Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η νέα θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη.
-Από ποιους καρκίνους προστατεύει το εμβόλιο ΗPV.


Στην τροχιά της νέας δεκαετίας, έρχονται στο φως καινούργια στοιχεία για ογκολογικά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις. Κάποια εγείροντας προβληματισμούς και άλλα αποπνέοντας αισιοδοξία σε επίπεδο θεραπείας αλλά και πρόληψης. 

Τα στοιχεία προέρχονται από το επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και πλαισιώνεται από εθελοντές, αποθεραπευμένους και απλούς πολίτες. Στόχος της είναι αφενός να αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο και την ανάγκη υιοθέτησης ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου ζωής και αφετέρου να στηρίζει με σειρά δράσεων για ογκολογικούς ασθενείς και αποθεραπευμένους της νόσου. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται τα επιστημονικά συνέδρια που διοργανώνει, αλλά και οι επιστημονικές έρευνες που διενεργεί, οι οποίες σκιαγραφούν τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε θέματα αιχμής της δημόσιας υγείας. Ποια ογκολογικά ζητήματα, όμως, ξεχώρισαν από το τελευταίο της συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα με θέμα: «Ογκολογικά ζητήματα που ζητούν απαντήσεις»; 

Σε αύξηση ο καρκίνος του πνεύμονα

Αύξηση του αριθμού των ασθενών με καρκίνο, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, αλλά θνησιμότητα με σταθερή πορεία και τάση για μείωση, διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο καρκίνος του πνεύμονα, εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 37% τα τελευταία 15 χρόνια. Μάλιστα η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Νοέμβριος 2019), είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η αυξητική τάση νέων περιστατικών καρκίνου του πνεύμονα θα διατηρηθεί στους άνδρες έως το 2040 και θα κινηθεί στο 33,6%. Παρόλα αυτά, καταγράφεται σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2020, στο Cancer Journal for Clinicians. Η μείωση αγγίζει συνολικά το 25%, με την ετήσια πτώση να φτάνει το 4 έως 5%. Η μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα οφείλεται στη μείωση του καπνίσματος, στη βελτίωση των διαγνωστικών μεθόδων, στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αλλά και στη βελτίωση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Στην τροχιά της νέας δεκαετίας, τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν αναπόδραστη την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει πλήρη ίαση, όπως επισήμαναν οι συμμετέχοντες επιστήμονες στο διήμερο επιστημονικό συνέδριο της ΑΚΟΣ. 

Βραχυθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Η μέθοδος της βραχυθεραπείας βρέθηκε στο επίκεντρο της επιστημονικής συζήτησης. Αφορά στην τοποθέτηση ραδιενεργών μικροσκοπικών σφαιριδίων (κόκκων) στον προστάτη σε μία συνεδρία: ο ασθενής την ίδια ημέρα επιστρέφει σπίτι του χωρίς καθετήρα ή ενοχλήσεις και την επομένη επιστρέφει στην καθημερινότητά του.

Η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ, Ογκολόγος/ Ακτινοθεραπευτής Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφορικά με την εμπειρία του Κέντρου Βραχυθεραπείας του Δ.Κ.Θ.Α «Υγεία», αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση αποτελεσμάτων 2.747 ασθενών του Κέντρου Βραχυθεραπείας Προστάτη του Νοσοκομείου «Υγεία» και της Ιατρικής Σχολής Mountain Sinai της Νέας Υόρκης, η οποία αναδεικνύει την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού της εξωτερικής Ακτινοθεραπευτικής Αγωγής με τη Βραχυθεραπεία κόκκων ιωδίου στους ασθενείς με καρκίνο προστάτη υψηλού κινδύνου στη συνολική και ελεύθερης νόσου επιβίωσης, αποτελέσματα εφάμιλλα  του πρώιμου σταδίου. Όπως υπογράμμισε η Δρ Κατσώχη: «Σε αυτό το στάδιο της νόσου τα αποτελέσματα σχετίζονται με το PSA, γι’ αυτό συμπεραίνουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση έχει σημασία για την καλύτερη έκβαση της νόσου»

Να σημειωθεί ότι η βραχυθεραπεία δεν φέρει τις παρενέργειες των άλλων μεθόδων θεραπείας και εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια της νόσου και για κάθε ηλικία. Κάθε ασθενής, που μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση του οργάνου (ριζική προστατεκτομή), είναι υποψήφιος και για βραχυθεραπεία προστάτη.

