Οι προκλήσεις γεννιούνται μέσα απ’ τα σενάρια τα οποία χρίζουν αντιμετώπισης. Πόσο γρήγορα θα εκτελέσω την τάδε εργασία; Πώς μπορώ να εξοικονομήσω από εκείνο ώστε να τακτοποιήσω και κάτι άλλο το οποίο είναι εξίσου σημαντικό, πώς να αποδώσω στο βέλτιστο όταν οι απαιτήσεις είναι υψηλές αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες; Πώς να οργανώσω όταν οι προτεραιότητες αλλάζουν με έντονη συχνότητα και οι μεταβλητές κυριαρχούν;

Ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για αυτό που συμβαίνει σήμερα. Βρισκόμαστε στην εποχή της ψηφιοποιήσης, βρισκόμαστε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού! Είναι αυτό που μας απασχολεί. Το βιώνουμε, στις πλατφόρμες της ΑΑΔΕ, στις smart συσκευές, στην τηλεματική, στις εφαρμογές απλοποίησης εργασιών καθημερινότητας!

Θέλοντας και μη, είμαστε σε αυτό το σημείο, η τεχνολογία κυριαρχεί στις περισσότερες δραστηριότητες κάθε εξελιγμένης κοινωνίας. Το πώς θα αξιοποιηθούν τα τεχνολογικά μέσα από εμάς τους ίδιους, το αν θα μπορέσουμε να «κολυμπήσουμε» με επιτυχία μέσα σε αυτά ή παράλληλα, χρησιμοποιώντας τα στο μέγιστο και κερδίζοντας, είναι που χρειάζεται να μας απασχολεί.

Με τον όρο ψηφιακός μετασχηματισμός εννοούμε οποιαδήποτε κατάσταση μετατρέπεται σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να μπει σε μία σειρά λειτουργίας και να αξιοποιηθεί με ανάλλαγο τρόπο, με βάση τα τεχνολογικά μέσα.

Οι μεγαλύτεροι κολοσσοί του πλανήτη, εταιρείες και οργανισμοί, είναι απόλυτα ενταγμένοι σε αυτή την νοοτροπία τις τελευταίες δεκαετίες. Πλέον, κάθε επιχείρηση και βάση νόμου, έχει επαφή με τεχνολογικά μέσα τα όποια έχουν εξελιχθεί μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές, τα ηλεκτρονικά καταστήματα, κτλ.

Τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως και οι τηλεπικοινωνίες, στην ουσία είναι αρωγοί όλης αυτής της διαδικασίας και της εξέλιξης της, όπως και άλλες υποδομές. 

Οι περισσότεροι από εμάς, για μια έρευνα που θέλουμε να κάνουμε, είτε για να προμηθευτούμε κάτι είτε και για να αναζητήσουμε μία πληροφορία -εγκυκλοπαιδική ή για κάποιον προορισμό- θα απευθυνθούμε αρχικά στο διαδίκτυο. Πιο σπάνια, σε μια βιβλιοθήκη ή θα ανοίξουμε έναν χάρτη στο τραπέζι, καθώς αυτές οι λειτουργίες έχουν υποστεί διαδικασία ψηφιοποιήσης.

Δηλαδή, ο χάρτης ήρθε στην οθόνη του κινητού μας, του υπολογιστή μας, κτλ. Όπως και η πληροφορία από την εγκυκλοπαίδεια.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η τεχνολογία πρωταγωνιστεί στους περισσότερους κλάδους, είναι χρήσιμο εργαλείο για πολλές επιστήμες. Μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα θέλαμε ή όχι να είναι στις ζωές μας, στις εργασίες μας ή και στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, όμως η επιστήμη φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα, η αποδοχή της είναι προσωπική απόφαση.

Τελικά, το γοργόν και χάριν έχει.

Αρχική δημοσίευση από τον Πέτρο Καπετανάκη στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Προσλαμβάνεις ή τροφοδοτείς; 

7 μαθήματα καριέρας που δίνουν απλόχερα τα video games

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.