Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να κάνεις ό,τι το σκυλί ή η γάτα σου.
-Ποιες ασκήσεις stretching να κάνεις.


Όσοι έχετε κατοικίδια, θα έχετε παρατηρήσει ότι το πρώτο πράγμα που κάνει το γατάκι ή το σκυλάκι σας, όταν ξυπνάει, είναι να τεντώνεται. Μήπως κι εσείς δεν κάνετε κάποιες φορές, ασυνείδητα, το ίδιο; Γιατί άραγε; Πολύ απλά γιατί το stretching είναι μια απόλυτα φυσική λειτουργία, την οποία ο σύγχρονος άνθρωπος έχει «ξεχάσει». Εγκλωβισμένοι όλοι μας, λίγο-πολύ, στον τρόπο ζωής της πόλης, έχουμε στερηθεί πολλές, συνυφασμένες με τη φύση μας, αυτοματικές αντιδράσεις.

Τι σημαίνει «φυσική αντίδραση»

Τι εννοούμε με τον όρο «φυσικές αυτοματικές αντιδράσεις»; Πρόκειται για λειτουργίες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του σώματος, αλλά και του πνεύματος. Oι διατάσεις (stretching) κάμπτουν, τεντώνουν, μακραίνουν, επεκτείνουν και, το κυριότερο, οξυγονώνουν τους ιστούς όλου του σώματος, ιδίως όταν, ενώ τεντωνόμαστε, παίρνουμε μια βαθιά αναπνοή.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε με το που ξυπνάτε; Ακούστε το σώμα σας και… τεντωθείτε, τεντωθείτε, τεντωθείτε! Το γατάκι σας και το σκυλάκι σας αυτό ακριβώς κάνουν, ασυνείδητα βέβαια, γιατί το έχουν ανάγκη. Ενώ οι άνθρωποι, δυστυχώς, με το που χτυπάει το ξυπνητήρι, δεν προλαβαίνουν καν να το σκεφτούν, γιατί σηκώνονται πανικόβλητοι και αρχίζουν να… τρέχουν! Το ίδιο κάνουν συνεχώς μέσα στην ημέρα. Ξεχνούν να αναπνέουν σωστά, να αφουγκράζονται τις αισθήσεις τους, να πίνουν νερό και γενικά να ικανοποιούν τις φυσικές τους ανάγκες.

Ναι, επιβάλλεται να κάνετε διατάσεις κάθε πρωί, για να διαστέλλονται οι αναπνευστικοί μύες και να επιτυγχάνεται έτσι η καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού. Παράλληλα, προετοιμάζετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας, ώστε να εκμεταλλευτούν όλο το εύρος της κίνησής τους. Τα οφέλη των διατάσεων δεν περιορίζονται μόνο στις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και στις καθημερινές, απλές ασχολίες. Η άνιση ανάπτυξη διάφορων μυών και η έλλειψη ευκαμψίας συντελούν στην υιοθέτηση μιας κακής στάσης του σώματος και στην έλλειψη ισορροπίας, δύναμης, ευλυγισίας και ελαστικότητας. Παράλληλα, με τις διατάσεις θα αποφύγετε πιο εύκολα τυχόν τραυματισμούς, αν το σώμα σας πέσει, τρανταχτεί ή κουραστεί υπερβολικά.

Και μαζί και μόνοι…

Αν έχετε πόνους που επιμένουν περισσότερες από δύο μέρες και βλέπετε ότι οι διατάσεις που επιχειρείτε να κάνετε στη συγκεκριμένη περιοχή, επιδεινώνουν τα σύμπτώματά σας αντί να σας ανακουφίζουν, θα ήταν φρόνιμο να απευθυνθείτε σε ορθοπεδικό και, αν σας παραπέμψει, σε φυσιοθεραπευτή. 

Υπάρχουν πολλών μορφών διατάσεις, κάποιες από τις οποίες μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, ενώ άλλες με τη βοήθεια ενός γυμναστή, για να μην τραυματιστείτε. Τέλος, μερικές διατάσεις εκτελούνται αποκλειστικά από εξειδικευμένα άτομα, σε δύσκολες κλινικές περιπτώσεις.

Όπως και να ’χει, όμως, οι διατάσεις (stretching) είναι απαραίτητες, γι’ αυτό πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε, ώστε να μπορούμε να τις εκτελέσουμε σωστά – και ειδικότερα τα άτομα μέσης και ώριμης ηλικίας. 

