Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι τα walking meetings.
-Πόσα λεπτά τη μέρα πρέπει να περπατάς για να μειώσεις τον κίνδυνο ασθενειών.


Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσες ώρες περνάς στην καρέκλα του γραφείου σου; Αν υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο δουλεύεις 8 ώρες την ημέρα, τις 7 τουλάχιστον από αυτές είσαι σίγουρα καθιστός. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μάλιστα τώρα που διαβάζεις αυτό το άρθρο να είσαι στην καρέκλα σου.

Ο μέσος Αμερικάνος κάθεται 9,3 ώρες την ημέρα, δηλαδή περισσότερο από το 1/3 της ημέρας του. Δεν είναι παράδοξο λοιπόν που η καθιστική ζωή θεωρείται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Οι επιπτώσεις της μάλιστα είναι τέτοιες που ο συγγραφέας Nilofer Merchant στην ομιλία του στο TED τις παρομοίασε με το κάπνισμα.

Οι επαγγελματικές μας συναντήσεις, ή αλλιώς meetings, καταναλώνουν επίσης πολύ από τον χρόνο μας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι εργαζόμενοι σπαταλούν τουλάχιστον 4 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο σε συναντήσεις, ενώ οι CEOs 2.5 ώρες κάθε ημέρα! Τα πολλά meetings, μπορεί να ιδιαίτερα αδιάφορα, ανιαρά και κουραστικά για όλους.

Πώς μπορείς όμως να περνάς λιγότερο χρόνο καθισμένος στην καρέκλα του γραφείου σου και την ίδια στιγμή να συμμετέχεις στα απαραίτητα meetings; Δοκίμασε να κάνεις ένα meeting ενώ περπατάς. Μπορεί να μην τα έχεις ξανακούσει, αλλά τα “walking meetings” αποτελούν τη νέα τάση στις κορυφαίες επιχειρήσεις.

Ο Steve Jobs συνήθιζε να κάνει “walking meetings” με τους υπαλλήλους του και με άτομα εκτός εταιρίας, όπως για παράδειγμα με τον Mark Zuckerberg. Αν και δεν είναι βέβαιο πως ο ίδιος ο Zuckerberg ξεκίνησε τα “walking meetings” εξαιτίας του Steve Jobs, το σίγουρο είναι πως του έγινε συνήθεια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόκτηση του WhatsApp έναντι 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιήθηκε μετά από μερικά “walking meetings” μεταξύ του Jan Koum, συνιδρυτή του WhatsApp και του CEO του Facebook. Θερμοί υποστηρικτές των “walking meetings” είναι και οι Barack Obama και Richard Branson.

Τα οφέλη των “walking meetings”

Υιοθετώντας αυτήν την πρακτική, μειώνεις την καθιστική ζωή και κατ’ επέκταση τις πιθανότητες να αρρωστήσεις. Γιατί μπορείς και γυμνάζεσαι ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείς. Δεν είναι απαραίτητο να φοράς αθλητικά παπούτσια ή φόρμα για να δεις ορατά και άμεσα αποτελέσματα. Ακόμα και με τα ρούχα της δουλειάς μπορείς να αθλείσαι ενώ παράλληλα εργάζεσαι.

Έρευνες υποστηρίζουν πως 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα – λιγότερο από ότι κρατάει ένα τυπικό meeting – μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως η άνοια και να προλάβουν καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα οφέλη όμως δεν περιορίζονται μόνο στην υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2014 από το Stanford University, τα walking meetings αυξάνουν τη δημιουργικότητα κατά 60%, καθώς σου δίνουν την δυνατότητα να καθαρίζεις το μυαλό σου και να αποφορτίζεσαι, όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό, αφού μιλάς για την δουλειά σου.

Τα meetings είναι έτσι και αλλιώς στο πρόγραμμα όλων μας. Γιατί λοιπόν να μην αλλάξουμε την δυναμική τους και να απολαύσουμε τα οφέλη τους; Με τα walking meetings θα αθλείσαι χωρίς να κουράζεσαι ιδιαίτερα και χωρίς να χρειάζεται να προγραμματίσεις επιπλέον χρόνο για την γυμναστική σου στο ήδη βεβαρυμένο σου πρόγραμμα. Έτσι θα βελτιώσεις την υγεία σου. Παράλληλα θα σε κάνουν καλύτερο και παραγωγικότερο στην δουλειά σου, καθώς μέσω αυτών θα αυξήσεις την δημιουργικότητα και την αποδοτικότητά σου.

Γι’ αυτό, σκέψου διαφορετικά. Ξέφυγε από την καθημερινή σου ρουτίνα και κάνε το επόμενο σου meeting, περπατώντας.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πόσες Φορές Πρέπει Να Σηκωθείς Από Την Καρέκλα Του Γραφείου Σου Για Να Αυξήσεις Την Αποδοτικότητα Σου

Μάθε Πώς Η Άσκηση Σε Κάνει Καλύτερο Στη Δουλειά Σου

Author(s)

  • Maria Paula Botero

    ψυχολόγος

    Η Maria Paula Botero είναι ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα ευεξίας.