Από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας μαζί της καταλαβαίνεις ότι η Tάνια Xριστοδουλίδου είναι η περίπτωση της γυναίκας που συνδυάζει την εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση με το δυνατό μυαλό. Η αλήθεια όμως είναι ότι είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα που θα απασχολήσει πολύ, καθώς μέσα από το επάγγελμα της -είναι παιδαγωγός- έχει θέσει έναν σημαντικό στόχο: τον αγώνα κατά του bullying. 

Ήταν το όνειρό σου από μικρή να γίνεις παιδαγωγός;

Θυμάμαι πάντα να θαυμάζω τους  δασκάλους μου. Να αναπαριστάνουμε με τις φίλες μου τη δασκάλα και τους μαθητές. Να χαίρομαι κάθε φορά που ξεκινούσαν τα σχολεία και να μου αρέσει το διάβασμα. Να είμαι πάντα πιο κοντά στους αδύναμους συμμαθητές μου και να τους βοηθώ. Σκεπτόμενη a posteriori, αυτά ίσως ναι, να προμήνυαν ότι θα ασχοληθώ με την παιδαγωγική εκπαίδευση.

Πότε ξεκίνησες να εργάζεσαι πρώτη φορά και πού;

Η πρώτη φορά ήταν αμέσως μόλις τελείωσα το Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) όπου με κάλεσαν να πάω ως αναπληρώτρια στην Κρήτη. Τότε μου φαινόταν σαν να πηγαίνω σε άλλη Ήπειρο! Η πρώτη χρονιά μου λοιπόν ήταν στον Μακρύ Γυαλό, σε ένα παραδεισένιο χωριουδάκι, μπροστά στην θάλασσα του Λιβυκού πελάγους (ακόμα έχω την εικόνα έντονα ζωντανή στο μυαλό μου), κοντά στην Ιεράπετρα Λασιθίου.

Η πορεία σου μας έχει αποδείξει πως βοηθάς γενικώς τον συνάνθρωπό σου με κάθε τρόπο και πλέον σε αποκαλούμε  “η δασκάλα που πολεμάει το bullying”. Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με αυτό; Ποια ανάγκη καλύπτεις;

Το να βοηθώ  τον συνάνθρωπό μου για μένα είναι κάτι το αυτονόητο. Βγαίνει αβίαστα από μέσα μου, αποτελεί, θα έλεγα, βιοτική μου ανάγκη. Το bullying είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς μαθητές και μαζί με αυτούς, ταλανίζει γονείς και εκπαιδευτικούς. Επομένως, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να κλείσω τα μάτια και να μείνω άπραγη. Πιστεύω πως όποιο επάγγελμα και να ακολουθούσα είναι σίγουρο πως με κάποιον τρόπο θα τα έφερνα έτσι, ώστε αύτη η ανάγκη για αρωγή και προσφορά στον συνάνθρωπό μου να καλύπτεται στον μέγιστο βαθμό. Είμαι ακόμα (κι αυτό είναι υπόσχεση) στην αρχή.

Οι εργαζόμενοι γονείς, καθώς περνούν λιγότερο χρόνο με τα παιδιά τους, μπορεί να μην εντοπίσουν τα σημάδια του bullying στο παιδί τους. Θεωρείς ότι είναι σημαντικό να ενημερώνονται από τον εκπαιδευτικό όχι μόνο για τις μαθητικές επιδόσεις, αλλά και για το τι συμβαίνει στο προαύλιο;

Καταρχάς να πούμε πως δεν είναι τόσο η χρονική διάρκεια που περνά ένας γονιός με το παιδί του, αλλά πιο σημαντικό είναι αυτός ο χρόνος να είναι ποιοτικός. Να είμαστε δηλαδή ουσιαστικά παρόντες και συμπαραστάτες και να τους αφιερωνόμαστε 100%. Τώρα, εφόσον ένα παιδί περνά τη μισή του μέρα στο σχολείο, ο κάθε γονιός πρέπει απαραιτήτως να είναι ενημερωμένος για το τι συμβαίνει σε αυτό. Γι’ αυτό και πάντα λέω πως πρέπει να υπάρχει συχνή επικοινωνία και καλή συνεργασία μεταξύ γονιού και εκπαιδευτικού.

