Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες δεξιότητες πρέπει να συμπεριλάβεις οπωσδήποτε στο βιογραφικό σου.
-Ποια είναι η μέθοδος STAR και πώς θα σε βοηθήσει να τις αναδείξεις.


Είσαι καλός συνομιλητής; Είσαι καλός ακροατής; Μπορείς να κάνεις σωστή διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων; Μπορείς να ηγηθείς αποτελεσματικά ενός meeting με την ομάδα σου; Με άλλα λόγια είσαι σε θέση να γνωρίζεις τα δυνατά σου σημεία ή αλλιώς… τα soft skills σου; Αν πάλι δυσκολεύεσαι, μην στενοχωριέσαι. Υπάρχουν ειδικοί για αυτά τα θέματα. Η Μαρία Παπάζογλου, Career & Executive Coach, θα σε βοηθήσει όχι μόνο να τα αναγνωρίζεις, αλλά και να μπορείς να τα αναδεικνύεις στους συνεργάτες σου ή σε πιθανούς εργοδότες σου με τον καλύτερο τρόπο. Ας δούμε όμως πρώτα τι είναι τα soft skills και γιατί είναι τόσο απαραίτητα για την επαγγελματική επιτυχία.

Τι είναι τα soft skills

Είναι οι προσωπικές δεξιότητες που διαθέτεις, με άλλα λόγια είναι τα δυνατά σου σημεία, εκείνα που δημιουργούν τη μοναδικότητα της προσωπικότητάς σου. Είναι πτυχές του χαρακτήρα σου, προσωπικά ταλέντα, δεξιότητες και ικανότητες που σε βοηθούν να συνεργάζεσαι και να επικοινωνείς αποτελεσματικά με τους γύρω σου, να διαπραγματεύεσαι καλύτερα, να παρακινείς και να εμπνέεις, να αναλύεις, να καινοτομείς. Τα καλά νέα είναι ότι ακόμα και αν δεν είσαι αυτή τη στιγμή πολύ δυνατός στα soft skills, μπορείς να τα καλλιεργήσεις, να τα συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου και φυσικά να τα αναδεικνύεις καθημερινά στην εργασία σου. Ποια είναι όμως τα πιο σημαντικά soft skills;

Ποια είναι τα πιο σημαντικά soft skills

Υπάρχουν δεκάδες soft skills που μπορεί να διαθέτει κάποιος, όπως για παράδειγμα κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, καινοτομία, ηγετικές ικανότητες, διαχείριση χρόνου και προτεραιοτήτων, οργάνωση, ευελιξία. Ποιες είναι όμως οι σημαντικότερες δεξιότητες που είναι απαραίτητες για κάθε θέση εργασίας, σε όποιο επίπεδο ιεραρχίας και αν βρίσκεσαι;

1.Επικοινωνιακές δεξιότητες

Ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα ενός υποψηφίου είναι η επικοινωνία, λεκτική και μη. Ας δούμε κάποια χρήσιμα tips: για να επικοινωνείς αποτελεσματικά, πρέπει να ακούς προσεκτικά το συνομιλητή σου και να χρησιμοποιείς σωστά τον γραπτό και προφορικό λόγο για να μπορείς να μεταδώσεις ξεκάθαρα το μήνυμά σου στους άλλους. Οι εργαζόμενοι με επικοινωνιακές δεξιότητες συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά με πελάτες και συναδέλφους, με αποτέλεσμα να φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

2.Επίλυση προβλημάτων

Πόσο καλά μπορείς να χειριστείς μία κρίση ή οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιάζεται; Ένας εργαζόμενος που μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά υπό πίεση, προτείνοντας τις καλύτερες λύσεις σε προβλήματα, είναι πολύ σημαντικός για την εταιρεία του.

3.Θετικός τρόπος σκέψης

Τι πιστεύουν οι συνεργάτες σου για εσένα; Είσαι θετικός και ευχάριστος; Μπορείς να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις; Μπορείς να βλέπεις και άλλες πτυχές σε ό,τι συμβαίνει; Αν ναι, μπορείς να αντιμετωπίσεις οτιδήποτε συμβαίνει στο γραφείο – από το να συνεργαστείς καλά με το δύσκολο συνάδελφο, μέχρι το να προτείνεις τις καλύτερες λύσεις. Ένας θετικός τρόπος σκέψης και μία θετική συμπεριφορά είναι αυτά που θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις από τους γύρω σου και να πετύχεις τους στόχους σου.

4.Κοινωνικές δεξιότητες

Πόσο εύκολο είναι να συνεργαστείς αρμονικά με τους συναδέλφους σου και να είσαι ένα χρήσιμο μέλος της ομάδας; Το να μπορείς να λειτουργήσεις άριστα στο πλαίσιο της ομάδας σου θεωρείται απαραίτητο προσόν για να ενώσετε τις δυνάμεις σας. Ωστόσο συχνά οι διαπροσωπικές σχέσεις, δεν είναι τόσο εύκολες δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και χαρακτήρες πολύ διαφορετικούς από εμάς. Στο εργασιακό περιβάλλον, είναι απαραίτητο να βάλουμε στην άκρη οτιδήποτε προσωπικό και να λειτουργήσουμε μέσα από μια σταθερή και απόλυτα επαγγελματική συμπεριφορά.

