Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια η διαφορά συναγωνισμού και ανταγωνισμού.
-Ποιος θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς.


Ο ανταγωνισμός είναι μέρος της ζωής μας, ειδικά στο χώρο εργασίας. Μπορεί να καλλιεργηθεί με παραγωγικό τρόπο στο πλαίσιο μίας ομάδας, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει απίστευτα καταστροφικός για τη λειτουργία της. Οπότε, είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον συναγωνισμό από τον ανταγωνισμό.

Ο ανταγωνισμός συνίσταται στην προσπάθειά μας να νικήσουμε σε βάρος άλλων. Με άλλα λόγια, η νίκη μας στηρίζεται στην ήττα του άλλου. Ο ανταγωνισμός είναι ένα παιχνίδι χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και βασίζεται στην παιδιάστικη άποψη ότι αν κερδίσουμε, είμαστε καλοί κι αν χάσουμε, είμαστε κακοί. Όλα έχουν να κάνουν με το αίσθημα υπεροχής και κατωτερότητας. Σε μία ομάδα, ο εσωτερικός ανταγωνισμός εξαλείφει την εμπιστοσύνη και την ψυχολογική ασφάλεια και επιδρά αρνητικά στο πνεύμα της ομάδας.

Συνήθως, παίρνει 3 μορφές:

-ένα άτομο ανταγωνίζεται ένα άλλο μέλος της ομάδας

-ένα άτομο ανταγωνίζεται όλη την ομάδα

-μία ομάδα ανταγωνίζεται μία άλλη ομάδα εντός του ίδιου οργανισμού

Ο συναγωνισμός, από την άλλη, βγάζει τον καλύτερο μας εαυτό. Μας προκαλεί να ξεπεράσουμε τα όριά μας, να κάνουμε το επόμενο βήμα και να αποδώσουμε 100%. Έτσι, ωφελούμαστε τόσο εμείς, όσο και οι άλλοι. Φυσικά, μπορεί να χάσουμε ή να κερδίσουμε και το αποτέλεσμα πολλές φορές μετράει. Αλλά, δεν ελπίζουμε κάποιος άλλος να αποτύχει, ούτε είμαστε εμμονικοί με τη νίκη με κάθε κόστος. Συνειδητοποιούμε ότι η αξία μας δεν καθορίζεται από το αποτέλεσμα. Ο συναγωνισμός αφορά την ανάπτυξη, το πάθος και την προσπάθεια για το καλύτερο.

Ένα απλό παράδειγμα είναι η γυμναστική. Η γυμναστική παρέα με ένα άλλο άτομο είναι μία πρακτική επιλογή αν τη διαχειριστεί κάποιος σωστά. Ένας gym buddy σου δημιουργεί την αίσθηση της ευθύνης και ταυτόχρονα σε στηρίζει και σου δίνει κίνητρο να μην τα παρατήσεις. Αν προσθέσετε και λίγη ευγενή άμιλλα στις προπονήσεις σας, η γυμναστική σας θα γίνει σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα. Αντιθέτως, ο ανταγωνισμός θα δημιουργήσει στρες και ίσως χαλάσει τις σχέσεις σας, έστω και παροδικά.

Ο συναγωνισμός αφορά την ανάπτυξη, το πάθος και την προσπάθεια για το καλύτερο.

Σε ένα ομαδικό περιβάλλον, ο ανταγωνισμός είναι συχνά μέρος της εξίσωσης καθώς όλοι μπορούμε να ξεπεράσουμε το όριο του συναγωνισμού και να γίνουμε επικίνδυνα ανταγωνιστικοί. Στον πρωταθλητισμό όμως, η άμιλλα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη της ατομικής και συλλογικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση της νίκης. Η καλλιέργεια ενός πνεύματος συναγωνισμού λοιπόν είναι το κλειδί της επιτυχίας!

 

Διάβασε ακόμα:

Μη Συγκρίνεις Τον Εαυτό Σου Με Τους Άλλους

5 Μυστικά Για Να Πραγματοποιήσεις Τους Στόχους Σου

 

Author(s)

  • Mike Robbins

    συγγραφέας

    Ο Mike Robbins είναι συγγραφέας και ομιλητής. Είναι ειδικός σε θέματα ομαδικής εργασίας, ηγετικότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης. Είναι συγγραφέας 4 βιβλίων και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους οργανισμούς, όπως η Google, η Microsoft και το Harvard University.