Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
– Τι φταίει και δεν θυμάσαι πού έβαλες τα κλειδιά του σπιτιού.
– Γιατί αρπάζεσαι περισσότερο με τους φίλους σου το τελευταίο διάστημα.
Ας μη γελιόμαστε! Όλοι έχουν στρες! Είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι. Είτε είσαι μόνος σου είτε έχεις οικογένεια, είτε έχεις δουλειά είτε όχι, όποια και αν είναι η οικονομική σου κατάσταση, δύσκολα μπορείς να ξεφύγεις από το στρες. Ας ξεκαθαρίσουμε όμως πρώτα τι είναι το στρες. Είναι μία κατάσταση συναισθηματικής και ψυχικής έντασης που προκύπτει σαν αποτέλεσμα πολύ απαιτητικών καταστάσεων. Ποιος δεν αντιμετωπίζει κάτι τέτοιο; Το θέμα είναι σε τι βαθμό είσαι εκτεθειμένος στο στρες, γιατί ανάλογα με το πόσο πολύ αγχώνεσαι, του επιτρέπεις να προκαλέσει μία σειρά αλλαγών στην σωματική και ψυχική σου υγεία.
Τι αλλαγές προκαλεί το στρες
1.Αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες
Κάποιες φορές το στρες μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε ή ακόμα και την ικανότητα της συγκέντρωσής μας. Πόσες φορές έχεις βάλει τα κλειδιά σου σε λάθος θέση; Πόσες φορές δεν μπορείς να θυμηθείς αν κλείδωσες την πόρτα φεύγοντας από το σπίτι; Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για να καταλάβεις πόσο επηρεάζει το στρες καθημερινά τον εγκέφαλό σου.
2.Συναισθηματικές αλλαγές
Συναισθήματα όπως ανησυχία, ευερεθιστότητα, ταραχή, νευρικότητα και μη ικανότητα χαλάρωσης είναι μόνο μερικά παραδείγματα για να καταλάβεις πώς όλα όσα αισθάνεσαι επηρεάζουν τη συναισθηματική σου κατάσταση. Κάθε φορά λοιπόν που νιώθεις κάπως έτσι, είναι πολύ σημαντικό να παρατηρήσεις τι συμβαίνει στον οργανισμό σου κατά τη διάρκεια αυτού του συναισθήματος. Για παράδειγμα, ο οργανισμός σου αντιδρά διαφορετικά όταν είσαι θυμωμένος και διαφορετικά όταν είσαι ήρεμος. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις και να καταλάβεις όχι μόνο τα συναισθήματά σου, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τον οργανισμό σου. Είναι το πρώτο βήμα για να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία.
3.Σωματικές αλλαγές
Όταν έχεις άγχος, η αναπνοή σου είναι πιο γρήγορη από ότι συνήθως – αλήθεια ξέρεις τα βήματα για σωστή αναπνοή και λιγότερο άγχος; – ο ρυθμός της καρδιάς σου αυξάνεται, το στόμα σου στεγνώνει και οι μύες σου σφίγγουν. Φαντάσου τα τώρα όλα αυτά αν έχεις και ιατρικά θέματα. Για παράδειγμα, αν αυξηθεί η πίεσή σου, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση. Ή μπορεί το στρες να σε ρίξει ακόμα και στο κρεβάτι αφού σύμφωνα με έρευνες το χρόνιο άγχος αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
4.Αλλαγές στη συμπεριφορά
Εφόσον επηρεάζονται ο τρόπος σκέψης, τα συναισθήματα και το σώμα σου, είναι φυσικό και επόμενο να υπάρχουν αλλαγές και στον τρόπο που συμπεριφέρεσαι και αλληλεπιδράς με τους γύρω σου. Ίσως νιώθεις (και είσαι) πιο απομονωμένος ή το ακριβώς αντίθετο – γίνεσαι πιο επίμονος και απαιτητικός. Ίσως τσακώνεσαι περισσότερο με τους γύρω σου, ενώ σε γενικές γραμμές είσαι πιο ήσυχος. Ίσως πάλι δεν μπορείς να κοιμηθείς επειδή σκέφτεσαι διάφορα. Πρόσεξε όμως. Ο ύπνος και το στρες συνδέονται και η έλλειψη ύπνου ενισχύει την ανησυχία, την ένταση και τον εκνευρισμό σου. Ίσως πάλι τρως λιγότερο ή… περισσότερο. Κάποιες φορές όταν νιώθουμε έντονο άγχος, η όρεξή μας μεταβάλλεται.
Να θυμάσαι!
Δεν είναι εύκολο να νικήσεις το στρες και μάλιστα από τη μία ημέρα στην άλλη. Ένα πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσεις τι σε αγχώνει και πώς αυτό σε επηρεάζει. Όταν το κάνεις, πήγαινε στο επόμενο βήμα: δημιούργησε χρόνο για να μπορέσεις να το διαχειριστείς. Ασχολήσου με κάτι που σου φτιάχνει τη διάθεση και σου δίνει ενέργεια και σταμάτα να φορτώνεις το ήδη γεμάτο σου πρόγραμμα. Να θυμάσαι πως ακόμα και λίγα λεπτά προσωπικού χρόνου και συγκέντρωσης ή ακόμα καλύτερα μία μικρή απόδραση μπορεί θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος σου. Γι’ αυτό μην αφήνεις το στρες να ελέγχει τη ζωή σου.