Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί έχεις πιο πολλούς φίλους στα 20.
– Τι ρόλο παίζει η φιλία στην τρίτη ηλικία.


Για κάποιους ένας – δύο φίλοι, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, είναι αρκετοί. Συνήθως πρόκειται για πρόσωπα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή τους σε βάθος χρόνου. Άλλοι, όμως, προτιμούν να έχουν πολλούς φίλους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι με το πέρασμα του χρόνου θα χαθούν με κάποιους και θα τους αντικαταστήσουν με καινούργιες φιλίες. Τι είναι, όμως, καλύτερο από τα δύο; Οι πολλοί ή οι λίγοι φίλοι; Φαντάζομαι ότι υποψιάζεσαι ότι δεν είναι τόσο απλό ν’ απαντήσει κάποιος σε αυτήν ερώτηση.

Για να δούμε, όμως, τι αποκαλύπτουν οι έρευνες σχετικά με τον αριθμό των φίλων στις διάφορες φάσεις της ζωής μας.

Είχες πολλούς φίλους στα είκοσι;

Τότε είναι πιθανότερο να ζήσεις περισσότερο. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του University of Rochester, χωρίς όμως να μπορεί να εξηγήσει το πώς και το γιατί. Οι επικεφαλής της έρευνας εκτιμούν ότι κάποιος που είναι κοινωνικός νωρίς στη ζωή του, πιθανόν θα διατηρήσει την κοινωνικότητά του και αργότερα, συνεχίζοντας να κάνει φιλίες και να επωφελείται από αυτές. Έρευνα, όμως, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαιώνει ότι, παρόλο που τα 25 είναι η ηλικία που κατά κανόνα έχουμε τους περισσότερους φίλους στη ζωή μας, λίγοι από αυτούς θα αποδειχθούν με το πέρασμα του χρόνου πραγματικοί φίλοι.

Τι αλλάζει όσο μεγαλώνεις;

Η ίδια έρευνα, που διαπίστωσε ότι οι πολλές φιλίες στην ηλικία των 25 αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής, επισημαίνει ότι, για να έχει κάποιος το ίδιο όφελος στις δεκαετίες των 30 και των 40, σημασία έχει η ποιότητα της φιλίας κι όχι ο αριθμός των φίλων. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες να έχεις καλούς παρά πολλούς φίλους.

Κάποιος που είναι κοινωνικός νωρίς στη ζωή του, πιθανόν θα διατηρήσει την κοινωνικότητά του και αργότερα, συνεχίζοντας να κάνει φιλίες και να επωφελείται από αυτές.

Τι ρόλο παίζει η φιλία στην Τρίτη Ηλικία;

Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί. Οι φίλοι είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κατάθλιψη, ασπίδα πρόληψης για την άνοια και το Αλτσχάιμερ κι ένα καλό κίνητρο που παρασύρει τα άτομα τρίτης ηλικίας να συνεχίσουν να χαίρονται τη ζωή και να διατηρούν την επικοινωνία ζωντανή.

Όποια κι αν είναι η ηλικία σου, ένας καλός φίλος (ή και περισσότεροι) πρέπει πάντα να έχει θέση στη ζωή σου. Γιατί τα ψυχολογικά οφέλη που σου προσφέρει είναι πολλά!

Διάβασε ακόμα:

5 Μύθοι Για Τις Φιλίες

Πες Ναι Στη Γοητεία Της Παρέας

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.