Μέσα από το life coaching, ο συμβουλευόμενος έχει την ευκαιρία να διερευνήσει τα προσωπικά του όνειρα, τους στόχους του και να επιτύχει να απολαμβάνει μια ζωή που τον γεμίζει και τον τροφοδοτεί συναισθηματικά, σύμφωνα με τις δικές του αξίες.

Καθώς εναλλάσσονται οι περιστάσεις της ζωής και ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές και την υπομονή μας είναι σημαντικό να μην λησμονούμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Να μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα τα συναισθήματά μας και να αποδεχόμαστε άνευ όρων πρώτα εμάς τους ίδιους και κατόπιν τους ανθρώπους γύρω μας. Η έκφραση των συναισθημάτων μας ειδικά με την βοήθεια ενός εκπαιδευμένου life coach οικοδομεί την ψυχική μας ανθεκτικότητα. Εκπαιδευόμαστε, δηλαδή, σταδιακά στο να νιώθουμε ελεύθεροι ενόχων και τύψεων, να παρατηρούμε τον ψυχικό μας κόσμο (mindfulness) και να βρισκόμαστε σε μια πορεία εξέλιξης προς την πιο λειτουργική πλευρά του εαυτού μας.

Ο life coach είναι εκπαιδευμένος να μην καθοδηγεί τη διαδικασία, ούτε να παρέχει μαγικές συνταγές και λύσεις αλλά να είναι πραγματικά παρών για τον coachee, να τον ακούσει με ενσυναίσθηση, σεβασμό και άνευ όρων αποδοχή υποστηρίζοντάς τον να πετύχει τους στόχους, τους οποίους ο ίδιος ο πελάτης έχει θέσει.

Υποστηρίζει, λοιπόν, τη διαδικασία επίτευξης στόχων του πελάτη, με την βοήθεια των συνεδριών, οδηγώντας τον  να αντιληφθεί πως ο ίδιος κινεί την τροχιά της ζωής του και των επιλογών του .

Το αδιέξοδο τις περισσότερες φορές είναι μια δυσλειτουργική αρνητική πεποίθηση που χρειάζεται δουλειά για να αντικατασταθεί από λύσεις λειτουργικές και ρεαλιστικές.

Αρκετές φορές στο life coaching παρατηρείται στους πελάτες ότι αυτό που τους εμποδίζει να απολαύσουν μια πιο ευτυχισμένη ζωή και να επιτύχουν τους στόχους τους είναι ορισμένες δυσλειτουργικές πυρηνικές πεποιθήσεις,τις οποίες έχουν ενδοβάλει είτε από την παιδική τους ηλικία, είτε  από την μετέπειτα ζωή τους.

Περιοριστικές πεποιθήσεις

Αυτές οι πεποιθήσεις παρουσιάζονται στο μυαλό τους ως θέσφατα που δύσκολα αμφισβητούνται. Για παράδειγμα, όταν κάποιος σκληρά εργαζόμενος έχει την πεποίθηση ότι χρειάζεται συνέχεια να δουλεύει και να βρίσκεται σε εγρήγορση γιατί όποιος χαλαρώνει, αμελεί και υπόκειται σε δυσάρεστες συνέπειες, τότε συχνά παρατηρείται στις συνεδρίες να αναφέρει περιστατικά άγχους και υπεραπασχόλησης σε βάρος της προσωπικής ή οικογενειακής του ζωής.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι δυσλειτουργικές και περιοριστικές πεποιθήσεις επηρεάζουν τον τρόπο που επιλέγουμε να συμπεριφερόμαστε, που σκεφτόμαστε και κατά επέκταση το πώς αισθανόμαστε και πράττουμε.

Συμπερασματικά, μέσω του life coaching μπορούμε να ανακαλύψουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας και θετικά δημιουργικά μας στοιχεία, που ίσως πριν δεν είχαμε εντοπίσει. Κυρίως έχουμε την δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε το mindset μας, δηλαδή τον τρόπο που σκεφτόμαστε, την νοοτροπία μας.

Ας κρατήσουμε μία φράση που περιγράφει άριστα το ότι αλλαγή τρόπου σκέψης σημαίνει αλλαγή τρόπου ζωής: ό,τι σκέφτεσαι το ζεις, γιατί εσύ του δίνεις χώρο στη ζωή σου.

Επίλεξε όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά για εσένα. Σκέψου ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι πληρότητα και χαρά και νιώσε ελεύθερος και πλήρης!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς αντιμετωπίζουμε σωστά τους δύσκολους ανθρώπους

Τι είναι η αφθονία και πώς επηρεάζει τα συναισθήματα και την ζωή σου

Author(s)

  • Ολυμπία-Μαρία Ποντίκη

    Relationship & Life Coach

    Η Ολυμπία-Μαρία Ποντίκη είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας, σχολικός σύμβουλος, Relationship & Life Coach, νομικός, σύμβουλος γάμου-οικογένειας και αρθρογράφος. Είναι κάτοχος Msc στην Ποιμαντική Ψυχολογία.