επιτυχίας και της διατήρησης ισορροπίας. Η έως τώρα πορεία μας έχει δείξει πως και τα δύο φύλλα χρειάζονται τα κατά τον Ελύτη 3 ‘Τ’ της επιτυχίας (Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη) αλλά παράλληλα κι ένα υποστηρικτικό δίκτυο ανθρώπων, κάτι στο οποίο η πλειονότητα των νέων στην Ελλάδα υστερεί κι αποτελεί έναν από τους κύριους πυλώνες του οργανισμού μας. Όσον αφορά στη διατήρηση ισορροπίας, αρκετά σημαντικό ρόλο παίζει τόσο η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, όσο κι η ένταξη σε ένα εργασιακό πλαίσιο που να ευνοεί την ευεξία των εργαζομένων. Παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι η ισορροπία αντιμετωπίζεται διαφορετικά ανάλογα με το εργασιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται μια γυναίκα, αλλά και με την προσωπική της κατάσταση.

Κατά τη γνώμη σας, τι ξεχωριστό έχει να προσφέρει μία γυναίκα σε ηγετική θέση στην επιχείρηση ή στον οργανισμό όπου εργάζεται;

Όταν η Sheryl Sandberg ερωτήθηκε στο ποια πιστεύει ότι είναι η διαφορετική συνεισφορά μιας γυναίκας σε μια επιχείρηση, απάντησε μάλλον δηκτικά ότι το πιο σημαντικό είναι το “να βλέπουμε μια γυναίκα ψηλά και να μην το θεωρούμε αστικό μύθο’’. Στο ίδιο πλαίσιο, πιστεύουμε ότι αφενός είναι σημαντικό να υπάρχουν γυναίκες σε ηγετική θέση προς έμπνευση της επόμενης γενιάς. Στο πιο πρακτικό κομμάτι, τα στοιχεία για την ευεργετική επίδραση των γυναικών στις επιχειρήσεις μιλούν από μόνα τους: Σύμφωνα με το άρθρο των Jack Zenger and Joseph Folkman στο Harvard Business Review, οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είναι καλύτερες από τους άνδρες ομολόγους τους στο να παίρνουν πρωτοβουλίες και να επενδύουν, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι υπερτερούν στο να αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα ταλέντα των εργαζομένων και να τους αξιοποιούν παραγωγικότερα προς όφελος της εταιρείας. Τέλος, ενδεικτικό στοιχείο της προστιθέμενης αξίας μιας γυναίκας σε ηγετική θέση είναι η διαπίστωση του McKinsey Global Institute, όπου η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας θα μπορούσε να συνεισφέρει έως και 12 τρις δολάρια στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Tο πιο σημαντικό είναι το “να βλέπουμε μια γυναίκα ψηλά και να μην το θεωρούμε αστικό μύθο’’ 

Η Μαριάνθη Νίκα και η Σοφία Καραγιάννη είναι οι ιδρύτριες του Fifty-Fifty Project, ενός οργανισμού που στόχο έχει να ενισχύσει την γυναικεία επιχειρηματικότητα και να προωθήσει την ισότητα στην αγορά εργασίας.


Διάβασε ακόμα:

Τι Οδηγεί Τους Εργαζομένους Σε Παραίτηση

Τα 3 Κλειδιά Της Επιτυχίας Για Οποιονδήποτε Στόχο


Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.