Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ποσοστό των ατόμων βιώνει επαγγελματική εξουθένωση.
-Πόσο πρέπει να γυμνάζεσαι για να καταπολεμήσεις το burnout.


Η επαγγελματική εξουθένωση, ή αλλιώς το σύνδρομο burnout , είναι ευρέως διαδεδομένο στις σύγχρονες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια σωματική και συναισθηματική εξουθένωση, σε συνδυασμό με ένα αίσθημα απάθειας και έντονης κόπωσης.

Οι γιατροί, οι καλλιτέχνες, οι καθηγητές και οι αθλητές παρουσιάζουν πολύ υψηλά ποσοστά burnout.

Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ένα 40-50% των ατόμων βιώνει επαγγελματική εξουθένωση κάποια στιγμή στη ζωή του.

Σύμφωνα με έρευνες, το burnout συνδέεται με τη μη αποδοτικότητα, καθώς μειώνει τη σωματική, τη γνωστική και τη συναισθηματική ικανότητα.

Για να μειώσουμε την επαγγελματική εξουθένωση, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύουμε. Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε διαλείμματα, να αποσυνδεόμαστε από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, να κοιμόμαστε περισσότερο και να αθλούμαστε.

Ακολουθούν 6 συμβουλές για να αποτρέψεις το burnout

1. Κοιμήσου 7-9 ώρες κάθε ημέρα

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο παραγωγικά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Είναι το κλειδί για την σωματική, τη γνωστική και τη συναισθηματική σου αποκατάσταση. Αν λόγω της δουλειά σου δεν κοιμάσαι αρκετά, τότε δεν κερδίζεις γιατί στην ουσία δεν δουλεύεις περισσότερο. Χάνεις και βλάπτεις την υγεία σου.

2. Αθλήσου

Προσπάθησε να γυμνάζεσαι για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από το μυαλό και το σώμα σου, θα βοηθήσεις και τη δημιουργικότητά σου.

3. Βγάλε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιο

Προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς καθόλου το κινητό ή το tablet σου στην κρεβατοκάμαρά σου και ιδιαίτερα πριν κοιμηθείς.

4. Κάνε τουλάχιστον μία δραστηριότητα πέρα από τη δουλειά σου

Η ισορροπία δουλειάς και προσωπικής ζωής αποτελεί συχνά ψευδαίσθηση. Νομίζεις ότι καταφέρνεις να τις εξισορροπήσεις, ενώ στην πραγματικότητα αποτυγχάνεις. Να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν γίνεται όλη σου η ζωή να είναι η δουλειά σου. Γι’ αυτό βρες ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα που σε γεμίζει ενέργεια και σε χαλαρώνει.

5. Πρόσφερε

Η προσφορά είναι το καλύτερο φάρμακο κατά της εξουθένωσης. Βοήθησε τους γύρω σου, στήριξέ τους και γίνε εθελοντής κάπου. Θα σε αποφορτίσει και θα σε κάνει να ξεχάσεις – για λίγο – τη δουλειά σου.

6. Φάε σωστά

Μικρά και συχνά γεύματα που σου χαρίζουν όλα τα απαραίτητα συστατικά, θωρακίζουν τον οργανισμό σου και τον προστατεύουν από μία πιθανή εξουθένωση. Φρόντισε λοιπόν να έχεις μια ποιοτική και ισορροπημένη διατροφή.

Διάβασε ακόμα:

Κούραση: Φταίνε Τα Γονίδια Ή Ο Τρόπος Ζωής Σου;

8 Καθημερινές Συνήθειες Για Να Είσαι Πάντα Υγιής 

Author(s)

  • Brad Stulberg

    Συγγραφέας

    Ο Brad Stulberg είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα υγείας και ανθρώπινης συμπεριφοράς.