Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα “τυχερά” γονίδια.
-Σε τι διαφέρουν οι αδύνατοι από όλους τους υπόλοιπους, εκτός από τα κιλά.


Αν ξέρεις κι εσύ κάποιον που τρώει και δεν παχαίνει, πιθανότατα τον ζηλεύεις όσο κι εγώ. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από μας θα ευχόμασταν να έχουμε αυτό το προνόμιο. Ωστόσο, σου έχω νέα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάποια γονίδια που συνδέονται με το να είναι κανείς αδύνατος. Όπως λοιπόν φαίνεται για μερικούς ανθρώπους, το ότι είναι αδύνατοι δεν οφείλεται μόνο στη σωστή διατροφή και την άσκηση, αλλά και στο ότι κληρονόμησαν μερικά “τυχερά” γονίδια.

Σε αυτήν την μελέτη, οι επιστήμονες συνέκριναν τα δείγματα DNA από 1.600 αδύνατα άτομα στη Μεγάλη Βρετανία, με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 18, με το DNA 2.000 σοβαρά παχύσαρκων ατόμων καθώς και 10.400 ατόμων με κανονικό βάρος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ήταν παχύσαρκοι ήταν πιο πιθανό να φέρουν γονίδια που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Παράλληλα, οι αδύνατοι άνθρωποι είχαν όχι μόνο λιγότερα γονίδια από αυτά που φέρουν οι παχύσαρκοι, αλλά παρουσίαζαν αλλαγές και σε γονιδιακές περιοχές που σχετίζονται με το υγιές βάρος.

Είναι οι αδύνατοι άνθρωποι γονιδιακά διαφορετικοί;

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Καθηγητής Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King’s College London, είπε: ”Πρόκειται για μία σημαντική και ολοκληρωμένη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η πρόωρη και σοβαρή παχυσαρκία καθορίζεται συχνά γονιδιακά και αποδεικνύει ότι αυτοί που είναι πολύ αδύνατοι διαφέρουν γονιδιακά από το γενικό πληθυσμό.” Αλλά συνέχισε λέγοντας: “Οι περισσότερες περιπτώσεις παχυσαρκίας παρουσιάζονται στην ενήλικη ζωή και οφείλονται στο περιβάλλον που ζούμε (καθιστική ζωή και αλόγιστη κατανάλωση φαγητών πλούσιων σε θερμίδες). Το ⅓ των ανθρώπων, ωστόσο, κατορθώνει να παραμείνει αδύνατο παρά την ύπαρξη αυτών των παραγόντων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα γονίδια και σε άλλους παράγοντες, όπως τις ατομικές διαφορές στον τρόπο ζωής ή στα μικρόβια του εντέρου.”

Μην ξεχνάς τη διατροφή και την άσκηση

Αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς αδύνατοι άνθρωποι είναι σε γενικές γραμμές αδύνατοι, γιατί τους επιβαρύνουν λιγότερο τα γονίδιά τους και όχι επειδή είναι ηθικά ανώτεροι και μπορούν να βάλουν καλύτερο μέτρο στο φαγητό όπως κάποιοι υπονοούν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το επόμενο βήμα είναι να καθορίσουν τα ακριβή γονίδια που σχετίζονται με τους αδύνατους ανθρώπους έχοντας ως μακροπρόθεσμο στόχο να ελέγξουν αν αυτή η γνώση μπορεί να συμβάλλει στην εξεύρεση νέων λύσεων για την απώλεια βάρους.

Ωστόσο, οι ειδικοί της υγείας υποστηρίζουν ότι όποιο κι αν είναι το γονιδιακό σου οικοδόμημα, η παραδοσιακή συμβουλή για ένα υγιές επίπεδο άσκησης και η προτροπή για σωστή διατροφή εξακολουθούν να ισχύουν.

Διάβασε ακόμα:

9 Σημάδια Που Δείχνουν Την Έλλειψη Βιταμινών. Μήπως Έχεις Κάποιο Από Αυτά;

Γρήγορο Αδυνάτισμα; Οι Αλήθειες Που Πρέπει Να Γνωρίζεις