Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ότι δε χρειάζεται να είσαι τέλειος.
-Γιατί πρέπει να βάζεις όρια.


Θέλεις να είσαι τέλειος γονιός, τέλειος εργαζόμενος, τέλειος σύντροφος, τέλειος φίλος… Και πόσοι άλλοι δεν το θέλουν αυτό. Ξέρεις όμως ότι στην προσπάθειά σου να είσαι πολύ καλός σε όλα, πολλές φορές χάνεις το σημαντικότερο: να είσαι πολύ καλός με τον εαυτό σου. Ξεχνάς ότι για να υποστηρίξεις αυτούς τους ρόλους θα πρέπει όχι μόνο να υπάρχεις κι εσύ αλλά και να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Έχεις αναρωτηθεί όμως; Πόσα πράγματα κάνεις ώστε να το πετύχεις αυτό; Κι όμως είναι τόσο σημαντικό να προσέχεις ο ίδιος τον εαυτό σου. Και για να το πετύχεις χρειάζεται να αντισταθείς σε όσα σε απορροφούν και σε απομακρύνουν από εσένα και τις ανάγκες σου. Και επειδή οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με μικρά βήματα σου προτείνω μερικούς τρόπους για να ανασυγκροτηθείς με κέντρο τον εαυτό σου αντι να τον βάζεις στην άκρη.

Μη σπαταλάς την ενέργεια και το χρόνο σου με ανθρώπους που δεν είναι σημαντικοί για εσένα.

Ξεκίνησε με μερικά μικρά βήματα:

1.Μην αποζητάς την τελειότητα συνεχώς σε όλους τους ρόλους. Κανείς δεν θα πάθει τίποτα εάν για λίγο δεν είσαι ο τέλειος γονιός, ο τέλειος φίλος, ο τέλειος εργαζόμενος. Έχεις δικαίωμα να είσαι αρκετά καλός ή κάπως καλός μερικές φορές, εάν αυτό σου επιτρέπει να νιώθεις καλύτερα.

2.Μην συσσωρεύεις την κούραση σου. Μάθε να την καταλαβαίνεις την ώρα που τη νιώθεις και να βρίσκεις τρόπο να την αντιμετωπίζεις άμεσα. Ακόμα και αν πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ή τη συνεργασία κάποιου άλλου. Να θυμάσαι ότι και το παιδί σου μπορεί να σε βοηθήσει μερικές φορές.

3.Φρόντισε να θέτεις τα όρια σου με τέτοιο τρόπο που θα γίνεται κατανοητός και δεν θα διαταράσσει τις ισορροπίες σου με τους αγαπημένους σου. Όταν βάζεις τα δικά σου όρια, μαθαίνεις να σέβεσαι και εσύ τα όρια των άλλων και έτσι μπαίνουν οι βάσεις για μια όμορφη σχέση.

4.Κάνε μερικά διαλείμματα από την καθημερινή σου πίεση. Κάποιες φορές λειτουργεί σαν γιατρικό το να μην κάνεις τίποτα. Να χαζέψεις σε κάτι έως ότου βαρεθείς. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάς τον εαυτό σου να αποφορτιστεί. Με το να επιλέγεις δηλαδή μερικές φορές συνειδητά να μην ασχολείσαι με τίποτα.

5.Σκέψου και γράψε ποιοι πραγματικά είναι οι σημαντικοί άλλοι για εσένα και δώσε περισσότερη ενέργεια σε εκείνους. Δεν βοηθάει να δίνεις σε όλους ισόποσες δόσεις ενέργειας. Βεβαιώσου ότι δεν σπαταλάς την ενέργεια και το χρόνο σου με ανθρώπους που δεν είναι σημαντικοί για εσένα. Και φυσικά μην ξεχνάς την ενέργεια που χρειάζεται να διοχετεύσεις προς τον εαυτό σου

Είναι τόσο σημαντικό να προσέχεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου. Για έναν πολύ απλό και βασικό ρόλο. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει καλύτερα από εσένα. Και τα παραπάνω βήματα είναι βέβαιο ότι αν τα ακολουθήσεις θα σε φέρουν πιο κοντά στην καλύτερη φροντίδα του εαυτού σου. Μπορεί να σου φαίνονται απλά κι όχι και τόσο δραστικά, όμως μην ξεχνάς ότι οι μεγάλες αλλαγές γίνονται με μικρά βήματα.

 

Διάβασε ακόμα:

Ώρα Για Αλλαγή; Μάθε Σε Τι Σε Ωφελεί 

Ήρθε Η Ώρα Να Αφήσεις Πίσω Σου Το Παρελθόν

Author(s)

  • Η Κωνσταντίνα Παντούλια είναι πιστοποιημένη Career & Executive Coach ιδρύτρια της UGROW. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη συμβουλευτική καριέρας και επαγγελματικού προφίλ. Η εκπαίδευση της είναι σφαιρική γύρω από την Ψυχολογία, την Οργανωτική Συμπεριφορά, το Team & Leadership Coaching, τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και την Εκπαίδευση Ενηλίκων. Στο coaching είναι πιστοποιημένη από τον ICF (International Coaching Federation). Διαχειρίζεται όλες τις ηλικίες (μαθητές και ενήλικες) σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού και καθοδήγησης. Παρέχει επίσης Executive Coaching σε στελέχη που βρίσκονται σε φάση αλλαγής καριέρας ή βελτίωσης των επαγγελματικών τους θεμάτων. Έχει υπάρξει εισηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς στα προγράμματα e - learning. Επιπλέον, σχεδιάζει και υλοποιεί δυναμικά και καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών, με κύριο στόχο την εκπαίδευση αλλά και την ενδυνάμωση των συμμετεχόντων. Συνεργάζεται με πλήθος οργανισμών για την παροχή σεμιναρίων. Έχει στενή συνεργασία με το κολέγιο ανθρωπιστικών επιστημών ICPS.