Το σχολείο είναι το δεύτερο περιβάλλον ενός παιδιού, μετά την οικογένειά του. Οι βαθμοί παίζουν για το παιδί σημαντικό ρόλο, μια και συχνά τους εξισώνουν με τις ικανότητές τους, με την επιτυχία τους, τη νοημοσύνη και, φυσικά, με την αξία τους. Ζούμε σε μια εποχή που οι γονείς κι οι δάσκαλοι δίνουν, με τη σειρά τους, βαρύτητα στους βαθμούς πιέζοντας συχνά τα παιδιά ή «κρίνοντάς» τα με βάση τους βαθμούς, γεγονός που επηρεάζει το παιδί από μικρή ηλικία με έναν πολύ λάθος τρόπο στην αυτοπεποίθηση και την ψυχοσύνθεσή του.

Βοηθήστε τα παιδιά με τους παρακάτω απλούς τρόπους:

1.Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον μάθησης για το παιδί σας

Η τηλεόραση θα πρέπει να μένει κλειστή κατά τη διάρκεια του διαβάσματος και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα πρέπει παρομοίως να σέβονται την ώρα της μελέτης και να μην κάνουν φασαρία. Το παιδί μπορεί να κάνει τακτικά διαλείμματα, να καταναλώνει πολύ νερό και να τρώει φρούτα και λαχανικά για να πάρει ενέργεια και να παραμένει συγκεντρωμένο στον στόχο του.

2.Η κατάλληλη στιγμή για εργασίες και μελέτη

Μόλις επιστρέψει το παιδί από το σχολείο καλό είναι να ξεκουραστεί:  ένας σύντομος υπνάκος ή το να κλείσει απλώς τα μάτια για μισή ώρα βοηθά. Το χρονικό παράθυρο από τις 16:00 έως τις 18:00 θεωρείται ως το καλύτερο για εργασίες και μελέτη. Βεβαίως, οι ώρες μπορούν να προσαρμοστούν σύμφωνα με το πρόγραμμα του παιδιού -το οποίο πρέπει να λάβετε στα υπόψη σας, ιδίως εάν έχει εξωσχολικές δραστηριότητες- αλλά καλό είναι να αποφύγει το βραδινό διάβασμα.

3.Ημερολόγιο για καλύτερο προγραμματισμό

Ένα ημερολόγιο τοίχου διευκολύνει τον προγραμματισμό της μάθησης. Το παιδί ξέρει πότε πρέπει να διαβάσει πιο εντατικά, πότε δίνει εξετάσεις σε κάποιο μάθημα ή πότε έχει διακοπές ώστε να το περιμένει η επιβράβευση και το διάλειμμα. Μπορεί ακόμα να σημειώσει τις αργίες.

4.Τακτική επανάληψη των μαθημάτων

Καλό είναι να γίνεται τακτική επανάληψη των μαθημάτων, καθημερινά, και όχι μόνο πριν τις εξετάσεις γιατί έτσι συσσωρεύεται πολλή γνώση και δημιουργείται άγχος στο παιδί. Μπορείτε να του κάνετε ερωτήσεις κατανόησης για να βεβαιωθείτε πως γνωρίζει την ύλη.

5.Επαινέστε το!

Όταν το παιδί κάνει πρόοδο στα μαθήματα και τους βαθμούς καλό είναι να το επαινείτε. Μπορείτε να του εκφράσετε πόσο περήφανοι είστε ή να οργανώσετε μια οικογενειακή δραστηριότητα.

6.Κλίμα εμπιστοσύνης και στήριξης στο παιδί

Το παιδί χρειάζεται ενθάρρυνση από τους γονείς του για να προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται. Δεν χρειάζονται καβγάδες και φωνές γιατί φέρνουν σίγουρα αντίθετα αποτελέσματα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, πως τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους και σε αρκετές αντιδράσεις αποτελούν «μικρογραφία» δική σας και της οικογενειακής κατάστασης.

Οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι πρέπει να μάθουν στα παιδιά ότι ο βαθμός είναι μονάχα ένας μικρός και συγκεκριμένος παράγοντας μέτρησης που χρησιμοποιείται στο σχολικό περιβάλλον. Υπάρχουν πραγματικές δεξιότητες όπως είναι η επιμονή, η προσπάθεια, η δημιουργικότητα, ο σεβασμός, η συνεργασία, η ειλικρίνεια, η κριτική σκέψη και πολλά ακόμη, τα οποία δεν μετριούνται με αριθμούς, όμως θα τους φανούν εξαιρετικά χρήσιμα στη μετέπειτα ζωή τους!

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Το μυστικό για να είσαι ευτυχισμένος ανεξάρτητα από τις δυσκολίες

Ο δρόμος προς την αναγέννηση και την αναζωογόνηση

Author(s)

  • Η Κατερίνα Παπαϊωάννου έχει σπουδάσει στο τμήμα Ηχοληψίας και Μουσικών Οργάνων στο Α.Τ.Ε.Ι. Κεφαλληνίας. Η Μουσική ήταν για εκείνη ανέκαθεν αυτή που ρύθμιζε το συναίσθημα, τη διάθεση, ακόμη και τις αποφάσεις της. Πέραν, όμως, από την Μουσική, πάντα της άρεσε να διαβάζει και να αναζητά τη γνώση. Τον τελευταίο χρόνο, έκανε ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα και σπούδασε στην Global Academyof Coaching, Life Coach. Ασχολείται με το Kids Life Coaching γιατί αγαπάει τα παιδιά και θέλει να τα βοηθήσει να μάθουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους ώστε να γίνουν ηγέτες του εαυτού τους.