Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η γυμναστική μειώνει το στρες.
-Πώς θα προστατευτείς από το burnout.


Όλοι ξέρουμε ότι η άσκηση κάνει πολύ καλό στο σώμα. Μερικά μόνο από τα οφέλη της είναι ότι χαμηλώνει τον ρυθμό της καρδιάς, μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών και βελτιώνει την αντοχή. Η θετική της επίδραση όμως δεν περιορίζεται εδώ. Η συστηματική άσκηση έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική και πνευματική μας υγεία. Παρακάτω εξηγούμε το πως.

1.Μειώνει το στρες και την κατάθλιψη

Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες.  Η αερόβια άσκηση, εκτός από την καρδιά σου, είναι πολύ αποτελεσματική και για το μυαλό σου. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει τη μοναδική ικανότητα να σε χαλαρώνει και να μειώνει το στρες αλλά και την κατάθλιψη.

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς και να αντιμετωπίσεις καλύτερα το άγχος και το στρες, η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχει την απάντηση.

2.Βελτίωνει τη διάθεση

Η άσκηση βελτιώνει τον μεταβολισμό σου και προκαλεί μία σειρά αλλαγών στις ορμόνες του οργανισμού σου που ρυθμίζουν την διάθεσή σου. Σύμφωνα με έρευνα, η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, τις ορμόνες που σχετίζονται με ψυχολογικές μεταβολές, όπως η αλλαγή στην διάθεσή σου. Έτσι η διάθεση σου βελτιώνεται και εσύ νιώθεις καλύτερα.

3.Αυξάνει την λίμπιντο και την στυτική λειτουργία 

Έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine υποστηρίζει πως 20 λεπτά έντονης άσκησης αυξάνουν την λίμπιντο, ενώ σύμφωνα με το International Society for Sexual Medicine, η άσκηση μεταξύ άλλων βοηθάει στο κυκλοφορικό σύστημα, καθώς διατηρεί την καλή ροή αίματος στον οργανισμό. Η σωστή κυκλοφορία του αίματος είναι απαραίτητη για την στυτική λειτουργία.

4.Αυξάνει την αυτοεκτίμηση

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, όσο η άσκηση σε βοηθάει να αδυνατίζεις και παράλληλα σε ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, βελτιώνεται η εξωτερική σου εμφάνιση. Έτσι αποκτάς μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και εκτιμάς περισσότερο τον εαυτό σου.

5.Ενδυναμώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Έρευνα του UCLA αποδεικνύει πως η άσκηση αυξάνει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς του δίνει την δυνατότητα να αναπτύσσει νέους νευρώνες και να βοηθάει την μεταξύ τους συνδεσιμότητα.

6.Μειώνει την πιθανότατα εμφάνισης του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης

Η συστηματική άσκηση μειώνει το στρες καθώς και τα συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης. Αυτό υποστηρίζει πιλοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του περασμένου έτους, η άσκηση βοηθάει τους εργαζομένους να αποφύγουν το burnout. Γι΄αυτό, υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι εταιρίες που επιθυμούν να μειώσουν τα ποσοστά εξουθένωσης στους υπαλλήλους τους, θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν να γυμνάζονται συστηματικά.

7.Βοηθάει την αντίληψη και τη μνήμη

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι αερόβιες ασκήσεις και οι ασκήσεις αντοχής προστατεύουν και μειώνουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης, ειδικά για τους πιο μεγάλους. Πρόσφατη έρευνα ανακάλυψε ότι η συστηματική αερόβια γυμναστική τονώνει την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την μνήμη, την αντίληψη και την ικανότητα εκμάθησης.

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πώς Η Άσκηση Σε Κάνει Καλύτερο Στη Δουλειά Σου

Κοφτερό Μυαλό Σε 3 Βήματα

Author(s)

  • Το Business Insider είναι ένα από τα μεγαλύτερα αμερικάνικα sites που εξειδικεύεται σε επαγγελματικά και οικονομικά θέματα και έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.