Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Στέφανος Δημητριάδης: Το βράδυ πάντα πριν κοιμηθώ προσπαθώ να χαλαρώσω από τη καθημερινότητα χαζεύοντας στο ίντερνετ ή στο κινητό και τα social Media ή διαβάζοντας κάποιο e-book και αρκετές φορές (ίσως τις περισσότερες) ακούω μουσική.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

ΣΔ: Θα ήθελα πολύ να είχα καλύτερη σχέση με τον ύπνο. Δυστυχώς δεν τα πάμε πάντα καλά καθώς ένας καλός βραδινός ύπνος είναι από τους βασικότερους παράγοντες που μας κρατάνε υγιείς, αποδοτικούς και παραγωγικούς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου; 

ΣΔ: Λόγω του πρωταθλητισμού έχω ιδιαίτερα έντονη καθημερινότητα που πολλές φορές δεν είναι εφικτό να διατηρήσω την ενέργεια μου όλες τις ώρες της ημέρας. Όμως, η διατροφή και η ποιοτική ξεκούραση μου δίνουν την ενέργεια που χρειάζομαι για να ανταπεξέρχομαι σωματικά στις προπονήσεις και πνευματικά στη δουλειά μου.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΣΔ: H οργάνωση είναι ένα από τα πράγματα που με χαρακτηρίζουν. Θέλω να νιώθω ότι πάντα τα έχω όλα οργανωμένα και υπό έλεγχο. Δυστυχώς δεν είναι πάντα εφικτό αυτό αλλά θεωρώ πως είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσει κάποιος να κάνει καθημερινά πολλά και ποικίλα πράγματα.

TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

ΣΔ: Ναι σε βαθμό που οι 24ώρες δεν είναι αρκετές. Φαντάζομαι πολύς κόσμος μπορεί να ταυτιστεί μαζί μου. Πιστεύω πως η σύγχρονη εποχή το επιτάσσει, σίγουρα έχει να κάνει και με τις φιλοδοξίες και τους στόχους του καθενός.

TG: Με τον χρόνο πως τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

ΣΔ: Θέλω να είμαι πάντα right on time. Εξ ου και η οργάνωση που επιδιώκω πάντα να έχω, κάποιες φορές δεν κάνω τη καταλληλότερη αλλά το δουλεύω όσο περισσότερο μπορώ.

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πως το αντιμετώπισες;

ΣΔ: Όλα τα χρόνια που κολυμπάω από 8 ετών είχα και άλλες δραστηριότητες παράλληλα με το άθλημα όπως σχολείο, σπουδές (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές). Έτσι υπήρξαν πολλές φορές που έφτανα στα όρια μου. Είναι κάτι που πρέπει να το συνηθίσεις όταν ασχολείσαι με πολλά και απαιτητικά πράγματα. Αναγκαίο κακό αρκεί να βρίσκεις τρόπους να το ξεπερνάς με ψυχραιμία και χαλάρωση.

TG: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πως το αντιμετώπισες/ ξεπέρασες;

ΣΔ: Λόγω του πρωταθλητισμού είναι πολλές οι φορές που απέτυχα. Θεωρώ πως κάθε αποτυχία γίνεται ένα καλό μάθημα για να προχωρήσει κάποιος στη συνέχεια πιο συγκεντρωμένα, μεθοδικά και τελικώς ποιο αποτελεσματικά. Κάθε εμπόδιο για καλό!

TG: Κάνεις διαλογισμό;

ΣΔ: Δεν έχω κάνει διαλογισμό με την καθολική έννοιά του. Παρόλα αυτά βρίσκω τρόπους δικούς μου να χαλαρώνω και να καθαρίζω το μυαλό μου. Ισως αργότερα να ασχοληθώ πιο συστηματικά καθώς γνωρίζω πως μπορεί να επηρεάσει ο διαλογισμός πολύ θετικά τη ζωή μας.

Πρέπει να νιώθουμε ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει και γι’ αυτά που προσπαθούμε να καταφέρουμε.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου; Με την τεχνολογία και τα social;

ΣΔ: Θεωρώ πως η σχέση μου είναι όπως των περισσοτέρων. Ναι μεν ασχολούμαι αρκετά αλλά έχοντας λίγο χρόνο διαθέσιμο καθημερινά προσπαθώ να βάζω τα όρια όπως την ενασχόλησή μου με αυτό. Γενικώς είμαι δραστήριος στα social Media χωρίς να ξεπερνάω τα όρια.

TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

ΣΔ: Προσπαθώ να είμαι όσο πιο ψύχραιμος γίνεται να προετοιμαστώ κατάλληλα και να πάρω σωστές αποφάσεις.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Και τι κάνεις για αυτό;

ΣΔ: Θεωρώ πως τις ισορροπίες εμείς τις βάζουμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πίεση να τα προλάβουμε όλα. Παρόλα αυτά εφόσον διαχειριζόμαστε σωστά το χρόνο και βάζουμε προτεραιότητες μπορούν να ισορροπήσουν όλα στη ζωή μας.

TG: Πως διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

ΣΔ: Μετά από μια έντονη και δύσκολη μέρα θέλω να κάνω οτιδήποτε με χαλαρώνει ώστε να κλείσει ήρεμα και ωραία και να ξεκινήσει η επόμενη οσο πιο δημιουργικά γίνεται.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

ΣΔ: Θα έπινα ένα καφέ στη παραλία!

TG: Τι σε αποφορτίζει; 

ΣΔ: Στιγμές ηρεμίες, η μουσική, μια σειρά/ταινία και οι στιγμές με αγαπημένα άτομα.

Εφόσον διαχειριζόμαστε σωστά το χρόνο και βάζουμε προτεραιότητες μπορούν να ισορροπήσουν όλα στη ζωή μας.

TG: Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σου έχει αλλάξει / στιγματίσει τη ζωή;

ΣΔ: Δε θα το έλεγα. Τις περισσότερες εμπειρίες και μαθήματα από τη ζωή τα έχω πάρει από προσωπικές εμπειρίες.

TG: Τι σημαίνει για σένα ευεξία; Ευημερία; Ποιος είναι ο Thrive στόχος σου; 

ΣΔ: Ευεξία και ευημερία για εμένα σημαίνει να υπάρχει τόσο σωματική υγεία όσο και πνευματική. Να προσπαθούμε καθημερινά να καλλιεργούμε πτυχές του εαυτού μας και να γινόμαστε καλύτεροι. Να επικοινωνούμε και να απολαμβάνουμε απλά καθημερινά πράγματα.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή/και γαλήνη;

ΣΔ: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο μότο. Υπάρχουν ωραίες εικόνες και στιγμές που θυμάμαι για να μου δίνουν τη δύναμη και τη γαλήνη που χρειάζομαι καθημερινά.

TG: H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»;

ΣΔ: Ευχαριστώ λεω συνέχεια στους άλλους αλλά όχι τόσο σε εμένα (κακώς). Πρέπει να νιώθουμε ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχουμε καταφέρει και γι’ αυτά που προσπαθούμε να καταφέρουμε. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δυστυχώς αυτό είναι που ξεχνάμε τις περισσότερες φορές.

TG: Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

ΣΔ: Να αξιοποιεί τις ευκαιρίες της ζωής και τον χρόνο του για πράγματα που αξίζουν.

TG: Προσφορά, νόημα, όραμα –αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; Πώς μπήκαν στη ζωή σου; Τι κερδίζεις και τι προσφέρεις μέσα από αυτές;

ΣΔ: Αυτές οι λέξεις είναι νομίζω όλη η ουσία της ζωής. Δεν υπάρχουμε απλά για να ζούμε ή για να ικανοποιούμε μόνο τις προσωπικές μας ανάγκες ή το εγώ μας. Υπάρχουμε για να προσφέρουμε, να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο και μέσα από τις αξίες που αποκτάμε αποκτά και πραγματικό νόημα η ζωή μας.

 

Ο Στέφανος Δημητριάδης είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος και πρωταθλητής Κολύμβησης. Έχει συμμετάσχει σε 2 Ολυμπιακούς αγώνες και προετοιμάζεται για την 3η συμμετοχή του στο Τόκυο το 2020. 

 

Διάβασε ακόμα:

Χριστόφορος Μητρομάρας: ” Η Προσφορά Και ο Εθελοντισμός Δίνουν Αξία Στο Πέρασμά Μας Από Αυτόν Τον Κόσμο”

Λίλα Κουντουριώτη: “Η Ζωή Μας Πάει, Δεν Την Πάμε Εμείς”