Οι γονείς ανησυχούν μόνο όταν το παιδί τους είναι θύμα bullying και όχι θύτης. Θα έπρεπε να ανησυχούν και για το δεύτερο;

Οι γονείς ανησυχούν και στις δύο περιπτώσεις. Είναι αλήθεια, όμως, πως η ανησυχία τους είναι μεγαλύτερη, όταν το παιδί τους είναι αυτό που εκφοβίζεται. Γιατί θεωρούν πως απειλείται. Και όντως απειλείται. Στην πραγματικότητα, όμως, απειλείται και το παιδί που ασκεί εκφοβισμό. Και ο εκφοβισμός αυτός είναι ο δικός του λανθασμένος τρόπος να φωνάξει για βοήθεια. Είμαστε εμείς που δεν έχουμε εκπαιδευτεί ακόμα να αποκωδικοποιούμε σωστά τις αποκλίνουσες συμπεριφορές.

Το να βοηθώ  τον συνάνθρωπό μου για μένα είναι κάτι το αυτονόητο. Βγαίνει αβίαστα από μέσα μου, αποτελεί βιοτική μου ανάγκη.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου και ποια η σχέση σου με τη γυμναστική;

Ταξίδια, θέατρο, σινεμά και βολτες με αγαπημένους φίλους. Η γυμναστική είναι η προτεραιότητά μου. Αν για κάποιο διάστημα και για κάποιο λόγο σταματήσω, το μυαλό μου τη ζητάει και το σώμα μου αντιδρά.

Η εξωτερική εμφάνιση υπήρξε διαβατήριο για όσα έχεις καταφέρει έως τώρα;

Η εξωτερική εμφάνιση σίγουρα παίζει ρόλο. Πολλοί πιστεύουν, ωστόσο πως αυτό είναι αρκετό για να πετύχεις. Αποτελεί κλειδί για να ανοίξουν οι πόρτες, όμως για να παραμείνεις μέσα χρειάζονται κι άλλα, όπως είναι η υπομονή, η επιμονή, η εργατικότητα, η στοχοπροσήλωση, ο σεβασμός. Κάθε φορά που κατάφερνα κάτι στα επαγγελματικά μου, έπρεπε να αποδείξω ότι το αξίζω. Έπρεπε να αποδείξω ότι μπορώ. Ότι δεν είναι μόνο αυτό που με πρώτη ματιά βλέπουν.

Τι είναι αυτό που σου προσφέρει γαλήνη και το αποζητάς συχνά;

Η πίστη μου στον Θεό και η θάλασσα.

Το επάγγελμα που ασκείς πιστεύεις πως θα σε βοηθήσει αργότερα να γίνεις μια καλή μητέρα;

Μα μία δασκάλα είναι ήδη μητέρα! Είναι μητέρα των μαθητών της. Προσωπικά έχω 20 παιδιά! Δίνω στους μαθητές μου ό,τι θα δώσω και στο δικό μου παιδί: ουσιαστική φυσική παρουσία, προστατευτικότητα, καθοδήγηση, κατανόηση… με κορυφαίο όλων φυσικά την αγάπη.

Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

Ο Thrive στόχος μου είναι να ζω πιο ουσιαστικά. Να “πετάξω” όσες περισσότερες από τις “αλυσίδες” που στους σύγχρονους ανθρώπους μας έχουν φορτωθεί. Να ζω όσο γίνεται με ελεύθερο σώμα, πνεύμα και νου. Το ποίημα  του Pablo Neruda είναι χαρακτηριστικό: “για να ‘σαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό αυτό δεδομένο της αναπνοής”.


Η Τάνια Χριστοδουλίδου είναι άριστη απόφοιτος του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι βραβευμένη δύο φορές για τις δράσεις της πάνω στον σχολικό εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του. Υπήρξε μέλος της ομάδας CSI Institute που μέσω ομιλιών, ενημερώνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying και το cyber bullying ειδικότερα. Σήμερα υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο στην Αττική και συνεχίζει αδιάκοπα το σπουδαίο έργο που έχει ξεκινήσει κατά του σχολικού εκφοβισμού. Σε πολλούς είναι γνωστή ως η δασκάλα που πολεμά το bullying, ενώ η αγάπη της για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο εκδηλώνεται με ένα πλήθος εθελοντικών δράσεων εντός και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος.

Διάβασε ακόμα:

Αρτέμης Μυρόπουλος: «Ο Εργαζόμενος Δεν Φεύγει Από Τις Εταιρείες, Φεύγει Από Κακούς Προϊσταμένους»

Μιχάλης Σπανός: «Δεν Πρέπει Να Μένεις Πολύ Στην Αποτυχία. Μάθε Ό,τι Μπορείς Και Προχώρα Παρακάτω»

Author(s)

  • Γιάννης Μπιτζούνης

    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

    Ο Γιάννης Μπιτζούνης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στη ειδική φυσική αγωγή και θεραπευτική γυμναστική. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στην Άσκηση και Υγεία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος και Συντονιστής σε Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.