Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Σε ποιες 8 περιστάσεις πρέπει να πιείς νερό.
-Γιατί δε λειτουργεί καλά το μυαλό σου, όταν είσαι αφυδατωμένος.


Ξέρεις ότι κάθε φορά που πίνεις ένα ποτήρι νερό ωφελείς την υγεία σου. Ξέρεις όμως ποιες είναι οι 8 καλύτερες στιγμές για να πιεις ένα ποτήρι νερό μονορούφι;

Όταν ξυπνάς

Το σώμα σου το πρωί διψάει, αφού δεν έχει πιει νερό για 7 -8 ώρες. Μ’ ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσεις ενυδατώνεις τον οργανισμό σου. Το κυκλοφορικό σου σύστημα χρειάζεται επίσης νερό για να απαλλαγεί από τις ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα των θερμίδων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού τη νύχτα.

Όταν πεινάς

Εάν πεινάς μεταξύ των γευμάτων, πιες πρώτα ένα ποτήρι νερό γιατί εδώ ισχύει το “δεν πεινούσες, διψούσες”. Το νερό, πριν από ένα σνακ ή με ένα σνακ, θα σε βοηθήσει να νιώσεις πιο γεμάτος συμβάλλοντας έτσι στον έλεγχο των θερμίδων.

Όταν ετοιμάζεσαι να φας

Ένα ποτήρι νερό πριν από φαγητό σε βοηθά να νιώθεις γεμάτος κάτι που σημαίνει ότι θα φας λιγότερο και θα καταναλώσεις λιγότερες θερμίδες. Επίσης όταν είσαι ενυδατωμένος το στομάχι σου προετοιμάζεται για τις τροφές. Ένα ποτήρι νερό ενυδατώνει επίσης τη στοματική κοιλότητα και απομακρύνει τις γεύσεις από προηγούμενες τροφές, ποτά ή κάπνισμα.

Όταν πας γυμναστήριο

Όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος, λόγω της άσκησης, ο κύριος μηχανισμός ψύξης και ρύθμισης είναι η εφίδρωση. Ωστόσο, η εφίδρωση οδηγεί σε απώλεια μεγάλων ποσοτήτων νερού και ηλεκτρολυτών, όπως το νάτριο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αφυδάτωση και τη μείωση της αθλητικής απόδοσης.

Ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία και τα επίπεδα υγρών στο σώμα σου, μπορεί να χρειαστείς ένα μπουκάλι νερό για να προστατεύσεις το σώμα σου από την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Όταν φεύγεις από το γυμναστήριο

Μετά από έντονη άσκηση, ίσως χρειαστεί να πιεις πολύ νερό για να αντικαταστήσεις τα υγρά που χάνονται μέσω της εφίδρωση και της ούρησης. Το πόσο νερό θα πιεις θα εξαρτηθεί από το βάρος σου, το περιβάλλον στο οποίο ασκείσαι (είναι υγρό, θερμό κλπ.). Θυμήσου όμως: Μην πίνεις πολύ νερό πολύ γρήγορα για να μην πάθεις κράμπες στο στομάχι!

Όταν εκτίθεσαι σε μικρόβια

Εάν βρίσκεσαι σε κάποιο νοσοκομείο ή είσαι στη δουλειά ή το σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, πίνε λίγο περισσότερο νερό από το συνηθισμένο, για να βοηθήσεις στην αποβολή των μικροβίων και των ιών που μπορεί να έχει το σώμα σου. Ένα καλά ενυδατωμένο σώμα ενθαρρύνει τους βακτηριακούς και τους ιογενείς εισβολείς να μετακινούνται και να μην εγκατασταθούν και πολλαπλασιαστούν στον οργανισμό σου.

Όταν είσαι άρρωστος

Οι συμβουλές που σου έδινε η μαμά σου ισχύουν: Όταν είσαι άρρωστος, πρέπει να πίνεις πολλά υγρά, και κυρίως νερό.

Όταν είσαι κουρασμένος

Εάν νιώθεις την ανάγκη να πάρεις έναν υπνάκο στο γραφείο, αλλά δεν μπορείς, πιες ένα ποτήρι νερό ή και δύο. Η κόπωση είναι ένα από τα σημάδια της ήπιας αφυδάτωσης. Λόγω της ικανότητάς του να μετακινείται γρήγορα μέσα στο σώμα, το νερό μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλό σου και να σου δώσει την ενέργεια που χρειάζεσαι. Ο εγκεφαλικός ιστός περιέχει 75% νερό κι αν δεν είναι σωστά ενυδατωμένος δεν λειτουργεί και σωστά, γι’ αυτό και νιώθεις κούραση και εξάντληση. Το νερό, άλλωστε, ενισχύει την ευεξία σου.

 

Μάθε περισσότερα στο pharmalista.gr.

 

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Ο Ιδρώτας Σου Σε Σαμποτάρει;

7 Σημάδια Ότι Δεν Τρέφεσαι Ισορροπημένα

Author(s)

  • Φίλια Μητρομάρα

    Δημοσιογράφος Υγείας

    Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας-wellness web editor, health blogger στο pharmalista.gr, αρχισυντάκτρια στο omorfamystika.gr, και content editor στα wefit.gr, bocpharmacy.gr, bocpharmacy.gr, carespot.gr. Συνεργάζεται επίσης με το Love your self της Καθημερινής και το Beaute. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου.