Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ψάχνουν οι χρήστες στη Google.
-Ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες της παραμονής στο σπίτι.


Καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επανεκκινήσουν, όλοι ανησυχούν για το κομμάτι της υγείας, τη μάσκα, τις αποστάσεις, τα πρωτόκολλα. Αυτό είναι απίστευτα σημαντικό. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να βοηθήσουμε τους εργαζομένους να διαχειριστούν το άγχος και το φόβο, καθώς επιστρέφουν στην κανονικότητα-όχι μόνο επειδή είναι το σωστό, αλλά επειδή θα επηρεάσει θεμελιωδώς την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, να είμαστε αποδοτικοί και επιτυχημένοι, ως άτομα και ομάδες. 

Θυμάσαι πώς είναι να είσαι συγκεντρωμένος και αποδοτικός; Οι αναζητήσεις στη Google για το “Πώς να κάνεις τον εγκέφαλό σου να συγκεντρωθεί;” έχουν αυξηθεί 300% από το Φεβρουάριο. 96% των εταιρειών τώρα υποστηρίζουν ότι η αποδοτικότητά τους έχει επηρεαστεί. Και σύμφωνα με την έρευνα της Thrive Global, πάνω από το 75% των εργαζομένων νιώθουν φορτισμένοι και σημαντικά λιγότερο αποδοτικοί εξαιτίας της τηλεργασίας και τους περισπασμούς που οφείλονται στην πανδημία. Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς δουλεύουμε περισσότερο, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά προσθέτει εκνευρισμό.  

Αλλά η αδυναμία μας να συγκεντρωθούμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν οφείλεται στο ότι τεμπελιάζουμε. Η Amy Arnsten, καθηγήτρια νευροεπιστήμης στο Yale, έχει κάνει εκτεταμένη δουλειά στην αντίδραση του εγκεφάλου στο στρες. Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνεχούς στρες και αβεβαιότητας, ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου μας, που μας βοηθά να εστιάσουμε, να σκεφτούμε κριτικά και να λάβουμε αποφάσεις, στην πραγματικότητα απενεργοποιείται για να διευκολύνει τα πιο αυθόρμητα τμήματα που μας προστατεύουν σε στιγμές κινδύνου, αναφέρει

Αν ο εγκέφαλός μας είναι σαν μια μπαταρία, τότε αυτή την περίοδο λειτουργούμε σε χαμηλή ταχύτητα. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα στη συμπεριφορά και τις αποφάσεις μας, από την επιστροφή σε ανθυγιεινές συνήθειες και εθιστικές συμπεριφορές σε ό,τι αφορά τη διατροφή μας, μέχρι και την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας

Αυτές οι τάσεις και τα δεδομένα πίσω από αυτές υπογραμμίζουν τη σημασία της προτεραιοποίησης της διαχείρισης του στρες και της ψυχικής ανθεκτικότητας. Δείχνουν ότι τα σχέδια επαναφοράς στην κανονικότητα πρέπει να απευθύνονται στο ανθρώπινο στοιχείο. Λέμε εδώ και χρόνια σε συνέδρια και άρθρα ότι χρειάζεται να απευθυνθούμε στο ανθρώπινο στοιχείο στη δουλειά, αλλά πλέον δεν είναι μια ασαφής φιλοδοξία, αλλά μια επείγουσα αναγκαιότητα. Για την ακρίβεια, μπορούμε να τα εφαρμόσουμε όλα-μάσκες, απολυμαντικά, αποστάσεις, ειδικά πρωτόκολλα, αναδιαμορφωμένα γραφεία- αλλά αν δεν ασχοληθούμε με το πώς το στρες και η αβεβαιότητα μας επηρεάζουν ως άτομα, αυτή η κατάσταση δεν θα επιδράσει μόνο στην υγεία και την αποδοτικότητά μας, αλλά και στην υγεία των εταιρειών μας. Γιατί μέχρι να δώσουμε στους ανθρώπους τα εργαλεία και την υποστήριξη για να χτίσουν ψυχική ανθεκτικότητα, το συνεχόμενο στρες της πανδημίας θα επηρεάσει την αποδοτικότητα και κατ’ επέκταση τα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν σημειώσει μια 7,2% μείωση στην αποδοτικότητα μετά την μετάβαση στην τηλεργασία. 

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που έχει προγραμματιστεί ο εγκέφαλός μας. Αλλά μπορούμε να χτίσουμε νέες συνήθειες, εφαρμόζοντας τα μαθήματα που αποκομίσαμε μέσα στην κρίση. Και όταν έρθει η ώρα για να επιστρέψουμε κανονικά στο γραφείο, θα νιώθουμε ασφαλείς, γνωρίζοντας ότι δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ότι είμαστε πιο συγκεντρωμένοι και πιο παραγωγικοί σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό, από αυτόν που γνωρίζαμε.

Διάβασε ακόμα:

7 πρακτικοί τρόποι να διαχειριστείς το άγχος σου στη δουλειά

Πώς να διαχειριστείς τη δυσκολία λήψης αποφάσεων

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.