Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αρνηθείς ευγενικά μια συμβουλή.
-Γιατί δεν χρειάζεται πάντα να δέχεσαι τις συμβουλές που σου δίνουν.


 

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, έτσι και η ανοιχτή επικοινωνία και η επαφή με τους άλλους έχει δύο όψεις. Η όχι τόσο ελκυστική όψη είναι ότι έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ξεπεράσουν τα όριά σου και να συμπεριφέρονται σαν ειδικοί ενώ δεν είναι και να προσφέρουν συμβουλές, που όχι μόνο δεν τους ζητήθηκαν, αλλά που αφορούν περισσότερο τους ίδιους παρά εσένα. 

Ίσως έχεις κι εσύ έναν γείτονα ή έναν συγγενή που, παρότι βλέπεις σπάνια και γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για εσένα, θέλει να ανακατεύεται στη ζωή σου και να σου δίνει συνεχώς “συμβουλές”. Υπάρχει κάποιο πρόσωπο στη ζωή σου που συμπεριφέρεται έτσι; Είναι πολύ ενοχλητικό, έτσι δεν είναι; Διάβασε παρακάτω 5 εύκολους τρόπους να καταλάβεις αν θα έπρεπε να ακούς τις συμβουλές που λαμβάνεις και μερικές απαντήσεις που μπορείς να δώσεις, εάν θες ο συνομιλητής σου να σταματήσει.

#1: Αυτός που σου δίνει τις συμβουλές δεν σε ξέρει καθόλου.

Οι συμβουλές δεν είναι κατάλληλες για σένα, αν αυτός που σου τις δίνει δεν κατανοεί ποιος είσαι, τι σε ενδιαφέρει, τι εκτιμάς, τι πιστεύεις και τι αντιπροσωπεύεις. Οι άνθρωποι που συμβουλεύουν χωρίς να έχουν ιδέα για τον συνομιλητή τους, απλά θέλουν να ακούσουν τους εαυτούς τους να μιλά.

Πιθανή απάντηση: “Σε ευχαριστώ για τη συμβουλή, αλλά αυτή η πρόταση δεν ταιριάζει με τον τρόπο που προσεγγίζω τη ζωή μου.”

#2: Αυτός που σε συμβουλεύει δεν σε ρώτησε αν θες να ακούσεις τη συμβουλή του.

Πραγματικά βοηθητικοί σύμβουλοι δεν εκτοξεύουν στρατηγικές και συμβουλές για να σε βοηθήσουν, χωρίς να ζητήσουν την άδειά σου. Οι ανεπιθύμητες συμβουλές είναι απλά υποδείξεις υπό το πρόσχημα της βοήθειας.

Πιθανή απάντηση: “Ευχαριστώ, αλλά δεν ψάχνω για νέες συμβουλές πάνω σε αυτό το θέμα.”

#3: Αυτός που σου δίνει τις συμβουλές δεν γνωρίζει τίποτα για το θέμα που αντιμετωπίζεις.

Ένα άλλο σημάδι ανεπιθύμητης συμβουλής είναι όταν προέρχεται από κάποιον που δεν έχει καμία απολύτως ιδέα για το πώς λύνονται τα ζητήματα που αντιμετωπίζεις. Πάρε για παράδειγμα κάποιον, ο οποίος είναι παντρεμένος για 30 χρόνια και δεν έχει βγει ραντεβού για περισσότερα από 35 χρόνια, να δίνει συμβουλές σε κάποιον πρόσφατα χωρισμένο που θέλει να δοκιμάσει το online dating. Πιθανότατα, αυτό που θα έχει να πει θα είναι άσχετο και παρωχημένο με δεδομένο τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί σήμερα.

Πιθανή απάντηση: “Σε ευχαριστώ, αλλά για μένα αυτή η στρατηγική δεν λαμβάνει υπόψη πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα.”

#4: Αυτός που σε συμβουλεύει δεν είναι κάποιος που εκτιμάς και συμφωνείς.

Η τελική και πιο ισχυρή ένδειξη για να καταλάβεις αν οι συμβουλές που λαμβάνεις είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι αυτή: Αυτός που σου δίνει συμβουλές είναι κάποιος που προσεγγίζει τη ζωή του με τρόπο που σέβεσαι, θαυμάζεις και θες να μιμηθείς; Αν όχι, οι στρατηγικές που προτείνει δεν θα ταιριάζουν με το ποιος είσαι εσωτερικά, τι εκτιμάς και τι αντιπροσωπεύεις.

Πιθανή απάντηση: “Σε ευχαριστώ, εκτιμώ την προσφορά σου, αλλά δεν είναι ο τρόπος που θα ήθελα να το χειριστώ.”

Να θυμάσαι

Όταν λαμβάνεις συμβουλές που δεν επιθυμείς ή δεν ζήτησες, μπορείς απλά να απομακρυνθείς ή να αντιδράσεις όπως πρέπει. Μερικές φορές, δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι αισθανόμαστε. Αλλά συχνά είναι ένα σημαντικό βήμα για να απαιτήσουμε αυτά που θέλουμε και χρειαζόμαστε.

 

Διάβασε ακόμα:

7 Μαθήματα Που Αργείς Να Μάθεις Στη Ζωή Σου

5 Συνήθειες Που Κάνουν Καθημερινά Τα Επιτυχημένα Άτομα

 

Author(s)

  • Kathy Caprino

    σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης

    Η Kathy Caprino είναι συγγραφέας και σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης.