Οι άνθρωποι που γυμνάζονται αισθάνονται πιο υγιείς και βιώνουν καλύτερη ψυχική διάθεση. Ανταποκρίνονται καλύτερα στην αντιμετώπιση στρεσογόνων ερεθισμάτων από αυτούς που δεν γυμνάζονται. Ενώ όσοι έχουν καλή φυσική κατάσταση, διαχειρίζονται καλύτερα διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις. 

Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα ορμονών του άγχους, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Ο οργανισμός τονώνεται, παράγοντας ενδορφίνες που θεωρούνται το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού.

Η φυσική άσκηση, ο καλός ύπνος και η καλή διατροφή ενισχύουν την παραγωγή και άλλων ορμονών όπως η ντοπαμίνη, η οποία ανεβάζει τη διάθεση, την αισιοδοξία και την ψυχική αντοχή. Οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή διαταραχή άγχους.

Για να είναι αποτελεσματική η άσκηση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 150  λεπτά την εβδομάδα και να είναι μέτριας έντασης. Επίσης, η συχνότητα είναι πολύ σημαντική. Δηλαδή, είναι καλύτερο να περπατάμε 15 – 20 λεπτά καθημερινά, από το να περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για ένα μαραθώνιο πρόγραμμα γυμναστικής τριών ωρών.

Πρέπει να επιλέγουμε μορφές άσκησης που είναι διασκεδαστικές ή ευχάριστες, άσκηση με μουσική ή με έναν φίλο. Ιδανικές μορφές άσκησης είναι: ένας περίπατος, μία βόλτα με το ποδήλατο, ένας αγώνας τένις, άσκηση με βάρη, ένα πρόγραμμα aerobic κλπ.. Επίσης, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί όταν ξεκινάμε ένα είδος άσκησης και πάντα να αρχίζουμε από τα απλά προς τα δύσκολα. 

Συμπερασματικά

Το ζητούμενο είναι να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, όχι για να έχουμε μία ωραία εξωτερική εικόνα, αλλά κυρίως για να ισορροπήσουμε τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:

https://adaa.org/living-with-anxiety/managing-anxiety/exercise-stress-and-anxiety

Αρχική δημοσίευση από τον Παναγιώτη Τσάπρα στο fotinigeorgiou.gr.

Διάβασε ακόμα:

Γιόγκα…για όνειρα γλυκά

5 τρόποι που το πρωινό περπάτημα βελτιώνει την ευεξία

Author(s)

  • fotinigeorgiou.gr

    Ενημερωτικό Site Υγείας

    Στην καθημερινότητα μας όλοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες μέτωπα. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ανακαλύψει μέσα από μελέτες ετών, ένα πολύτιμο εφόδιο που μπορεί να μας οχυρώσει έναντι οποιασδήποτε «απειλής» …Είναι η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ + ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ. Σε αυτό το site, με την βοήθεια καταξιωμένων ειδικών επιστημόνων, ανακαλύπτουμε τους τρόπους και τα σωστά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας, τόσο την σωματική όσο και την ψυχική. Όταν είμαστε καλά και αισθανόμαστε καλύτερα, μεταμορφώνουμε αυτομάτως την ζωή μας, βρίσκουμε την δύναμη να ανταπεξέλθουμε στα «δύσκολα» και να προχωρήσουμε μπροστά με θετική ματιά. Δεσμευόμαστε ότι με γνώμονα την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και τον σεβασμό στο πολυτιμότερο αγαθό, θα σας ενημερώνουμε για θέματα υγείας που σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.