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν οι αγωνιστές μύες μιας περιοχής είναι μόνιμα σε σύγκαμψη και σύσπαση και οι ανταγωνιστές τους μόνιμα σε διάταση. Με άλλα λόγια, αν εσείς κάθεστε για πολλή ώρα σκυμμένοι μπροστά σε έναν υπολογιστή ή σε άλλο μηχάνημα, καταλαβαίνετε ότι οι μπροστινοί μύες του σώματός σας βρίσκονται σε σύγκαμψη, ενώ αυτοί της πλάτης σε διάταση. Εάν αυτή η μυϊκή ανισορροπία συνεχιστεί για πολύ καιρό, θα γίνει η αιτία της πρόκλησης μυοσκελετικών προβλημάτων. Εάν έχετε πόνο στην πλάτη μετά από μια ημέρα δουλειάς καθισμένοι σε ένα γραφείο, οι εκτάσεις που αντιστρέφουν τη στάση του σώματος θα μπορούσαν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Πιο κάτω προτείνουμε τρεις εύκολες, αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις stretching που καλό θα ήταν ο καθένας να εντάξει στην καθημερινότητά του, όποια κι αν είναι η ηλικία του.

Μάθετε να τις κάνετε σωστά

Άσκηση 1

Αφότου ξυπνήσετε το πρωί, ξαπλώστε κάθετα σε ένα μονό κρεβάτι.

Τα πόδια σας πρέπει να εφάπτονται στη μία πλευρά του κρεβατιού και τα χέρια σας να κρέμονται από την άλλη.

Μείνετε έτσι για περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Λυγίστε το αριστερό σας γόνατο και πιάστε το με το δεξί σας χέρι (τα άλλα δύο άκρα παραμένουν στην ίδια θέση).

Αφότου μείνετε σε αυτή τη στάση για περίπου 10 δευτερόλεπτα, επαναλάβετε το ίδιο με τα αντίθετα άκρα.

Άσκηση 2

Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά στο πλάτος των ώμων και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα.

Σκύψτε προς τα εμπρός, τοποθετώντας τα χέρια σας ακριβώς πάνω από τα γόνατά σας.

Γύρτε την πλάτη σας, έτσι ώστε το στήθος σας να είναι κλειστό και οι ώμοι σας να καμπυλωθούν προς τα εμπρός.

Τεντώστε την πλάτη σας, έτσι ώστε το στήθος σας να ανοίξει και οι ώμοι σας να απομακρυνθούν.

Επαναλάβετε αρκετές φορές.

Άσκηση 3

Ενώστε τα δάχτυλά σας και γυρίστε τις παλάμες σας προς τα έξω μπροστά σας.

Εκτείνετε τα μπράτσα σας όσο μπροστά μπορείτε, στρέφοντας την πλάτη και τους ώμους σας προς τα εμπρός.

Μείνετε εκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα.

Κατόπιν απελευθερώστε τα δάχτυλά σας και πιάστε τους καρπούς ή τα δάχτυλά σας πίσω από τη μέση σας.

Σηκώστε τα χέρια σας όσο πιο ψηλά μπορείτε πίσω από την πλάτη σας, χωρίς να αφήσετε τα χέρια σας, έτσι ώστε το στήθος σας να ανοίξει και οι ώμοι σας να τραβηχτούν πίσω.

Τι να θυμάστε: Θα πρέπει να διατείνετε την κάθε περιοχή μέχρι του σημείου που να μην αισθάνεστε πόνο. Αν νιώσετε πόνο, σημαίνει ότι τραυματίζετε τον μυ σας. Να θυμάστε πως ο ιδανικός χρόνος διάτασης είναι από 7 έως 15 δευτερόλεπτα.

Εντάσσοντας το stretching στη ζωή σας συστηματικά και με συνέπεια, είναι βέβαιο ότι θα βιώσετε σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα μια αναβάθμιση στην ποιότητα των κινήσεων σας και ως εκ τούτου θα απολαμβάνετε μια πιο άνετη καθημερινότητα από το πρωί που ξυπνάτε μέχρι το βράδυ που κοιμάστε.

Διάβασε ακόμα:

Τρέξιμο Σε Διαφορετικές Επιφάνειες. Όσα Πρέπει Να Γνωρίζεις

Ποιους «Κανόνες» Πρέπει Να Σπάσεις Για Να Χάσεις Βάρος

Author(s)

  • Παντελής Κυριάκης

    Φυσιοθεραπευτής - Εργοθεραπευτής

    Ο Παντελής Κυριάκης είναι φυσιοθεραπευτής - εργοθεραπευτής με Master στη Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία Σπονδυλικών Παθήσεων και στην Αποκατάσταση της Άκρας Χείρας. Ηγείται σήμερα του Φυσικοθεραπευτικού Κέντρου «ΠΑΝΤΕΛΗΣ Ι. ΚΥΡΙΑΚΗΣ», το οποίο είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σε ειδικές θεραπείες αποκατάστασης κίνησης άνω άκρων. Έχει βραβευθεί από το HEALTH CARE BUSINESS AWARDS 2016 για τη χρησιμοποίηση ρομποτικών συστημάτων αποθεραπείας και επανεκμάθησης της κίνησης.