HPV και καρκίνος του στοματοφάρυγγα

Το πρώτο πράγμα με το οποίο συσχετίζουν οι περισσότεροι από εμάς τον HPV είναι με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κι όμως δεν είναι ο μόνος καρκίνος με τον οποίο συσχετίζεται ο ιός ή μάλλον πιο σωστά κάποια συγκεκριμένα στελέχη του. 

Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, τα τελευταία 15 χρόνια ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας αυξήθηκε εκθετικά στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς σχετίζεται με τον ιό του ανθρωπίνου θηλώματος HPV. O HPV είναι μικρός DNA-ιός. Δύο ογκογονίδια (Ε6 και Ε7) εκφράζονται ως δείκτες υψηλής προσβολής από τον ιό HPV, που είναι υπεύθυνα για την κακοήθη εξαλλαγή και τη σύνδεση με τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Βρίσκεται κυρίως στις παρίσθμιες αμυγδαλές, στη βάση της γλώσσας, στο έδαφος του στόματος και στο οπισθογόμφιο τρίγωνο.

Όπως αναφέρει ο αναπληρωτής Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Ευθύμης Κυροδήμος, νέα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου το 70% του καρκίνου του στοματοφάρυγγα και 3% του καρκίνου της στοματικής κοιλότητας είναι HPV-θετικοί σε σύγκριση με το 40,5% πριν το 2000. Κατά τις επόμενες δεκαετίες αναμένεται σημαντική αύξηση. 

Ο HPV έχει αναδειχθεί η πιο σημαντική αιτία καρκινογένεσης σε σύγκριση με το κάπνισμα και το αλκοόλ. Οι ασθενείς έχουν καλύτερη πρόγνωση και ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία. Νέες τεχνικές και πρωτόκολλα συντείνουν στην αποτελεσματικότερη θεραπεία των ασθενών αυτών, όπως η εισαγωγή της ρομποτικής χειρουργικής, καθώς και πρωτόκολλα λιγότερο εντατικοποιημένης σύγχρονης θεραπείας. Η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της νόσου σε τοπικό επίπεδο με καλύτερη κατάποση και μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο. Σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην αντιμετώπιση του τραχήλου με την εντόπιση του φρουρού λεμφαδένα, αλλά και στη μείωση της νοσηρότητας των λεμφαδενικών εκσκαφών.  

Σύμφωνα πάντως με την Ογκολόγο/Ακτινοθεραπευτή και Πρόεδρο της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη, παρά την πρόοδο των θεραπευτικών μεθόδων, πρέπει να επισημανθεί η αξία του εμβολίου HPV το οποίο προστατεύει από την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού αλλά και του στοματοφάρυγγα που προκαλούνται από τον ιό HPV, ενώ δρα προστατευτικά σε αγόρια και κορίτσια. Επί του παρόντος, χορηγείται δωρεάν μόνο σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας, αλλά το κόστος του δεν είναι απαγορευτικό, προκειμένου οι γονείς να φροντίσουν για τον εμβολιασμό και των αγοριών της οικογένειας.  Το εμβόλιο προστατεύει και από το σύνολο σχεδόν των γεννητικών κονδυλωμάτων, όμως δεν προστατεύει από τις δερματικές μυρμηγκιές που προκαλούν κάποια άλλα στελέχη HPV. Σε καμία περίπτωση δεν μας απαλλάσσει από τη χρήση του προφυλακτικού, που αποτελεί τον βασικό τρόπο προφύλαξης για πλήθος σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, ακόμη κι αν έχουμε σταθερό ερωτικό σύντροφο. Οι σπερμοκτόνοι αφροί, κρέμες, ζελατίνες και τα συναφή δεν παρεμποδίζουν τον HPV. Η μονογαμική ερωτική ζωή αποτελεί σημαντικότατη δικλείδα ασφαλείας για την υγεία μας, καθώς το προφυλακτικό δεν καλύπτει όλη την περιγεννητική περιοχή ή όλα τα στάδια της ερωτικής συνεύρεσης, οπότε δεν προσφέρει απόλυτη προστασία: οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού HPV είναι σε θέση να τον μεταδώσουν. Ο τακτικός προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι καθοριστικός, καθώς τα πρώιμα στάδια της νόσου δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Διάβασε ακόμα: 

Κορονοϊός: Απαντήσεις Στις 5 Πρώτες Βασικές Ερωτήσεις Σου

Η Γερή Καρδιά Προστατεύει Τον Εγκέφαλο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.