Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Οι παντρεμένοι ή οι ελεύθεροι αλλάζουν πιο συχνά τα σεντόνια.
– Ποιοι μικροοργανισμοί “κοιμούνται” μαζί σου στο κρεβάτι.


Πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 εθελοντές, έδειξε ότι κατά μέσο όρο άνδρες και γυναίκες περιμένουν περίπου 24 ημέρες για να αλλάξουν τα σεντόνια τους. Οι γυναίκες τα αλλάζουν πιο συχνά – περίπου κάθε 19 ημέρες- ενώ οι άνδρες μία φορά τον μήνα.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την ιστοσελίδα επιλογής στρωμάτων Mattress Advisor, έδειξε επιπλέον ότι οι εργένηδες άνδρες κοιμούνται σε ιδιαιτέρως βρόμικα σεντόνια. Τα αλλάζουν κάθε 45 ημέρες, ενώ οι ανύπαντρες γυναίκες κάθε 35. Όσον αφορά όμως στα παντρεμένα ζευγάρια, αυτά τα αλλάζουν κάθε 20 ημέρες.

Αντίστοιχη δημοσκόπηση στη Βρετανία είχε δείξει ότι το 35% των Βρετανών αλλάζει τα σεντόνια του κάθε 15 ημέρες. Το 18% τα αλλάζει κάθε 3-4 εβδομάδες και μόνο ένας στους τρεις (το 33%) κάθε εβδομάδα.

Και ποιο είναι το πρόβλημα;

Όπως εξηγεί ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Αισθητική Δερματολογία και Δερματοχειρουργική, ο μέσος άνθρωπος αποβάλλει 1,5 γραμμάριο κερατινοκύτταρα την ημέρα. Τα κύτταρα αυτά προέρχονται από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος και ο ρυθμός αποβολής τους αυξάνεται με την τριβή του δέρματος σε οποιαδήποτε επιφάνεια και υλικό, συμπεριλαμβανομένων των σεντονιών.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε βράδυ αφήνεις άφθονα κερατινοκύτταρα στα σεντόνια σου, τα οποία αναμιγνύονται με τα άλλα σωματικά εκκρίματα, όπως το σμήγμα (το λίπος του δέρματος), ο ιδρώτας ή ακόμα και το σάλιο.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένα μίγμα που σε συνδυασμό με τη ζέστη στο κρεβάτι επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των ακάρεων, αλλά και των βακτηρίων που επίσης ζουν στα σεντόνια, στο στρώμα και το μαξιλάρι σου.

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης είναι πολύ μικρά για να τα δει κάποιος δια γυμνού οφθαλμού. Και η αλήθεια είναι ότι συνήθως δεν ενοχλούν σε κάτι. Ωστόσο, πάρα πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα ακάρεα, εξηγεί ο κος Μιχελάκης. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκδηλώνουν φαγούρα, κρίσεις βρογχικού άσθματος και διάφορες άλλες αλλεργίες και εξανθήματα, όταν έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Εκτός από τα ακάρεα υπάρχουν και τα βακτήρια.

Πράγματι, τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα άπλυτα σεντόνια μπορεί επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα. Μην ξεχνάς ότι τα βακτήρια λατρεύουν το δέρμα. Μάλιστα οι βακτηριακοί μικροοργανισμοί που σαπροφυτούν στο δέρμα ενός ανθρώπου είναι περισσότεροι απ’ όσα τα κύτταρά του. Όταν λοιπόν αφήνει κανείς με τις εβδομάδες τα νεκρά δερματικά κύτταρα στα σεντόνια, τα βακτήρια βρίσκουν την ευκαιρία να τρέφονται και να αναπτύσσονται. Αν αποικήσουν όμως πάλι στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν επιμολύνσεις ή επιδείνωση εκζέματος, εξηγεί ο ειδικός. Και συνεχίζει: “Η θυλακίτιδα, για παράδειγμα είναι ένα νόσημα που μπορεί να επηρεαστεί από τα βακτήρια των σεντονιών. Είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που εντοπίζεται στον θύλακα της τρίχας και εμφανίζεται με σπυράκια λιγότερο ή περισσότερο έντονα και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα επίμονη. Γνωρίζοντας ότι τα δερματικά προβλήματα, που προαναφέρονται, μπορεί να επιδεινωθούν με δραστήριες αποικίες βακτηρίων στο δέρμα μας, το να επιτρέπουμε στα βακτήρια αυτά να αναπτύσσονται ανενόχλητα, επειδή δεν αλλάζουμε τακτικά τα σεντόνια μας, είναι λάθος.”

Πόσο συχνά, λοιπόν, πρέπει να αλλάζεις τα σεντόνια σου;

«Εξαρτάται από την εποχή του χρόνου», απαντά ο κ. Μιχελάκης. «Ιδανικά θα πρέπει να τα αλλάζουμε μία φορά την εβδομάδα. Τον χειμώνα, όμως, θα μπορούσε κάποιος να τα αλλάζει και κάθε 15 ημέρες, εφόσον κάνει πολύ συχνά ντους και δεδομένου ότι φοράει μακριές πιτζάμες, οπότε το δέρμα δεν έρχεται σε επαφή με τα σεντόνια. Το καλοκαίρι, όμως, που ιδρώνουμε πολύ, ενδεχομένως πρέπει να τα αλλάζουμε συχνότερα και από μία φορά την εβδομάδα. Εξίσου συχνά, αν όχι συχνότερα, πρέπει να αλλάζουμε και την μαξιλαροθήκη μας».

Γιατί να αφήνεις άστρωτο το κρεβάτι σου

Τα καλά νέα είναι ότι οι πιθανότητες βαριάς δερματικής βακτηριακής λοίμωξης, εξαιτίας των άπλυτων σεντονιών, είναι περιορισμένες. Αυτό, όμως, που ίσως δε γνωρίζεις είναι ότι μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες ακόμα περισσότερο με έναν πολύ απλό τρόπο. Αφήνοντας το κρεβάτι σου το πρωί άστρωτο. Με αυτό τον τρόπο, το κρεβάτι αερίζεται καλύτερα και μειώνεται η υγρασία στα σεντόνια, την οποία χρειάζονται τα ακάρεα και τα βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν. Μπορείς να το εφαρμόζεις επομένως πού και πού, αφού κανένας δεν θα μπορεί πλέον να σε κατηγορήσει για το γεγονός ότι δεν έστρωσες το κρεβάτι σου. Η απάντηση, εξάλλου, που θα δώσεις ισοδυναμεί με εύλογο επιχείρημα. 

Διάβασε ακόμα:

Eσύ, Ο Ύπνος Και Το Στρώμα Σου

Ποιο Μαξιλάρι Να Επιλέξεις;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.