5.Ενσυναίσθηση

Ή με πιο απλά λόγια, η δυνατότητα να “μπεις στα παπούτσια του άλλου”, να κατανοείς και να συναισθάνεσαι πέρα από τα προφανή εξετάζοντας κι άλλες οπτικές. Είναι μία από τις δεξιότητες που αν την αγνοήσεις μπορείς εύκολα να αποτύχεις στη δημιουργία ενός καλού εργασιακού κλίματος, στην ουσιαστική σύνδεση με τους ανθρώπους γύρω σου και άρα να θέσεις τον εαυτό σου σε μειονεκτική θέση.

Αν όμως δεν διαθέτεις αυτές τις δεξιότητες, τι γίνεται; Μπορείς να τις αποκτήσεις; Η απάντηση είναι «ναι, μπορείς»! Ας δούμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το πετύχεις.

Πώς θα καλλιεργήσεις τις προσωπικές σου δεξιότητες

Επένδυσε στον εαυτό σου μέσω του Career Coaching

Αν δεν έχεις ξεκάθαρους στόχους και μια συγκεκριμένη στρατηγική για την καριέρα σου, είναι πολύ πιθανό να χάνεις πολύτιμο χρόνο και να μην έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Ένας career coach, θα σε βοηθήσει να πας από το σημείο που βρίσκεσαι τώρα, εκεί που θέλεις να φτάσεις, μέσα από την πιο εύκολη και αποτελεσματική «διαδρομή», ξεπερνώντας κάθε πιθανό εμπόδιο. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, θα γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου, τα δυνατά σου σημεία και ταλέντα και θα εντοπίσεις τα σημεία που χρειάζεται να βελτιώσεις. Δουλεύοντας σε αυτή την κατεύθυνση μέσα από το στόχο και το πλάνο σου, θα μπορέσεις πλέον να διεκδικήσεις αποτελεσματικά την καριέρα που επιθυμείς.

Βελτίωσε το Personal Branding σου

Έχεις ποτέ σκεφτεί πως μέσα από την εικόνα που δείχνεις στους άλλους, μπορείς είτε να προωθείς την καριέρα σου, είτε να περνάς απαρατήρητος, ή ακόμα και να σαμποτάρεις την πρόοδό σου; Οι δεξιότητες που έχεις και αυτές που θα καλλιεργήσεις, η μοναδικότητά σου, η ποιότητα της εργασίας σου, χρειάζεται να αναδειχτούν στους γύρω σου με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό μόνο εσύ μπορείς να το φροντίσεις μιας και δεν πρόκειται κάποιος άλλος να το κάνει για εσένα. Ξεκίνα τώρα να επενδύεις στην αυθεντική σου εικόνα και δημιούργησε έτσι τη δική σου προσωπική και επαγγελματική «περιουσία».

Δημιούργησε την δική σου ιστορία

Πώς θα αναδείξεις τις δεξιότητές σου σε πιθανούς εργοδότες; Ένας πολύ καλός τρόπος είναι να προετοιμάσεις και να μοιραστείς μαζί τους μια δική σου ιστορία επιτυχίας. Η μέθοδος STAR θα σε βοηθήσει να δείξεις τα επιτεύγματά, αλλά και τις δεξιότητες που ακολούθησες για να τα καταφέρεις. Ας δούμε πώς δουλεύει και τι σημαίνουν τα αρχικά της:

S = Situation. Περίγραψε μία κατάσταση και εξήγησε όσο πιο αναλυτικά μπορείς ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπισες.

T = Task. Ποιος ήταν ο στόχος και το θετικό αποτέλεσμα που ήθελες να βγάλεις από αυτήν την εμπειρία;

A = Action. Ήρθε η στιγμή να αναφερθείς αναλυτικά στα βήματα που έκανες εσύ ο ίδιος – όχι η ομάδα σου – προκειμένου να επιτύχεις τον στόχο σου. Αξίζει να αναφερθείς και στις προσωπικές σου δεξιότητες (soft skills) που σε βοήθησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση.

R = Result. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της δουλειάς σου; Και πώς αυτό βοήθησε την ομάδα σου και την εταιρεία σου γενικότερα;

Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο STAR και προσαρμόζοντάς την στη δική σου ιστορία, θα αναδείξεις πολλές πτυχές της προσωπικότητάς σου, θα κερδίσεις τις εντυπώσεις και θα σκίσεις στην επόμενη συνέντευξή σου.

Και κάτι ακόμα: αν θέλεις να ισχυροποιήσεις τη θέση σου και να εξελίσσεσαι διαρκώς ως επαγγελματίας και ως άνθρωπος, βάλε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη των προσωπικών δεξιοτήτων, την προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που συμβαίνουν στα επαγγέλματα και τους κλάδους και μην σταματάς να επενδύεις στην προσωπική και επαγγελματική σου ανάπτυξη.

Η Μαρία Παπάζογλου είναι Πιστοποιημένη Career Coach και Life Coach, Εκπαιδεύτρια Στελεχών, NLP coach και ιδρύτρια του www.mentorascoach.com. 

 

Διάβασε ακόμα:

3 Πράγματα Που Θα Σε Κάνουν Πιο Επιτυχημένο Στη Δουλειά Σου

Τα Συνηθέστερα Λάθη Στην Αναζήτηση Ευρέσεως Εργασίας Και Πώς Να Τα Αποφύγεις

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.