Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι σχέση έχει η φυσική δραστηριότητα με τον καλό ύπνο.
-Γιατί πρέπει να γίνεις το καλό πρότυπο.


Οι γονείς ξέρουν από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο που έχει ένας κακός ύπνος στα παιδιά τους. Μάλιστα, 1 στα 2 παιδιά κοιμάται λιγότερο από όσο πρέπει. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει γκρίνια, προβλήματα προσοχής, εκμάθησης και συμπεριφοράς και να οδηγήσει ακόμα και στην παχυσαρκία. Οι αιτίες που ένα παιδί μπορεί να μην κοιμάται αρκετά μπορεί να διαφέρουν, ωστόσο πολλοί γονείς ανησυχούν ότι η τεχνολογία επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών τους. Και όχι άδικα.  Έρευνες δείχνουν ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου και την υπερβολική ή τη λάθος ενασχόληση των παιδιών με την τεχνολογία. 

Ακολουθούν 7 συμβουλές και τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να χειριστούν την σχέση των παιδιών με την τεχνολογία και να τα βοηθήσουν να κοιμούνται καλύτερα. 

1.Ενθάρρυνε την φυσική δραστηριότητα μετά το σχολείο και περιόρισε την ενασχόληση με ηλεκτρονικές συσκευές

Μετά από μία κουραστική ημέρα στο σχολείο, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να χαλαρώσουν. Με ποιον τρόπο; Με το να ασχολούνται με την οθόνη του υπολογιστή τους ή βλέποντας τηλεόραση. Τα παιδιά σίγουρα αξίζουν ένα διάλειμμα, ωστόσο έρευνα του 2009 δείχνει πως αυξάνοντας την φυσική δραστηριότητα των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας, βελτιώνεται και ο ύπνος τους.

2. Απαγόρευσε τις ηλεκτρονικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρά τους

Μήπως το παιδί σου ανταλλάσσει μηνύματα με τους φίλους του το βράδυ; Αν ναι, τότε είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο του. Γιατί το μπλε φως που εκπέμπεται από τα laptops, τα tablets και τα smartphones εμποδίζει τον ύπνο του. Τι μπορείς να κάνεις; Απαγόρευσε τις ηλεκτρονικές συσκευές στο δωμάτιό του και επίτρεψε την χρήση τους σε άλλα σημεία του σπιτιού προκειμένου να ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές τους συσκευές εκεί και όχι στο δωμάτιό τους. Μην τους επιτρέπεις ούτε καν να τις φορτίζουν στο δωμάτιο που κοιμούνται, καθώς σύμφωνα με έρευνα αν το παιδί σου κοιμάται μαζί με το κινητό του – ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιεί – αυτό εμποδίζει τον ύπνο του, λόγω των συνεχών μηνυμάτων και ειδοποιήσεων που μπορεί να δέχεται στο κινητό του.

3. Δοκίμασε εφαρμογές ή συσκευές με λευκούς ήχους για να ηρεμείς το παιδί σου

Η ώρα του ύπνου για τα μικρά κυρίως παιδιά είναι πολύ νωρίς και ίσως είναι πολύ δύσκολο για εσένα να δημιουργείς και να προσφέρεις ένα ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον. Υπάρχουν ωστόσο ειδικές εφαρμογές και συσκευές που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σου να κοιμάται, ακόμα και όταν η υπόλοιπη οικογένεια συνεχίζει κανονικά το πρόγραμμά της.

4. Περιόρισε την έκθεση του παιδιού σου σε βίαιο περιεχόμενο

Έρευνες αποδεικνύουν πως ένα παιδί ηλικίας κάτω των 8 ετών που βλέπει σκηνές βίας στην τηλεόραση, σε video games ή σε μία ταινία, επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου του. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η βία αυξάνει τον εκνευρισμό του παιδιού και προκαλεί εφιάλτες που διακόπτουν τον ύπνο. 

5. Βγάλε την τηλεόραση από το δωμάτιο

Έρευνα του 2014 αποδεικνύει ότι η τηλεόραση στο δωμάτιο εμποδίζει και επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου των παιδιών. Γι΄αυτό αν θέλεις το παιδί σου να κοιμάται καλά, βγάλε την τηλεόραση από το δωμάτιό του.

6. Περιόρισε την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών πριν κοιμηθεί

Βάλε όρια στην τεχνολογία και μην επιτρέπεις στο παιδί σου να ασχολείται με τις ηλεκτρονικές του συσκευές τουλάχιστον 60 λεπτά πριν κοιμηθεί. Ένα μπάνιο ή ένα βιβλίο θα βοηθήσουν το παιδί σου να αποφορτιστεί και να χαλαρώσει πριν πάει για ύπνο.

7. Δώσε το καλό παράδειγμα

Όποιον κανόνα και αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις, το σημαντικότερο είναι να δώσεις εσύ το καλό παράδειγμα στο παιδί σου. Το παιδί σου μιμείται την δική σου συμπεριφορά, συνεπώς φρόντισε τον ύπνο σου και να είσαι σίγουρος ότι και το παιδί σου θα κάνει το ίδιο. 

 

Διάβασε ακόμα:

Μάθε Πώς Να Είσαι Καλύτερος Γονιός Στην Ψηφιακή Εποχή 

‘Ερευνα: Γιατί Οι Σημερινοί Έφηβοι Κοιμούνται Λιγότερο; 

Author(s)

  • Erin Wilkey

    ειδική σε θέματα διαχείρισης τεχνολογίας

    Η Erin Wilkey είναι καθηγήτρια και ειδική σε θέματα διαχείρισης τεχνολογίας.