Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να στρώνεις καθημερινά το κρεβάτι σου.
-Πώς η φύση σε βοηθάει να αποβάλεις το άγχος σου.


Σε κάθε περίοδο έντονων αλλαγών και μεγάλης αβεβαιότητας, η αποφόρτιση, η ξεκούραση και χαλάρωση δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά επιτακτική ανάγκη για την ψυχική υγεία. Βάζοντας την φροντίδα του εαυτού μας σε προτεραιότητα, μπορούμε να κάνουμε μία παύση και να καταπολεμήσουμε το άγχος της καθημερινότητας. Υπάρχουν διάφοροι και απροσδόκητοι τρόποι που προσφέρουν την απαραίτητη ηρεμία και αναζωογόνηση, που ο καθένας από εμάς έχει ανάγκη. 

1. Μαγειρική

Η μαγειρική έχει ψυχοκοινωνικά οφέλη υποστηρίζει έρευνα του 2018 και αποτελεί μία θεραπευτική διαδικασία που συμβάλει στην βελτίωση της διάθεσης, την κοινωνικοποίηση, την απόκτηση κινήτρου, την αυτοεκτίμηση και όλα αυτά σε συνδυασμό με την χαρά της δημιουργίας που προσφέρει, αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο αποφυγής του άγχους.

2. Πρωινή γυμναστική

Η γυμναστική είναι αγχολυτική, αναφέρει άρθρο του Harvard Medical School, καθώς μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του, της αδρεναλίνης και της κορτιζόλης. Ωστόσο, η πρωινή γυμναστική, ενισχύει τη γνωστική ικανότητα, καθώς και την ικανότητα λήψης αποφάσεων καθόλη την διάρκεια της ημέρας, βελτιώνει τη μνήμη, την διάθεση και αυξάνει την ενέργεια, σύμφωνα με έρευνα του 2019. Συνεπώς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του χωρίς άγχος. 

3. Τακτοποίηση 

O William H. McRaven, Ναύαρχος εν αποστρατεία και πρώην πρύτανης του The University of Texas System, στο βιβλίο του με τίτλο “Στρώσε το κρεβάτι σου” αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το στρώσιμο του κρεβατιού είναι ένας από τους παράγοντες κλειδιά της ψυχικής υγείας, ενώ ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει πως εκείνος που επιθυμεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί να ξεκινήσει να στρώνει το κρεβάτι του. Μία τόσο απλή κίνηση, προσφέρει την χαρά της ικανοποίησης και της επίτευξης ενός στόχου, ενώ βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση, την καλύτερη συγκέντρωση, την αύξηση της αποδοτικότητας και τη συνεπακόλουθη μείωση των επιπέδων του άγχους, υποστηρίζει έρευνα του 2017.  

4. Προσφορά

Ένας ακόμη τρόπος για να αποβάλει κανείς το άγχος είναι η προσφορά προς τον συνάνθρωπο αναφέρει επιστημονικό άρθρο του 2015. Tο αίσθημα της ευφορίας, ικανοποίησης, ζεστασιάς και ενέργειας που αισθάνεται κανείς κάνοντας μικρές πράξεις καλοσύνης, περιγράφεται στην ψυχολογία με τον όρο “Helper’s High”. Ο όρος επινοήθηκε το 1988 από τον Allen Luks, μετά από 20ετή έρευνα αναφορικά με τα συναισθήματα και τα οφέλη που βιώνει ένα άτομο όταν βοηθάει τους άλλους, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Μάλιστα στο βιβλίο του με τίτλο The Healing Power of Doing Good, αναφέρει τα οφέλη της προσφοράς και του εθελοντισμού στην υγεία μας. 

5. Κρύο μπάνιο

Η έκθεση στο κρύο ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα – sympathetic nervous system – και αυξάνει τα επίπεδα της ενδορφίνης και της νορεπινεφρίνης στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνει την κινητικότητα της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο. Επιπρόσθετα, λόγω της υψηλής πυκνότητας των κρύων υποδοχέων στο δέρμα, ένα κρύο μπάνιο στέλνει ερεθίσματα στον εγκέφαλο, τα οποία έχουν αντικαταθλιπτική δράση σύμφωνα με έρευνα του 2008. 

6. Επαφή με την φύση

Μία βόλτα στη φύση δρα θεραπευτικά, καθώς μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες, σύμφωνα με έρευνα του 2018 υποστηρίζει ότι η επαφή με την φύση. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του 2010 που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς τριών Νοσοκομείων της Σκωτίας,  the Royal Infirmary of Edinburgh, the new Stobhill Hospital, and the new Victoria Infirmary in Glasgow – όσο παράδοξο και αν ακούγεται – η φύση έχει την δύναμη να αποβάλλει το άγχος ακόμα και μέσα από αντίστοιχες φωτογραφίες.

Διάβασε ακόμα:

Βελτίωσε την πνευματική σου υγεία με τη δύναμη της φύσης

Πρωινά μυστικά που νικούν το άγχος και σου χαρίζουν ενέργεια