Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Πού οφείλεται κυρίως η απώλεια θέσεων εργασίας στον χώρο της υγείας.

– Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η εικόνα για το μέλλον.


Εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στο χώρο της υγείας στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Στις 11 Μαίου 2020 στους New York Times δημοσιεύτηκε άρθρο για την απώλεια 1,2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά τον μήνα Απρίλιο στον χώρο της υγείας λόγω της πανδημίας COVID-19 (https://www.ashclinicalnews.org/online-exclusives/millions-jobs-lost-health-care-sector-due-covid-19-pandemic/).

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο Ιατρός Ιωάννης Ντάνασης, της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν τα παρακάτω:

Αυτό οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση των επισκέψεων ρουτίνας στα νοσοκομεία και στη σύγχρονη διακοπή όλων των μη επειγουσών χειρουργικών επεμβάσεων. Κατά το παρελθόν, σε άλλες περιπτώσεις βαθιάς οικονομικής ύφεσης ο χώρος της υγείας δεν είχε υποστεί τέτοιο πλήγμα. Κατά την οικονομική κρίση του 2008 μάλιστα σημειώθηκε και μέτρια ανάπτυξη συγκριτικά με άλλους τομείς της οικονομίας. Τα κυβερνητικά προγράμματα υποστήριξης της υγείας κατόρθωναν μέχρι τώρα  να απορροφούν τους κραδασμούς της αγοράς με αποτέλεσμα την προστασία των εργαζομένων παρά τις ενδεχόμενες δυσχερείς συνθήκες. Παρά τον τεράστιο αντίκτυπο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας άλλοι επαγγελματικοί τομείς είχαν σημαντικά μεγαλύτερη επιβάρυνση με απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Κάποιες από τις θέσεις εργασίας που έχουν απολεσθεί ενδέχεται να επανέλθουν κατά την επάνοδο στην κανονικότητα αν και η γενικότερη αναδιαμόρφωση στο χώρο της υγείας μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες απώλειες. Η εφαρμογή της τηλεϊατρικής έχει οδηγήσει σε απώλεια αρκετών θέσεων κυρίως παραϊατρικού προσωπικού και παραμένει αμφίβολο πόσες από τις αλλαγές αυτές θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Επιπλέον, τα νοσοκομεία έχουν εντατικοποιήσει την ψηφιοποίηση των δεδομένων διαπολιτειακά γεγονός που έχει στερήσει περαιτέρω θέσεις εργασίας που αφορούσαν στη χειροκίνητη διακίνηση αυτών των πληροφοριών.

Διάβασε ακόμα:

Πάρε κι εσύ μέρος στην έρευνα: Η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην ποιότητα του ύπνου

Παράπλευρες απώλειες της μάχης κατά του του Covid-19

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.