Δύο παιδικές φίλες, η Μαριαντίνα και η Σταυρούλα, ασχολούνταν για χρόνια με δουλειές που δεν τις γέμιζαν πραγματικά. Ένιωθαν πως κάτι τις εμπόδιζε να κάνουν όλα όσα πραγματικά ήθελαν για να αισθάνονται καλά. Κι έτσι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και – σε πείσμα όλων όσοι δεν πίστευαν σε εκείνες – να δημιουργήσουν κάτι λίγο πιο υγιεινό και πιο… εναλλακτικό. Κάτι που τελικά τους έδωσε την ενέργεια, την ευεξία και το νόημα που έψαχναν. Έτσι προέκυψε ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ. Το πρώτο και μοναδικό juice bar στην Ελλάδα που προσφέρει 100% φυσικούς χυμούς από βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Σήμερα, 5 χρόνια μετά, θέλουν να δείξουν σε όλους ότι το υγιεινό, μπορεί να είναι και νόστιμο!

Aρχικά πείτε μου λίγα πράγματα για την προ ΒΑΖΑΚΙ εποχή. Με τι ασχολιόσασταν;

Η Σταυρούλα ασχολιόταν για αρκετά χρόνια με τις μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στη συνέχεια με την οργάνωση event για μεγάλες εταιρείες. Έγώ έκανα εικαστικό εργαστήρι σε παιδιά. 

Και πότε και πώς προέκυψε η ιδέα για ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ; Το όνομα ποια το αποφάσισε;

Η ιδέα προέκυψε όταν μια περίοδο ψάχναμε να βρούμε πώς γίνεται να μην «πέφτουμε – αδειάζουμε» από ενέργεια μέσα στην ημέρα μας. Συζητούσαμε τότε ότι νιώθουμε κόπωση, νύστα και γενικά μια βαριά διάθεση. Ο αδερφός της Σταυρούλας ο Γρηγόρης που υπήρξε ωμοφάγος – raw-vegan για 7 χρόνια μας πρότεινε να κάνουμε διατροφή με χυμούς. Δεν είχαμε ιδέα τι ήταν αυτό. Το ψάξαμε, συζητήσαμε και πήγαμε στη βιολογική λαϊκή του Ψυχικού όπου προμηθευτήκαμε την πρώτη ύλη.

Φτιάχναμε συνέχεια χυμούς και κάναμε Juice Cleanse για 3 ημέρες. Ήταν εντυπωσιακό το πώς οι τοξίνες απομακρύνονταν από το σώμα και επίσης ήταν εντυπωσιακή η αλλαγή της διάθεσης και της ενέργειάς μας. Εκείνη την περίοδο συνεχίσαμε να πίνουμε καθημερινά πολλούς χυμούς την ημέρα. Όλα τα websites  είχαν συνταγές με πρώτη ύλη που δεν έχουμε εμείς στην Ελλάδα – και έτσι επειδή πιστεύουμε στο βιολογικό προϊόν και στην εντοπιότητα, καταλήξαμε να φτιάχνουμε δικές μας συνταγές που να καλύπτουν αυτά που θέλαμε. Το προϊόν να προέρχεται από την γύρω περιοχή μας, να είναι βιολογικό και ο χυμός να είναι αγνός, υγιεινός και νόστιμος. Σε όλους αυτούς τους πειραματισμούς χρησιμοποιούσαμε παλιά γυάλινα βαζάκια του μελιού ως τρόπο αποθήκευσης του χυμού. Και έτσι όταν αποφασίσαμε ότι αυτή την ιδέα μας θα την επικοινωνήσουμε προς τα έξω και θα ανοίξουμε το δικό μας juice bar – το όνομα που μας ήρθε ήταν ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ.

Και ξεκινήσατε με μικρά βήματα; Ένα μικρό μαγαζί και λίγα πράγματα στον κατάλογο;

Ξεκινήσαμε με πολύ μικρά βήματα και ελάχιστα χρήματα. Επενδύσαμε στον αποχυμωτή και στο λογότυπό μας. Το μαγαζί φτιάχτηκε με τα απαραίτητα. Σιγά σιγά εμπλουτίσαμε και το μαγαζί και τον κατάλογο μας. Σήμερα, μετά από 5 χρόνια, 2 ανακαινίσεις και μία επέκταση, είμαστε πολύ χαρούμενες και αποφασισμένες για το παρόν και το μέλλον μας.

Το 2014 στην Ελλάδα της κρίσης να μιλάς για βιολογικό χυμό από φρούτα και λαχανικά ίσως ήταν κάπως εκκεντρικό. Όμως το πιστέψαμε τόσο που το κάναμε πραγματικότητα.

