Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι το τρικ για καλύτερη μνήμη.
-Πόσα λεπτά ύπνου αρκούν.


Αν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που έχουν τη συνήθεια να απολαμβάνουν μια απογευματινή σιέστα τα αποτέλεσματα της έρευνας που ακολουθεί θα σε χαροποιήσουν ιδιαίτερα καθώς τα οφέλη του απογευματινού ύπνου στην παραγωγικότητα, την απόδοση, την δημιουργικότητα και την υγεία σου είναι πολλά. Από την άλλη βέβαια ο ύπνος το απόγευμα ή το μεσημέρι για τους περισσότερους  είναι πολυτέλεια γι’ αυτό προσπάθησε τουλάχιστον να τον εντάξεις στο πρόγραμμά σου όσο πιο συχνά μπορείς, γιατί σου κάνει καλό! 

Τι έδειξε η έρευνα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Pennsylvania πραγματοποίησαν έρευνα αναφορικά με τις επιπτώσεις του απογευματινού ύπνου στην υγεία, την απόδοση και την πνευματική ευεξία συλλέγοντας δεδομένα 3.000 ενηλίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους κοιμόντουσαν για μία ώρα περίπου κάθε απόγευμα. 

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν τη σχέση του απογευματινού ύπνου με την απόδοση και την παραγωγικότητα. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε μία σειρά από τεστ που περιλάμβανε προβλήματα μαθηματικών και ερωτήσεις για τον έλεγχο της μνημονικής ικανότητας.  

Τι διαπίστωσαν οι επικεφαλής της έρευνας 

Όσοι από τους συμμετέχοντες κοιμούνταν το απόγευμα είχαν καλύτερη μνήμη και καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους. Πώς όμως μπορείς να απολαύσεις ένα αναζωογονητικό απογευματινό ύπνο; 

Οι 4 συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις και να βελτιώσεις την απόδοση και την παραγωγικότητά σου. 

1.Κοιμήσου τουλάχιστον 10-20 λεπτά

Η διάρκεια του απογευματινού ύπνου είναι πολύ σημαντική. Οι ειδικοί του ύπνου υποστηρίζουν μάλιστα ότι ένα power nap διάρκειας 10 με 20 λεπτών είναι αρκετό για να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς σου και την παραγωγικότητά σου. Αν πάλι έχεις 60-90 λεπτά στην διάθεσή σου, εκμεταλλεύσου τα για να κοιμηθείς κανονικά. Όταν ξυπνήσεις, θα διαπιστώσεις ότι η κούραση που ένιωθες, όταν γύρισες από το γραφείο, δεν υπάρχει πια.

2.Διάλεξε τη σωστή ώρα

Η καλύτερη ώρα για έναν σύντομο ύπνο είναι όταν τα επίπεδα ενέργειάς σου είναι χαμηλά. Συνήθως αυτό συμβαίνει το διάστημα 13.00 – 16.00, μετά το μεσημεριανό γεύμα. Επειδή, όμως, το πιθανότερο είναι να βρίσκεσαι στο γραφείο σου αυτές τις ώρες, μπορείς πάντα να κοιμηθείς για λίγο με το που γυρίσεις από τη δουλειά. Πρόσεχε όμως μην το παρακάνεις, γιατί όσο πιο αργά κοιμάσαι, τόσο πιο δύσκολο είναι να κοιμηθείς ξανά το βράδυ.

3.Κάνε τον απογευματινό ύπνο συνήθεια

Προσπάθησε να κοιμάσαι κάθε ημέρα για λίγο το απόγευμα, κάνοντας τον απογευματινό ύπνο συνήθεια και παρατήρησε σταδιακά τα οφέλη του. Αν, πάλι, δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, δοκίμασε να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές και να χαλαρώσεις για 10-20 λεπτά στον καναπέ, στο κρεβάτι ή ακόμα και στο γραφείο σου.

4.Κλείσε τα φώτα

Ποιο είναι το καλύτερο περιβάλλον για τον απογευματινό σου ύπνο; Το σκοτεινό και το ήσυχο. Γι’ αυτό κλείσε τα φώτα και περιόρισε τον θόρυβο. Αν πάλι δεν μπορείς να τα καταφέρεις φόρεσε μια μάσκα ύπνου και ωτοασπίδες και απόλαυσε ένα ήρεμο 20λεπτο.

Όσοι από τους συμμετέχοντες της έρευνας κοιμούνταν το απόγευμα είχαν καλύτερη μνήμη και καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους. 

Να θυμάσαι 

Όσο σημαντικός και αν είναι ο απογευματινός ύπνος, άλλο τόσο είναι και ο βραδινός και σε καμία περίπτωση ο πρώτος δεν αντικαθιστά τον δεύτερο. Είναι ένα εργαλείο που σε βοηθάει να αυξήσεις την ενέργεια και την αποδοτικότητά σου και είναι στο χέρι σου να το χρησιμοποιήσεις σωστά, ιδιαίτερα αν διαπιστώσεις ότι η συγκεκριμένη συνήθεια σου ταιριάζει και όντως έχει ευεργετικές συνέπειες για σένα. 

 

Διάβασε ακόμα:

Μικρά Μυστικά Για Να Κοιμάσαι Καλύτερα

Ανακάλυψε Μια Από Τις Ισχυρότερες Δυνάμεις Του Ύπνου

Author(s)

  • Mayo Oshin

    ειδικός σε θέματα υγείας

    Ο Mayo Oshin είναι ειδικός σε θέματα υγείας και συντάκτης του mayooshin.com.