Οι άνθρωποι που γυμνάζονται αισθάνονται πιο υγιείς και βιώνουν καλύτερη ψυχική διάθεση. Ανταποκρίνονται καλύτερα στην αντιμετώπιση στρεσογόνων ερεθισμάτων από αυτούς που δεν γυμνάζονται. Ενώ όσοι έχουν καλή φυσική κατάσταση, διαχειρίζονται καλύτερα διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις.
Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα ορμονών του άγχους, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Ο οργανισμός τονώνεται, παράγοντας ενδορφίνες που θεωρούνται το φυσικό παυσίπονο του οργανισμού.
Η φυσική άσκηση, ο καλός ύπνος και η καλή διατροφή ενισχύουν την παραγωγή και άλλων ορμονών όπως η ντοπαμίνη, η οποία ανεβάζει τη διάθεση, την αισιοδοξία και την ψυχική αντοχή. Οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη ή διαταραχή άγχους.
Για να είναι αποτελεσματική η άσκηση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα και να είναι μέτριας έντασης. Επίσης, η συχνότητα είναι πολύ σημαντική. Δηλαδή, είναι καλύτερο να περπατάμε 15 – 20 λεπτά καθημερινά, από το να περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για ένα μαραθώνιο πρόγραμμα γυμναστικής τριών ωρών.
Πρέπει να επιλέγουμε μορφές άσκησης που είναι διασκεδαστικές ή ευχάριστες, άσκηση με μουσική ή με έναν φίλο. Ιδανικές μορφές άσκησης είναι: ένας περίπατος, μία βόλτα με το ποδήλατο, ένας αγώνας τένις, άσκηση με βάρη, ένα πρόγραμμα aerobic κλπ.. Επίσης, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί όταν ξεκινάμε ένα είδος άσκησης και πάντα να αρχίζουμε από τα απλά προς τα δύσκολα.
Συμπερασματικά
Το ζητούμενο είναι να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, όχι για να έχουμε μία ωραία εξωτερική εικόνα, αλλά κυρίως για να ισορροπήσουμε τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ:
https://adaa.org/living-with-anxiety/managing-anxiety/exercise-stress-and-anxiety
Αρχική δημοσίευση από τον Παναγιώτη Τσάπρα στο fotinigeorgiou.gr.