Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις: 

-Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος για την υγεία και την επίδοσή σου;
-Ποια είναι η πλατφόρμα youth to youth που μπορείς να συμμετέχεις;


Είναι δύσκολο να δίνεις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Όλοι το ξέρουν αυτό. Φαντάσου, τώρα, να δίνεις Πανελλήνιες, όταν το σύμπαν έχει γυρίσει ανάποδα. Όπως για παράδειγμα αυτή την περίοδο. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι πιο δύσκολο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων του “Μένουμε Σπίτι”, να παραμείνεις συγκεντρωμένος ή συγκεντρωμένη στον στόχο του. Κι όμως. Υπάρχουν τρόποι να οργανωθείς σωστά και να μη χάσεις την ευκαιρία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και μάλιστα όλοι αυτοί οι τρόποι είναι στο χέρι σου. Μιλήσαμε με την Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), η οποία σου επισημαίνει δέκα  από αυτούς. 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΕΝΑ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  

Όσο δεν υπάρχει το σχολείο μέσα στην ημέρα και τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά μπορεί να δημιουργείται η εντύπωση ότι «είσαι σε διακοπές», «υπάρχει άπλετος χρόνος», και άρα μπορείς να χαλαρώσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα σε αποσυντονίσει και θα σε απομακρύνει από τον στόχο σου. Είναι σημαντικό να διατηρήσεις ένα ημερήσιο πρόγραμμα που θα οργανώσεις με βάση τις ανάγκες σου και θα αφορά όλες τις πτυχές της καθημερινότητας : τον ύπνο, τα γεύματα, τη μελέτη και τον χρόνο χαλάρωσης. Να θυμάσαι ότι η καθημερινή ρουτίνα είναι σημαντική και δημιουργεί ασφάλεια και μία κανονικότητα, ενώ καταπολεμά το άγχος και απομακρύνει τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Ένα ακόμη μυστικό είναι να ξεκινάς το πρωινό με περιποίηση του εαυτού σου και να φοράς ρούχα σπιτιού – όχι πιτζάμες. Ένας περιποιημένος και καθαρός χώρος ή δωμάτιο που φροντίζεις καθημερινά, βοηθά επίσης στη γενικότερη οργάνωση της ημέρας.

ΤΗΡΗΣΕ ΩΡΑΡΙΟ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΓΕΥΜΑΤΩΝ

Συμφωνώ ότι είναι μεγαλύτερος ο πειρασμός να κοιμάσαι αργά – ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο στους έφηβους ωράριο ύπνου – δεδομένου ότι δεν χρειάζεται να ξυπνήσεις για να πας σχολείο. Είναι όμως πραγματικά καλύτερο να προσπαθήσεις να κοιμάσαι αρκετά (8 ώρες) και τις ώρες που ο ύπνος είναι πιο βαθύς και ανανεώνει τον οργανισμό, δηλαδή τις βραδινές ώρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ίσως να αντισταθείς στο βραδινό ξενύχτι που έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνάς τελικά το μεσημέρι. Ο καλός ύπνος ξεκουράζει και βοηθά τη μνήμη, την αντίληψη και την κατανόηση, ενώ παράλληλα δημιουργεί καλή διάθεση και ευεξία. Ο ύπνος βοηθά ακόμη στη ρύθμιση της όρεξης και των γευμάτων, ώστε να μη γίνονται υπερβολές στη διατροφή. Διατήρησε τέσσερα περίπου γεύματα, με όσο το δυνατόν υγιεινότερες επιλογές και λήψη υγρών για ενυδάτωση. 

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Μπορείς να κάνεις περιπάτους, τρέξιμο ή οποιαδήποτε ήπια σωματική άσκηση επιλέξεις για μισή ώρα καθημερινά. Αυτό θα προστατέψει το σώμα σου από την επιβάρυνση της αναγκαστικής καθιστικής ζωής λόγω μελέτης και εγκλεισμού. Επιπλέον, η άσκηση τονώνει τα επίπεδα των ορμονών της καλής διάθεσης – των ενδορφινών – έτσι ώστε να έχεις καλύτερη ψυχολογική ενδυνάμωση. 

ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΥΛΗ 

Οργάνωσε όσο καλύτερα μπορείς την ημερήσια ύλη. Η οργάνωση περιορίζει το άγχος. Μην αφήνεις όσα έχεις να κάνεις να συσσωρεύονται. Αυτό σε πιέζει και σου δημιουργεί άγχος. Βάλε προτεραιότητες – ποιο είναι επείγον και ποιο λιγότερο, και ξεκίνα βάζοντας ένα καθημερινό πρόγραμμα προχωρώντας σταθερά.  

Χρησιμοποίησε χρωματιστούς μαρκαδόρους στα σημεία που σε δυσκολεύουν περισσότερο. Καλό θα ήταν να μην αφήνεις για αύριο ότι μπορείς να κάνεις σήμερα. Προγραμμάτισε την ημερήσια ύλη και μην παρασύρεσαι από σενάρια π.χ. ότι οι εξετάσεις θα γίνουν αργότερα κλπ.

ΑΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ

Κατά τη διάρκεια της μελέτης άφησε το κινητό σου εκτός δωματίου, για να μην αποσυντονίζεσαι από μηνύματα που πιθανόν λαμβάνεις. Χρειάζεται αρκετό χρόνο ο εγκέφαλός σου για να ξανασυγκεντρωθεί στη μελέτη, όταν αποσπάται η προσοχή σου από κάποιο μήνυμα. 

Μην ξεχνάς πως έχεις διανύσει μεγάλο δρόμο για να φτάσεις ως εδώ και ήδη βρίσκεσαι λίγο πριν το τέρμα. 

ΧΑΛΑΡΩΣΕ  ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΟΥ

Η χαλάρωση σε βοηθά να ανασυντάσσεσαι και είναι απαραίτητη. Ο χρόνος και τρόπος χαλάρωσης εξαρτάται από εσένα. Μπορείς να μιλήσεις με τους φίλους σου, να ακούσεις μουσική, να πας τον σκύλο σου βόλτα, να βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού ή οτιδήποτε άλλο σε ευχαριστεί.  

ΣΚΕΨΟΥ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ

Εκτίμησε τα αγαθά που έχεις και σκέψου ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τα στερούνται (π.χ. η πανδημία έχει πολύ αρνητικότερες συνέπειες σε άλλες χώρες). Εκμεταλλεύσου θετικά όλες τις ευκαιρίες και προσπάθησε να αντιληφθείς ότι αυτό είναι ένα μικρό διάστημα προσπάθειας και όλη η ζωή βρίσκεται μπροστά σου για να τη ζήσεις υπέροχα. 

ΚΑΝΕ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 

Κάνε νοερές σκέψεις και φαντάσου τον εαυτό σου τον επόμενο χρόνο. Πάλεψε για να γίνεις αυτή η εικόνα που θέλεις. Αυτό θα σου δώσει ώθηση, αφού θα λειτουργήσει ως κίνητρο για να προσπαθήσεις.

ΕΧΕ ΚΙ ΕΝΑ PLAN B

Αυτό που έχει αξία είναι να κάνεις το καλύτερο δυνατό, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Συγκεντρώσου στον στόχο και προσπάθησε με όλες τις δυνάμεις σου.  Ωστόσο, εάν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα έχεις σχεδιάσει, έχε και ένα δεύτερο πλάνο στο μυαλό σου. Αυτό συμβαίνει συχνά στη ζωή και καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα. 

ΕΑΝ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΑΙ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΤΟ 

Μην ξεχνάς πως δεν είσαι μόνος ή μόνη. Γι’ αυτό να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου με ανθρώπους γύρω σου – γονείς, φίλους, καθηγητές. Μια δυσκολία που την μοιραζόμαστε είναι πάντα μια πιο “εύκολη” δυσκολία. Μπορείς επίσης να συμμετέχεις με πολλούς τρόπους στην πλατφόρμα we-knowhow.gr και να τηλεφωνήσεις στη Γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015 καθημερινά 9.00-15.00 χωρίς χρέωση.

This image has an empty alt attribute; its file name is image1.jpg

Η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Είναι επίσης Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) www.youth-med.gr και Διευθύντρια των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής  ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Ανάπτυξης Εφηβικής Υγείας» και «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» www.youth-msc.gr 

Έχει τιμηθεί με είκοσι (20) επιστημονικά βραβεία και διακρίσεις. Είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε επιστημονικά συγγράμματα και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζει σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των εφήβων στη χώρα μας. Υπήρξε συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Έρευνας EUNEΤ ADB, η οποία διεξήχθη σε επτά (7) Ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, καθώς και επικεφαλής του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Αριάδνη» www.youth-health.gr και άλλων προγραμμάτων που αφορούν την άθληση, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τη σεξουαλική αγωγή, τους εμβολιασμούς κ.α., καθώς και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την ψηφιακή παιδεία και τη χρήση τεχνολογίας, τη βία, τον εκφοβισμό και τη ρητορική του μίσους. Είναι Ιδρυτική Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» από την έναρξη της λειτουργίας της (Νοέμβριος 2006) έως και σήμερα. Η δομή της ΜΕΥ έχει λάβει διάκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως βέλτιστη πρακτική και τηρεί τα standards για τις «φιλικές για νέους» υπηρεσίες του Π.Ο.Υ. (youth friendly). Έχει την επιστημονική επιστασία του Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» www.youth-life.gr  και είναι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία της ENACSO (European NGO Alliance for Child Safety Online http://www.enacso.eu). 

Διάβασε ακόμα:

Έφηβοι σε καραντίνα

Γενιά Ζ: τι κοινά έχει με τους παππούδες της

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.