Η ριζική αλλαγή, εκείνη που μας αλλάζει, δεν συμβαίνει χωρίς έναν καταλυτικό παράγοντα ή μία κρίση. Πρόκειται για μία δοκιμασία. Ένα γεγονός, μία στιγμή ή μία εμπειρία που μας αλλάζει για πάντα. Ένα ψυχολογικό ταξίδι. Έναν πραγματικό αγώνα, στο τέλος του οποίου κάτι καινούργιο και πολύ καλύτερο αναδύεται.

Όλοι μας ξαφνικά βρεθήκαμε να περνάμε μία τέτοια δοκιμασία. Και αυτή η πανδημία ήταν η αφορμή για να έρθουν στο φως πολύ σημαντικές ελλείψεις της κοινωνίας μας – πολλές από τις οποίες γνωρίζαμε, αλλά με μεγάλη ευκολία προσπερνούσαμε. Σε έναν κόσμο, όπου η πραγματική αλλαγή είναι πολύ δύσκολο να έρθει, αυτή η πανδημία μας ανάγκασε να αλλάξουμε και να ζήσουμε σε έναν κόσμο διαφορετικό: καλύτερο, πιο δίκαιο και πιο ανθρώπινο σε σχέση με αυτόν που αφήνουμε πίσω μας.

Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς: δεν υπάρχει γυρισμός. Δεν μπορούμε πλέον να ζούμε και να εργαζόμαστε με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει: ασταμάτητα και χωρίς ανάσα, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας, τις χρόνιες ασθένειες και φυσικά την αύξηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική μας υγεία, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες και φυσικά την επαγγελματική εξουθένωση.

Και τώρα, σε μία περίοδο που χάνονται ανθρώπινες ζωές, βιώνουμε όλοι μας σημαντικές απώλειες και υπάρχει τόσο μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον. Σε μία εποχή που η ζωή μας μπαίνει στον πάγο καθώς ακυρώνονται σημαντικά γεγονότα που υπό άλλες συνθήκες θα την στιγμάτιζαν, όπως γάμοι, βαφτίσεις, αποφοιτήσεις, ταξίδια, ακόμα και διακοπές, η κρίση στον τομέα της ψυχικής υγείας έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο. Και όλα αυτά επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας: δεν κοιμόμαστε και δεν τρεφόμαστε σωστά και καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Και η ζωή μας θα παραμείνει στον πάγο, ίσως ακόμα και μετά το καλοκαίρι.

Πολύ πριν αυτήν την πανδημία ξέραμε ότι υπήρχε ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μία ζωή γεμάτη νόημα και ευτυχία.

Τώρα όμως είναι η κατάλληλη στιγμή να φανταστούμε ξανά έναν κόσμο καλύτερο από εκείνον που αφήνουμε πίσω μας. Όπως μάλιστα γράφει ο Kim Stanley Robinson στο The New Yorker, “ο ιός δημιουργεί ξανά τη φαντασία μας. Όλα όσα θεωρούσαμε απίθανα, γίνονται πιθανά”. Και όλα αυτά που μπορούν να μας βοηθήσουν να ονειρευτούμε και να χτίσουμε το μέλλον, κρύβονται στο παρελθόν. Γιατί όλοι μας κουβαλάμε μία δύναμη και μία σοφία αιώνων και ας την έχουμε σήμερα ξεχάσει, επειδή έχουμε υπερφορτώσει τις ζωές μας σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούμε να δούμε καθετί σημαντικό ή να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητές μας.

Όλη αυτή η σοφία μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή μας. Πολύ πριν αυτήν την πανδημία ξέραμε ότι υπήρχε ανάγκη για αλλαγή στον τρόπο που ζούμε και δουλεύουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε μία ζωή γεμάτη νόημα και ευτυχία. Τώρα, η κρίση αυτή μας έκανε να θυμηθούμε τις επιπτώσεις που θα έχουμε αν δεν αλλάξουμε τη ζωή μας, αλλά και την επιτακτική ανάγκη να φτιάξουμε ένα μέλλον όπου η σωματική και ψυχική μας υγεία θα είναι σε προτεραιότητα.

Είμαστε ακόμα στη μέση αυτής της δοκιμασίας. Το να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής δεν είναι εύκολο. Έχουμε όμως μία μοναδική ευκαιρία. Και δεν μπορούμε να την χάσουμε.

Διάβασε ακόμα:

Και αυτή η κρίση θα μας κάνει καλύτερους

Η συμπόνια είναι η έκτη αίσθηση που η ανθρωπότητα έχει ανάγκη

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.