Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικό είναι να ζωντανέψεις την ιστορία για το παιδί σου.
-Γιατί να κάνεις το βιβλίο μέρος της καθημερινότητας του παιδιού.


Τα μωρά και τα μικρά παιδιά όταν συμμετέχουν σε μια δραστηριότητα και διασκεδάζουν, το αποτέλεσμα είναι ένα: μαθαίνουν. Όταν τα παιδιά περνάνε όμορφα διαβάζοντας βιβλία, τότε αναπτύσσουν θετικά συναισθήματα για το διάβασμα. Αυτό θα τα παρακινήσει να στραφούν μεγαλώνοντας στα παιδικά και λογοτεχνικά βιβλία αλλά και στις δραστηριότητες γραφής και κάθε είδους αναγνωστικά ερεθίσματα. Γι’ αυτό ποτέ δεν είναι νωρίς για να φέρετε ένα παιδί σε επαφή τα βιβλία. Φυσικά η επιλογή βιβλίων κατάλληλων για την ηλικία τους είναι πάντα επιθυμητή. Μην ξεχνάτε ότι τα βιβλία αυτά έχουν φτιαχτεί ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παιδιού ανάλογα με τα αναπτυξιακά στάδια που διανύει με βάση την ηλικία σας. 

Ακολουθούν κάποιες ιδέες για να καλλιεργήσετε στο μωρό σας ή στο μικρό παιδί σας από νωρίς την αγάπη για την ανάγνωση:

Να θυμάστε ότι λίγα λεπτά κάθε φορά είναι αρκετά 

Μην ανησυχείτε αν δεν τελειώσατε την ιστορία ή το παραμύθι… Τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν μόνο για λίγα λεπτά να παρακολουθήσουν μια ιστορία, μεγαλώνοντας όμως θα μπορούν να συγκεντρώνονται περισσότερη ώρα. Επιτρέψτε στο μωρό ή μικρό σας παιδάκι να αποφασίσει εκείνο πόση ώρα θα του διαβάσετε. Και δεν χρειάζεται να διαβάζετε κάθε σελίδα του βιβλίου. Θα ανακαλύψετε ότι το μωρό σας έχει μια αγαπημένη σελίδα ή μια αγαπημένη εικόνα από το κάθε βιβλίο. Ενδεχομένως να θέλει να παραμείνει σε αυτή τη σελίδα και ίσως μόνο σε αυτή και μετά να θέλει ν’ αλλάξει βιβλίο ή και δραστηριότητα. Να θυμάστε επίσης ότι είναι φυσιολογικό τα μωρά να θέλουν να «αισθανθούν» το βιβλίο με το στόμα τους. Δεν πειράζει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Επιτρέψτε στο μωρό σας να εξερευνήσει τα βιβλία με τρόπους που το ίδιο επιθυμεί και ενδιαφέρει και που έχουν για εκείνο περισσότερο νόημα με βάση το αναπτυξιακό του στάδιο.

Μιλήστε ή τραγουδήστε για τις εικόνες

Δεν χρειάζεστε να αισθάνεστε κάθε φορά υποχρεωμένοι να ολοκληρώσετε την ανάγνωση του κειμένου του βιβλίου για να την παρακολουθήσει το παιδί σας. Ίσως θα ήταν καλύτερο να προσπαθήστε να «διαβάσετε» τις εικόνες του βιβλίου κάποιες φορές επαναλαμβάνοντας στο παιδί τη φράση: τι δείχνει εδώ; Όταν το παιδί σας έχει μεγαλώσει αρκετά, ζητήστε σε εκείνο να «διαβάσει» τις εικόνες, κι εσείς να ακούτε. Υπάρχουν, εξάλλου, βιβλία για αυτές τις μικρές ηλικίες που έχουν σε κάθε σελίδα μία μόνο εικόνα π.χ. ένα ζωάκι. 

Αφήστε το παιδί να γυρίσει τις σελίδες

Τα μωρά δεν μπορούν ακόμα να γυρνάνε μόνα τους τις σελίδες ενός βιβλίου. Πιθανόν όμως, από τους 18 μήνες και μετά να θέλει το μωρό σας να το προσπαθήσει. Σίγουρα, όταν φτάσει 3 χρονών θα τα καταφέρνει μόνο του. Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό ορόσημο. 

Δείξτε στο παιδί το εξώφυλλο του βιβλίου

Εξηγήστε του με απλό τρόπο για τί μιλάει η ιστορία. Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, ζητήστε του να μαντέψει ποιά μπορεί να είναι η ιστορία όταν παίρνετε στα χέρια σας για πρώτη φορά ένα βιβλίο.

Ζωντανέψτε την ιστορία

Δημιουργήστε ανάλογες φωνές για τους ήρωες της ιστορίας και χρησιμοποιήστε σωματικές κινήσεις για να την αφηγηθείτε. Έτσι κεντρίζετε το ενδιαφέρον του μικρού παιδιού σας. 

Κάντε την ιστορία πιο προσωπική για το παιδί

Μιλήστε για την δική σας οικογένεια, το κατοικίδιό σας ή το περιβάλλον όπου ζείτε ενώ διαβάζετε μια ιστορία που αφορά παρόμοια θέματα.

Κάντε διάλογο με το παιδί

Χρησιμοποιήστε την ιστορία για να κάνετε διάλογο με το παιδί σας. Συζητήστε για οικείες στο παιδί δραστηριότητες και αντικείμενα που βλέπετε στην εικονογράφηση ή εμπεριέχονται στην ιστορία.

Ενθαρρύνετε το παιδί να διηγηθεί την ιστορία

Τα μικρά παιδιά ακόμα και 3 χρονών, μπορούν να αποστηθίσουν μια ιστορία, ενώ πολλά παιδιά λατρεύουν να αυτοσχεδιάζουν μέσω της αφήγησης.

Δημιουργήστε μαζί με το παιδί βιβλία

Φτιάξτε βιβλία με οικογενειακές φωτογραφίες. Κόψτε εικόνες από περιοδικά και καταλόγους για να φτιάξετε βιβλία με κείμενο. Φτιάξτε πολύχρωμα βιβλία χρωματίζοντας με μαρκαδόρους, μπογιές και δακτυλομπογιές. Καθώς μεγαλώνει το παιδί σας, βάλτε το να σας υπαγορεύσει μια δική του ιστορία και να ζωγραφίσετε μαζί εικόνες που να ταιριάζουν με τα λόγια της ιστορίας.

Κάντε μέρος της καθημερινότητάς του μικρού παιδιού το διάβασμα βιβλίων

Όσο πιο συχνή είναι η επαφή των βιβλίων στην καθημερινή ζωή των παιδιών τόσο πιθανότερο είναι να εκλαμβάνουν το διάβασμα σαν ένα δώρο που τους προσφέρει χαρά και απόλαυση. Γι’ αυτό μην χάνετε την ευκαιρία να το φέρνετε σε επαφή με βιβλία: 

 • Κατα τη διάρκεια του φαγητού

Τραγουδήστε ή διαβάστε μια ιστορία την ώρα του ξεκινήματος του μεσημεριανού φαγητού. Είναι κοινή γνώση ότι πολλά παιδιά τρώνε πιο εύκολα και γρήγορα το φαγητό τους με το ξεφύλλισμα και μόνο ενός βιβλίου. 

 • Μέσα στο αυτοκίνητο 

Κρατάτε μερικά βιβλία μέσα στο αυτοκίνητο ή στην τσάντα σας για να απασχολείτε το μικρό σας και να κάθεται ήρεμο και ήσυχο στο καρεκλάκι του.  

 • Στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο

Πείτε μια μικρή ιστορία από το αγαπημένο του βιβλίο την ώρα του αποχαιρετισμού για να ηρεμήσετε το παιδί σας τη δύσκολη αυτή στιγμή.  Δώστε του το αγαπημένο του βιβλίο να το έχει μαζί του κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο. Ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί την ιστορία με τους φίλους του ή να ζητήσει από την δασκάλα να το διαβάσει.

 • Στον παιδίατρο

Πριν την επίσκεψη στον παιδίατρο διαβάστε μια ιστορία που περιγράφει μια επίσκεψη στον γιατρό έτσι ώστε το μικρό σας να ξέρει τι θα επακολουθήσει.

Κατα τη διάρκεια της αναμονής διαβάστε του μια τρυφερή ιστορία που θα το ηρεμήσει και θα του αποσπάσει την προσοχή από τον φόβο του. 

 • Στον μεσημεριανό ύπνο

Μια συγκεκριμένη, γνώριμη ρουτίνα βοηθάει τα μωρά και τα μικρά παιδιά να ηρεμούν και να χαλαρώνουν. Χρησιμοποιήστε τα βιβλία και το διάβασμα για να «ρίξετε τους τόνους» και να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί.

 • Στο τέλος της ημέρας

Εσείς είστε εξουθενωμένοι, όμως, το μικρό σας είναι «στις επάλξεις»! Ξαπλώστε μαζί στο πάτωμα βάζοντας τα αγαπημένα του βιβλία γύρω σας. Διαλέξτε ένα βιβλίο και παίξτε με αυτό. Τραγουδήστε μαζί του και προσπαθήστε να χαλαρώσετε μαζί. Είναι η καλύτερη δραστηριότητα για στροφή προς την χαλάρωση πριν τον ύπνο.

 • Στο μπάνιο

Τα πλαστικά βιβλιαράκια για το μπάνιο φέρνουν μεγάλη χαρα στα μωρά. Μπορούν να βοηθήσουν ένα ζωηρό και απαιτητικό μωρό να χαλαρώσει και να ευχαριστηθεί την ώρα του μπάνιου.

 • Στον βραδινό ύπνο

Φτάσαμε στην ώρα του βραδινού ύπνου. Συνήθως τα μωρά και περισσότερο τα μικρά παιδιά αρνούνται να αφήσουν τους γονείς τους για να παραδοθούν στην αγκαλιά του Μορφέα. Χαλαρωτικές τρυφερές ιστορίες από αγαπημένα βιβλία μπορούν να κάνουν θαύματα!

Διάβασε ακόμα:

Πιο Πετυχημένα Τα Πεισματάρικα Παιδιά

Ποτέ Μα Ποτέ Μην Συγκρίνεις Το Παιδί Σου Με Άλλα

Author(s)

 • Aγγελική Σουλιώτη

  βρεφονηπιοκόμος σύμβουλος πωλήσεων βιβλίων

  Η Αγγελική Σουλιώτη έχει κάνει σπουδές βρεφονηπιοκομίας και έχει εξασκήσει το επάγγελμα της βρεφονηπιοκόμου σε παιδικούς σταθμούς σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εργάζεται ως σύμβουλος πωλήσεων στο Βιβλιοπωλείο Booktique καθώς η μεγάλη της αγάπη της για τα βιβλία την οδήγησε σε αυτό τον δρόμο.