Ξέρεις ότι το καθημερινό άγχος που νιώθεις μπορεί να ροκανίζει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου; Γιατί θα αναρωτηθείς; Για έναν πολύ απλό λόγο. Γιατί κάθε φορά που νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στις δυνάμεις σου. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσεις πίεση και στρες ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές οι οποίες μπορούν να σε βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσεις το καθημερινό σου άγχος και να ενδυναμώσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου:

Κάνε μια λίστα από τις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος. Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεις τις θετικές από τις αρνητικές καταστάσεις γύρω σου.

Συνειδητοποίησε ποιες καταστάσεις σου προκαλούν στρες, πώς εξελίσσονται και γιατί τελικά σε αγχώνουν. Σκέψου ποια είναι η βαθύτερη αιτία.

Πίστεψε στον εαυτό σου ότι μπορείς να διαχειριστείς αυτές τις καταστάσεις.

Όταν νιώθεις άγχος πάρε μια βαθιά αναπνοή και στη συνέχεια κάνε μια ήρεμη εκπνοή, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες σου. Ταυτόχρονα, κράτα τη συγκέντρωσή σου σταθερή σ’ αυτό που επιθυμείς να υλοποιήσεις.

Και κάτι ακόμα…

Δες τα πράγματα από ψηλά. Όλα φαίνονται πιο μικρά κοιτώντας τη ζωή από ψηλά. Αυτό θα σε βοηθήσει να δεις την πραγματική διάσταση των πραγμάτων αποφορτισμένα από το συναίσθημα που συχνά μεγεθύνει τις καταστάσεις και σου δημιουργεί αλόγιστο stress.

Διάβασε ακόμα:

10 Βήματα Για Να Ενισχύσεις Τον Αυτοέλεγχό Σου

Πώς Οι Σκέψεις Σου Επηρεάζουν Την Υγεία Σου

Author(s)

  • Η Φωστηρία Αμανατίδου είναι ιδιώτης ψυχολόγος εξειδικευμένη στη Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Ενηλίκων από την Ελληνική Εταιρία Έρευνας της Συμπεριφοράς, παράρτημα Μακεδονίας. Εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Γραφείο Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών Δήμου Μίκρας”. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σε διάφορους φορείς. Είναι εξωτερική επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας, Επαγγελματικής και Προσωπικής Ανάπτυξης Κύπρου. Είναι επίσης συντονίστρια ομάδων ψυχολογίας στη Χ.Ε.Ν. Πανοράματος. Εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας παρέχοντας ψυχοκοινωνική συμβουλευτική με την οπτική του φύλου σε γυναίκες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε θέματα ψυχικής υγείας στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.