Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η μεγάλη διαδρομή μέχρι τη δουλειά επιβαρύνει την καρδιά σου.
-Τι κοινό έχουν οι μεγάλες διαδρομές με τη μείωση μισθού.


Έχεις σκεφτεί πόσο χρόνο σπαταλάς ημερησίως για να φτάσεις στο γραφείο; Και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάζει την υγεία και την ευεξία σου; Οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση. H μετακίνηση μέχρι το γραφείο αποτελεί πηγή στρες για τους εργαζομένους, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει, σε συνδυασμό με το στρες για την ίδια τη δουλειά, στο να απουσιάζουν συχνότερα ή ακόμα και στο να παραιτηθούν. Τι ακριβώς όμως δείχνουν οι έρευνες;

Ο χρόνος μετακίνησης στη δουλειά επηρεάζει την υγεία σου

Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περπατούν, ούτε χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά, οι πρόσθετες ώρες καθιστικής ζωής σε συνδυασμό με το στρες μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους, υψηλότερη χοληστερίνη και υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 στο American Journal of Preventative Medicine σύνδεσε τις μεγαλύτερες διαδρομές με πιο κακή καρδιαγγειακή και μεταβολική υγεία. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο χρόνο οι άνθρωποι περνούν στο αυτοκίνητο, τόσο πιθανότερο είναι να είναι υπέρβαροι και να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση – σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της έλλειψης φυσικής δραστηριότητας.

Επηρεάζει όμως και την ψυχολογία σου

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του Πανεπιστημίου West of England, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους και δαπανούν περισσότερο χρόνο είναι συνολικά λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Στην έρευνα που διήρκησε 5 χρόνια συμμετείχαν περισσότεροι από 26.000 εργαζόμενοι στην Αγγλία. Τι φάνηκε; Ότι κάθε επιπλέον λεπτό χρόνου μετακίνησης μειώνει τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική ικανοποίηση και επιβαρύνει την ψυχική υγεία των εργαζομένων. Συνολικά, το να αυξηθεί κατά 20 λεπτά την ημέρα ο χρόνος μετακίνησης για τη δουλειά, μπορεί να έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην ψυχολογία του εργαζόμενου με τη μείωση του μισθού κατά 19%.

Με άλλα λόγια, η ορθοστασία για περισσότερες ώρες στα μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή η απελπιστική κίνηση σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι κερδίζεις λιγότερα χρήματα από ό,τι σου αξίζουν, ακόμα κι αν δεν ισχύει. Μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Canada’s University of Waterloo ήρθε να ενισχύσει την ύπαρξη συνδέσμου μεταξύ χρόνου μετακίνησης προς και από τη δουλειά και ευεξίας. Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο World Leisure Journal συμπεραίνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις μέχρι το γραφείο έχουν συνολικά τα χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους.

Πώς εξηγείται αυτή η συσχέτιση;

Οι επικεφαλής των ερευνών τονίζουν ότι η διάρκεια της διαδρομής συνδέεται με ένα αίσθημα πίεσης χρόνου. Οι εργαζόμενοι, που χρειάζεται να δαπανήσουν χρόνο σε μια μεγάλη διαδρομή μέχρι τη δουλειά, αισθάνονται μονίμως ότι βιάζονται και αγχώνονται για όλες τις δραστηριότητες που έπονται ή που συχνά αναγκάζονται να χάσουν επειδή δεν προλαβαίνουν. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος για τα αυξημένα επίπεδα του στρες. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η κυκλοφοριακή κίνηση και παραδόξως, ακολουθεί η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας καθώς από την έρευνα φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι που κατάφεραν να βρουν χρόνο για σωματική άσκηση – όπως να πάνε στο γυμναστήριο ή για περπάτημα – μπόρεσαν να καταπολεμήσουν μερικές από τις αρνητικές συνέπειας μιας μεγάλης διαδρομής.

Τελικά ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος μετακίνησης;

Αυτή ίσως είναι η σημαντικότερη ερώτηση μετά από όσα διάβασες. Και σου έχουμε την απάντηση σχετικά με αυτό. Έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 εργαζόμενοι στο Σαν Φρανσίσκο αποκάλυψε ότι η ιδανική διαδρομή μίας κατεύθυνσης ήταν 16 λεπτά. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι προτιμούν να δεχτούν μια δουλειά που περιλαμβάνει μεγαλύτερη διαδρομή εφόσον ο μισθός είναι υψηλότερος υποβαθμίζοντας τις αρνητικές συνέπειες που έχει μια μεγάλη διαδρομής μπροστά στην προοπτική καλύτερων απολαβών. Παίζει ρόλο, βέβαια, και ο τρόπος μετακίνησης.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Κάνεις Τη Διαδρομή Μέχρι Το Γραφείο Πιο Ευχάριστη

Πρόσθεσε Χρόνο Στη Μέρα Σου Με 12 Απλά Βήματα