Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να κάνεις την ανασκόπηση του ύπνου.
-Γιατί να παρακολουθείς την πρόοδό σου.


Θέλεις να είσαι πιο αποδοτικός. Το ερώτημα όμως είναι τα καταφέρνεις; Φτιάχνεις λίστα με προτεραιότητες; Κάνεις αξιολόγηση και παρακολουθείς την πρόοδό σου; Τι πήγε στραβά και τι όχι; Όσο απίστευτο και αν σου φαίνεται, μπορείς να γίνεις πιο αποδοτικός και μάλιστα μέσα σε ένα μόλις μήνα! Αρκεί φυσικά να κάνεις τα σωστά βήματα. Η στρατηγική που ακολουθεί βασίζεται σε 3 συγκεκριμένα βήματα και θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου κάθε επόμενο μήνα όλο και περισσότερο. 

“Πρώτα σκέψου και μετά πράξε ” — Eddie Rickenbacker

Βήμα #1 

Κάνε μία ανασκόπηση του προηγούμενου μήνα 

Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται τα επιτεύγματα του παρελθόντος ή κάποια πιθανή αποτυχία τους. Κι όμως μόνο αν το κάνεις αυτό μπορείς να πάρεις μαθήματα, να εξελιχθείς και να γίνεις περισσότερο παραγωγικός. Γι’ αυτό σκέψου σε τι ήσουν αποδοτικός και σε τι όχι θέτοντας στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:

-Πώς τα πήγες τον προηγούμενο μήνα;

-Τι κατάφερες να κάνεις αναφορικά με τους στόχους σου; 

Στη συνέχεια κάνε τα εξής:

1.Σημείωσε όλα όσα κατάφερες αλλά και όλες τις αποτυχίες σου.

2.Αξιολόγησέ τα. Ποιο ήταν το μεγαλύτερό σου επίτευγμα και ποια η μεγαλύτερη αποτυχία σου; Δοκίμασε να τα βαθμολογήσεις από το 0 έως το 10.

3.Γράψε πώς μπορείς να βελτιώσεις το κάθε ένα από αυτά, αλλά και τι πήγε σωστά και τι όχι.

Ασχολήσου με ηρεμία με το πρώτο βήμα. Πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι. Και όταν το ολοκληρώσεις, πέρνα στο επόμενο.

Βήμα #2

Φτιάξε μία λίστα με τους στόχους του μήνα

Φτιάξε τη λίστα με τους στόχους σου πριν μπει ο καινούργιος μήνας και σημείωσε όλα όσα θέλεις να επιτύχεις. Κάποιοι μπορεί να μοιάζουν εύκολοι και άλλοι όχι. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις στη λίστα σου 3 νέα πράγματα που θέλεις να μάθεις, κάτι που θέλεις να σταματήσεις ή να ξεκινήσεις, μέρη που θέλεις να επισκεφτείς και κάτι σχετικό με την επαγγελματική και την προσωπική σου ζωή.

Και σε αυτό το βήμα πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι. Σκέψου πολύ προσεκτικά τι θέλεις να κάνεις τις επόμενες 30 ημέρες και δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες γιατί αυτές κάνουν την διαφορά.

Για να μπορέσεις να απλουστεύσεις τους στόχους σου, χώρισέ τους σε μικρότερους. Θα σου είναι πολύ πιο εύκολο να παρακολουθείς την πρόοδό σου.

Βήμα # 3

Παρακολούθησε την πρόοδό σου

Το τελευταίο βήμα είναι πολύ απλό. Κατά τη διάρκεια του μήνα παρακολούθησε την πρόοδό σου αναφορικά με τους στόχους σου μία φορά την εβδομάδα. Αφιέρωνε 1-2 ώρες για να βλέπεις τη λίστα σου. Αυτό το 3ο βήμα θυμίζει το 1ο, με τη διαφορά ότι αυτό έχει να κάνει με το παρόν.

Δες τι έχεις καταφέρει και ανάλυσε την πορεία και την επιτυχία τους. Αν δεν παρακολουθείς την πρόοδό σου ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναπόφευκτα παρεκκλίνεις από τους στόχoυς σου. Κάποιες φορές μπορεί να είσαι πολύ απασχολημένος για να ασχοληθείς με την στρατηγική σου, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να φτιάξεις ένα πλάνο που θα σε βοηθήσει να γίνεις πιο παραγωγικός.

 

Διάβασε ακόμα:

Οι Συνήθειες Που Επηρεάζουν Την Αποδοτικότητά Σου

Ο Κανόνας Των 5 Ωρών Που Θα Σε Βοηθήσει Να Γίνεις Πιο Αποδοτικός

Author(s)

  • Ο Danny Forest είναι συγγραφέας και ειδικός σε θέματα ευεξίας και αποδοτικότητας.