Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί η επιτυχία σου εξαρτάται και από τον αντίπαλο.
– Πώς η διαχείριση της ήττας σε κάνει πιο δυνατό.


Σίγουρα έχεις ακούσει ότι είναι από τα καλύτερα αθλήματα που γυμνάζει όλο το σώμα ενώ ταυτόχρονα εξασκεί το μυαλό σου. Επιπλέον είναι η καλύτερη επιλογή αν θες ένα σπορ που θα δεν θα εγκαταλείψεις ποτέ, δεδομένου ότι το τένις σου χαρίζει μακροζωία και μπορείς να το εξασκείς μέχρι τα βαθιά σου γεράματα.

Όμως το ενδιαφέρον με το τένις είναι άλλο. Κι έχει κυρίως να κάνεις με τη συγκλονιστική επίδραση που μπορεί να έχει στον χαρακτήρα και στη συνολική σου ευεξία.

Σύμφωνα με έρευνα από το Southern Connecticut State University, όσοι παίζουν συστηματικά τένις έχουν εκτός από σωματική και ψυχική δύναμη. Διακρίνονται από αισιοδοξία και θετικότητα και αυτοπεποίθηση. Επίσης έχουν χαμηλότερα επίπεδα στρες σε σχέση με όσου ασχολούνται με άλλα αθλήματα ή δεν εξασκούν κανένα άθλημα. Κι όπως επιβεβαιώνεις τον Dr. Johh Ratey ψυχίατρο στο Harvard of Medical School συγγραφέα μεταξύ άλλων και του SparkQ The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain, όλα τα σπορ με ρακέτα έχουν οφέλη στην ψυχική υγεία και σημαντική θετική επίδραση στον χαρακτήρα σου.  

Γιατί όμως; Ρωτήσαμε τον Νίκο Σερκεδάκη, προπονητή τένις, πρώην διεθνή αθλητή αντισφαίρισης και επικεφαλής της Serkedakis Tennis Academy – Αθλητικού Όμιλοου Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής, ο οποίος απάντησε στο ερώτημα δίνοντας έμφαση στα βασικά μαθήματα που παίρνει κανείς από τένις.

‘Ολα τα σπορ με ρακέτα έχουν οφέλη στην ψυχική υγεία και σημαντική θετική επίδραση στον χαρακτήρα σου.

Τι σε διδάσκει το τένις:

1.Να δίνεις σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια

Στο τένις το ελάχιστο εκατοστό έξω και μέσα από τα όρια των γραμμών στο κορτ παίζει καθοριστικό ρόλο. Ο παίκτης του τένις χρειάζεται να μπορεί να κυβίσει μέσα από την οπτική του αντίληψη αλλά και τη διαχείριση της δύναμης στα χτυπήματά του πολύ καλά το γήπεδο και μάλιστα εξαιρετικά γρήγορα. Ακόμα και ο αέρας που φυσάει και φυσικά αν το γήπεδο είναι χωμάτινο ή όχι παίζει ρόλο. Για να αναπτύξει καλή αντίληψη του χώρου, του χρόνου και της ταχύτητας, ο παίκτης χρειάζεται να χρησιμοποιεί συνδυαστικά στον εγκέφαλό του σε κλάσματα δευτερολέπτου μεταξύ άλλων γνώσεις γεωμετρίας, φυσικής και μαθηματικών. Κυρίως όμως χρειάζεται να δώσει σημασία σε όλες τις λεπτομέρειες.

2.Να μην υποτιμάς ποτέ τον αντίπαλο

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα τένις ο παίκτης χρειάζεται μεταξύ άλλων να μελετήσει πολύ καλά τον αντίπαλό του. Τα δυνατά του σημεία αλλά και τις αδυναμίες του. Πολύ συχνά -ιδιαίτερα αν έχει απέναντί του έναν δυνατό αντίπαλο- απαιτείται να αναπτύσει διαρκώς στρατηγική που μπορεί να αλλάζει από λεπτό σε λεπτό ανάλογα με τις κινήσεις και την απόδοση του παίκτη απέναντί του. Επομένως δεν αρκούν οι δικές του μόνο ικανότητες για μια καλή απόδοση. Πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη και οι ικανότητες του αντιπάλου.

3.Γιατί και πως πρέπει να αναπροσαρμόζεσαι

Το τένις είναι από τα λίγα σπορ που πέρα από τις σωματικές δεξιότητες και επίδοσεις απαιτεί διαρκή χρήση του μυαλού. Η σκέψη χρειάζεται να αναπροσαρμόζεται στα δεδομένα που αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και από game σε game με αποτέλεσμα ο αθλούμενος να χρειάζεται να σχεδιάζει και να εφευρίσκει συνεχώς νέες τακτικές προσέγγισης του αντιπάλου.

4.Η νίκη είναι κάτι που χτίζεται

Η διαφορά με το τένις και τα άλλα αθλήματα είναι ότι απαιτεί αρκετό χρόνο μέχρι να φτάσεις στη νίκη (αν φτάσεις). Είναι ένα σπορ επομένως που απαιτεί υπομονή εκτός από αντοχή. Σε διδάσκει ότι η νίκη και η επιτυχία είναι κάτι που μπορείς να προσεγγίσεις κυριολεκτικά πόντο – πόντο. Σίγουρα επομένως μπορεί να συμβάλει στο να διαμορφώσει ο αθλούμενος έναν υπομονετικό χαρακτήρα.

5.Η ήττα αποτελεί ευκαιρία για βελτίωση

Το τένις είναι το μοναδικό σπορ που έχει να διδάξει πάρα πολλά μέσα από την εμπειρία της ήττας. Για να βελτιωθεί πραγματικά χρειάζεται να μελετήσει τι κάνει λάθος στους αγώνες που έχει χάσει. Ο τρόπος που μαθαίνει να διαχειρίζεται ο παίκτης την ήττα στο τένις είναι ίσως το σπουδαιότερο μάθημα ζωής για εκείνον. Το τένις εξάλλου είναι το άθλημα που απαιτεί αληθινό σεβασμό προς τον αντίπαλο ακόμα κι όταν εκείνος τελικά κατακτήσει τη νίκη κι όχι εσύ.

6.Όλα είναι ένα παιχνίδι

Ένας από τους λόγους που το τένις διατηρεί το επίπεδο ευεξίας του αθλούμενου ανεβασμένο είναι ότι εκτός από άθλημα είναι και παιχνίδι. Πραγματικό παιχνίδι. Γι’ αυτό όσοι παίζουν τένις νιώθουν μεταξύ άλλων τη χαρά και τον ενθουσιασμό που μεταξύ άλλων ενσωματώνεται και το στον χαρακτήρα τους. Πολύ περισσότερο, το τένις είναι ένα παιχνίδι που μοιάζει με το παιχνίδι της ζωής. Με όσο μεγαλύτερη αισιοδοξία και θετικότητά το προσεγγίσεις τόσο το καλύτερο για σένα. 

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: ποιο σπορ σου χαρίζει μακροζωία 

Γιατί Όσοι Γυμνάζονται Κερδίζουν Περισσότερα Χρήματα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.