Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί η αφυδάτωση οδηγεί σε τραυματισμούς.
– Τι εξοπλισμό να χρησιμοποιήσεις. 


Surfing, waterskiing, wakeboarding, paragliding, kite surfing, jet skiing! H συμμετοχή σε θαλάσσια σπορ μπορεί να είναι μια εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία κατά τη διάρκεια των διακοπών σου. Ή ακόμα και κάθε φορά που θέλεις να αποφορτιστείς από την πίεση του πιεστικού σου προγράμματος. Είτε όμως είσαι φανατικός λάτρης των σπορ θαλάσσης είτε δοκιμάζεις περιστασιακά κάποιο από αυτά είτε σκέφτεσαι να δοκιμάσεις είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις τους κινδύνους που σχετίζονται με κάθε δραστηριότητα, τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς και το κυριότερο το πώς να προφυλαχθείς.

Όπως εξηγεί Δρ. Νικόλαος Θ. Ροΐδης, MD, PhD, DSc, Διευθυντής του Τμήματος Ισχίου και Γόνατος, Νοσοκομείο Metropolitan General, το θαλάσσιο σκι και όλα τα παρόμοια αθλήματα που περιλαμβάνουν έλξη του ατόμου από μια βάρκα ενέχουν επιπτώσεις συχνότερα στο κεφάλι και την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ενώ ειδικότερα οι τραυματισμοί στο θαλάσσιο σκι προκαλούν κακώσεις, μυϊκές θλάσεις και διαστρέμματα στα γόνατα, τους ώμους και τους αστραγάλους.

Από την άλλη, σε αθλητικές δραστηριότητες υψηλών ταχυτήτων (skiing, surfing και kiteboarding) μπορεί να υπάρχει πρόσκρουση του αθλούμενου στην σανίδα πλοήγησης, που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα.

Τραυματίζονται μόνο όσοι δεν έχουν εμπειρία από θαλάσσια σπορ;

Η έρευνα έχει καταδείξει ότι οι τραυματισμοί δεν συσχετίζονται απαραιτήτως με την απειρία, εξηγεί ο Δρ Ροϊδης. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι οστικοί ή οι μυϊκοί τραυματισμοί σε αθλητικές δραστηριότητες στη θάλασσα δεν εμφανίζονται μόνο στους αρχάριους συμμετέχοντες, αλλά και σε επαγγελματίες αθλητές. Ανεξάρτητα λοιπόν από την αθλητική δραστηριότητα που συμμετέχεις, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τους τρόπους πρόληψης όσο και αντιμετώπισης όλων των τύπων των αθλητικών κακώσεων που σχετίζονται με τα θαλάσσια σπορ. Ορίστε μερικά βασικά βήματα που σου προτείνει ο Δρ. Ροϊδης, για να αποφύγεις τους πιο κοινούς αθλητικούς τραυματισμούς στο νερό:

Καλή ενυδάτωση

Το μυοσκελετικό σύστημα και ειδικότερα οι μύες σου λειτουργούν καλύτερα, όταν ενυδατώνονται. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες και μπορεί να οδηγήσει σε θλάσεις ή ρήξεις μυών. Επομένως, ένα σημαντικό μέρος της πρόληψης τραυματισμών μπορεί να γίνει προτού καν μπεις στο νερό. Για τη βέλτιστη σωματική δραστηριότητα ένας συνδυασμός ενυδάτωσης με νερό και διάλυμα ηλεκτρολυτών είναι η καλύτερη λύση.

Διατάσεις

Ισχύουν οι ίδιες αρχές όπως και σε κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα. Οι διατάσεις αυξάνουν το εύρος της κίνησής σου και αποτρέπουν τους τραυματισμούς και τις μυϊκές θλάσεις. Η επαρκής προθέρμανση οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο τραυματισμών τόσο για τον αθλητισμό εδάφους όσο και για αθλητικές δραστηριότητες στη θάλασσα.

Ασφάλεια νερού

Να φοράς πάντα ένα σωσίβιο γιλέκο όταν συμμετέχεις σε θαλάσσια σπορ. Ακόμη και οι καλύτεροι κολυμβητές μπορεί σε κάποιες συνθήκες να κουραστούν πολύ και να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι ένα σωσίβιο απαιτείται κατά την οδήγηση σκάφους ή σε ένα σκι θαλάσσης, αλλά είναι απαραίτητο ακόμα και σε πιο ελαφρές αθλητικές δραστηριότητες όπως οι σανίδες πλοήγησης σε όρθια θέση (SUP, stand up paddles).

Γνώρισε τα όριά σου

Η συμμετοχή σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες προϋποθέτει δεξιότητα, δύναμη και εμπειρία. Μην υπερβάλλεις, λοιπόν. Αύξησε προοδευτικά την ένταση, ανάλογα με τις ικανότητές σου και την εμπειρία σου.

Φόρα ένα κράνος

Ανάλογα με το είδος της αθλητικής δραστηριότητας πρέπει να φορέσεις ένα κράνος για να αποφύγεις ένα τραυματισμό στο κεφάλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα τραύμα στο κεφάλι στο νερό δεν είναι λιγότερο σοβαρό από ό,τι στο έδαφος.

Κάνε ένα διάλειμμα

Εάν έχεις έναν τραυματισμό ή μια μυϊκή θλάση, σταμάτησε αμέσως τη δραστηριότητα και χαλάρωσε, έτσι ώστε ο τραυματισμός σου να μην επιδεινωθεί. Στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσεις την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Και Γιατί Το Καλοκαίρι Κάνει Καλό Στην Υγεία Σου

10 Αλλαγές Για Καλύτερη Ποιότητα Ζωής Το Καλοκαίρι 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.