Πόσο έχετε εξελιχθεί σήμερα; Ακούτε τις ανάγκες των πελατών για τις όποιες αλλαγές;

Σίγουρα και συνέχεια. Οι ανάγκες των πελατών μας είναι αυτές που μας εξελίσσουν. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να αναλαμβάνουμε το μενού εταιρικών και προσωπικών εκδηλώσεων. Ένα healthy catering, με tailor made μενού για να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του κάθε πελάτη μας. Και αυτός είναι ο λόγος που σχεδιάσαμε έναν ιδιαίτερο χώρο για εκείνους που αναζητούν ένα ήσυχο και διαφορετικό μέρος για να κάνουν το meeting ή το σεμινάριό τους. 

Αυτό ισχύει και στα πιάτα του μαγαζιού; 

Ναι! Αγκαλιάζουμε κάθε διατροφική ιδιαιτερότητα και θέλουμε όλοι να βρίσκουν κάτι που να μπορούν να φάνε στο ΒΑΖΑΚΙ juice bar. Δοκιμάζουμε συνέχεια νέες συνταγές, ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και κυρίως τρώμε όπου και εάν πάμε. Εμπνεόμαστε κυρίως όμως από την ανάγκη μας για νέες γεύσεις στη δική μας διατροφή αλλά και με βάση τις ανάγκες/προτάσεις των πελατών μας αλλά και τις δικές μας.

Τι χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει κάτι δικό του και τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να κυνηγήσει το όνειρό του;

Πίστη, αποφασιστικότητα και καλή ομάδα. Εμείς χωρίς να έχουμε δουλέψει ούτε μία ώρα στο χώρο της εστίασης και σχεδόν χωρίς καθόλου κεφάλαιο, ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα μας, την πιστέψαμε και παρόλο που φίλοι και συγγενείς μας θεωρούσαν τρελές το τολμήσαμε. Το 2014 στην Ελλάδα της κρίσης να μιλάς για βιολογικό χυμό από φρούτα και λαχανικά ίσως ήταν κάπως εκκεντρικό. Όμως το πιστέψαμε τόσο που το κάναμε πραγματικότητα. Και βέβαια υπήρχαν και υπάρχουν στιγμές αδυναμίας, κούρασης, απογοήτευσης αλλά επειδή έχουμε η μία την άλλη, τα λύνουμε όλα, θυμόμαστε την πίστη μας και συνεχίζουμε.

Είστε και οι δύο fan μίας γενικότερης φιλοσοφίας για την ευεξία: υγιεινή διατροφή, μετακινήσεις και delivery με ποδήλατο. Αλήθεια εσείς πώς έρχεστε στη δουλειά;

Συνδυάζουμε διάφορους τρόπους, ποδήλατο, πόδια και σπάνια με αυτοκίνητο. Κυρίως όμως με το ποδήλατό μας.

Υπήρχαν και υπάρχουν στιγμές αδυναμίας, κούρασης, απογοήτευσης αλλά επειδή έχουμε η μία την άλλη, τα λύνουμε όλα, θυμόμαστε την πίστη μας και συνεχίζουμε.

Τι άλλες Thrive συνήθειες έχετε;

Τρέχουμε συστηματικά και προσπαθούμε το 80% της καθημερινή μας τροφής να είναι ωμή και μη επεξεργασμένη.

Τελικά μπορεί κάποιος που δεν έχει χρόνο να φάει υγιεινά ακόμα και αν είναι στο γραφείο;

Και βέβαια! ΤΟ ΒΑΖΑΚΙ κάνει διανομή με ποδήλατο καθημερινά και μπορεί να σου φέρει στο γραφείο κάτι και πολύ υγιεινό και πολύ νόστιμο. Είναι πολύ εύκολο όμως να πάρεις κάτι υγιεινό και από το σπίτι. Είναι το πιο εύκολο. Όλα είναι state of mind.

Τι μπορεί να βρει κανείς στο μαγαζί σας;

Στο ΒΑΖΑΚΙ μπορείς να βρεις νόστιμα και υγιεινά σνακ και φαγητά. Βιολογικούς φρέσκους, φυσικούς χυμούς από φρούτα και λαχανικά, buddha bowls, καφέ εξαιρετικής ποιότητας, σάντουιτς, σαλάτες και βέβαια τα signature raw-vegan γλυκά μας που είναι χωρίς ζάχαρη, γλουτένη και γαλακτοκομικά σε διάφορες γεύσεις. Και το #healthybrunch μας που σερβίρουμε τις Κυριακές.

Και κάτι τελευταίο. Ποιος είναι ο Thrive στόχος σας;

Να μάθουμε στον κόσμο ότι το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο. 

Διάβασε ακόμα:

Η Εξομολόγηση Μιας Vegan Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Σε Έναν Διαιτολόγο

Κωνσταντίνος Ξένος: “Πρέπει Όλοι Να Επενδύσουμε Στον ‘Υπνο Γιατί Είναι Το Α Και Το Ω Της Υγείας Και Της Ευεξίας Μας”