Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τι μπορεί να φταίει για αυτό το μούδιασμα στα χέρια σου.
– Πού μπορεί να οφείλεται ένας ξαφνικός πόνος στο στομάχι.


Μήπως μουδιάζουν τα χέρια σου; Είσαι πιο παγωμένος από ότι συνήθως; Νιώθεις αδυναμία ή νιώθετε την καρδιά σας να χτυπάει στο λαιμό σας; Τα σημάδια υπάρχουν και σε προειδοποιούν ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με την βιταμίνη Β12. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

1.Αισθάνεσαι μούδιασμα

Αισθάνεσαι καμιά φορά τα χέρια ή τα πόδια σου σαν να βρίσκονται σε “καρφίτσες και βελόνες”; Η έλλειψη Β12 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο προστατευτικό περίβλημα που καλύπτει τα νεύρα σου. Ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn ή άλλες παθήσεις του εντέρου μπορεί να δυσκολέψουν την απορρόφηση της βιταμίνης.

2.Είσαι πιο παγωμένος από ότι συνήθως

Χωρίς αρκετή Β12, μπορεί να μην έχεις αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρεις το οξυγόνο γύρω από το σώμα σου (μια μορφή αναιμίας). Αυτό μπορεί να σε κάνει να τρέμεις και να κρυώνεις, ειδικά στα χέρια και τα πόδια.

3.Έχεις ψυχιατρικές ή νευρολογικές διαταραχές

Η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, σύγχυση, προβλήματα μνήμης ακόμα και σε άνοια. Τα συμπληρώματα Β12 είναι συνήθως ασφαλή και βελτιώνουν τα συμπτώματα. Για τους ενήλικες, οι γιατροί συστήνουν 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα. Προσοχή όμως: Οι υψηλές δόσεις μπορεί να έχουν παρενέργειες, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, άγχος, ναυτία και έμετο.

4.Νιώθεις αδυναμία

Αισθάνεσαι κουρασμένος ενώ έχεις κοιμηθεί αρκετά ή δυσκολεύεσαι να ανταποκριθείς στις καθημερινές σου δραστηριότητες; Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει πόση Β12 υπάρχει στο σώμα σου. Επομένως, είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή σε τέτοιου τύπου συμπτώματα – τα οποία μπορεί να αναπτυχθούν αργά ή να εμφανιστούν ξαφνικά – και να ειδοποιήσεις το γιατρό σου.

5.Αισθάνεσαι έντονους καρδιακούς παλμούς

Μήπως αισθάνεσαι τον παλμό σου έντονα στο λαιμό; Μπορείς να πάρεις περισσότερη βιταμίνη Β12 από το κοτόπουλο, τα αυγά και τα ψάρια. Μία από τις καλύτερες πηγές είναι το συκώτι του βοείου κρέατος.

6.Έχεις πληγές στο στόμα

Αν έχεις έλκη στα ούλα ή τη γλώσσα, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι χαμηλής Β12, αναιμίας ή άλλης πάθησης.

7.Νιώθεις πόνο στο στομάχι

Ή απλά μπορεί να έχασες την όρεξή σου, να μειώθηκε το σωματικό βάρος σου ή να έχεις δυσκοιλιότητα. Να θυμάσαι ότι τα συμπτώματα της έλλειψης Β12 μπορεί να είναι παρόμοια με τα σημάδια πολλών άλλων ασθενειών.

Πότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις τα σημάδια

1.Είσαι χορτοφάγος 

Αν είσαι vegan ή χορτοφάγος και δεν τρως κανένα ζωικό προϊόν πρέπει τουλάχιστον να προσθέσεις μερικούς “επεξεργασμένους κόκκους” στη διατροφή σου, όπως τα εμπλουτισμένα ψωμιά, τα κράκερ και τα δημητριακά.

2.Όσο μεγαλώνεις

Καθώς μεγαλώνεις, το σώμα σου μπορεί να μην απορροφά τη Β12 τόσο εύκολα. Αν δεν το αντιμετωπίσεις, τα χαμηλά επίπεδα Β12 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναιμία, νευρική βλάβη και άλλα σοβαρά προβλήματα.

3.Έχεις κάνει πρόσφατα χειρουργική επέμβαση βάρους

Μια από τις πιο κοινές χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους ονομάζεται «γαστρική παράκαμψη». Μετά την επέμβαση, το φαγητό παρακάμπτει τμήματα του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Ο γιατρός σου πιθανότατα θα παρακολουθεί τα επίπεδα B12 και θα σου προτείνει συμπληρώματα εάν τα χρειάζεσαι.

4.Παίρνεις φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα B12 ή δυσκολεύουν το σώμα σου να χρησιμοποιήσει τη βιταμίνη. Αυτά είναι αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για θεραπεία λοιμώξεων, πεπτικά φάρμακα έλκους ή φάρμακα κατά του διαβήτη.

5.Είσαι έγκυος

Συζητήσε με το γιατρό σου σχετικά με συμπληρώματα της B12, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και του θηλασμού. Τα βρέφη που δεν απορροφούν αρκετή μπορεί να έχουν σοβαρές και μόνιμες βλάβες στα νεύρα τους ή στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Συνοπτικά, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης B12 μπορεί να έχουν μια σειρά συμπτωμάτων που συχνά είναι παρόμοια και με άλλες παθήσεις. Συμβουλέψου το γιατρό σου για κάθε σύμπτωμα που μπορεί να σε υποψίασει.

 

Αρχική δημοσίευση στο logodiatrofis.gr

Διάβασε ακόμα:

10 Αλήθειες Για Τη Βιταμίνη D Και Τα Αυτοάνοσα

Mάθε Ποια Βιταμίνη Μπορεί Να Συντελέσει Στην Πρόληψη Της Παιδικής Παχυσαρκίας

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.