Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τα 3 μικροβήματα για να ενώσεις την ομάδα σου.
-Πόσο σημαντική είναη η επαφή μεταξύ των συναδέλφων.


Όταν εσύ και η ομάδα σου εργάζεστε εξ αποστάσεως, η ουσιαστική επικοινωνία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όταν τα πράγματα είναι καλά, όταν οι άνθρωποι πάνε στο γραφείο, πολλές συζητήσεις είναι αυθόρμητες, ακόμα και οι πραγματικές συνομιλίες για την οικογένεια ή τα προβλήματα κάποιου συναδέλφου. Χωρίς αυτές τις ευκαιρίες πρόσωπο με πρόσωπο, είναι σημαντικό να προσέχεις ιδιαίτερα τον τόνο, την ποιότητα και το περιεχόμενο κάθε αλληλεπίδρασης. 

Η επαφή με τους συναδέλφους σχετικά με το τι συμβαίνει στη ζωή τους μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ευεξία τους, ειδικότερα σε μία δύσκολη και στρεσογόνα περίοδο. Το 87% των ανθρώπων, που εργάζονται από το σπίτι και ζουν μόνοι, παλεύει με την μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση, σύμφωνα με την έρευνα της Thrive Global, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 Αμερικανοί. Γι’ αυτό, ακριβώς, το λόγο, είναι χρήσιμο να επικοινωνείς με ενσυναίσθηση και να προσεγγίζεις την ομάδα σου. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επικοινωνία εκτός εργασίας είναι ωφέλιμη και μπορεί να οδηγήσει σε πιο ισχυρό ομαδικό πνεύμα, ενώ σχετίζεται άμεσα και με την απόδοση. “Είναι εύκολο να είσαι αγχωμένος ή να έχεις κατάθλιψη αυτήν την περίοδο,” αναφέρει η Barbara Larson, καθηγήτρια management στο Northeastern University, η οποία ειδικεύεται στην τηλεργασία. “Αν είσαι manager, αναγνώρισε ότι υπάρχει στρες και δυσκολίες. Η δουλειά σου είναι να είσαι ο cheerleader της ομάδας.” 

Η θετική επικοινωνία είναι σημαντική για να δώσεις κίνητρο και θάρρος σε κάθε μέλος της ομάδας, συμφωνεί η Carmen Castillo, Πρόεδρος του US Hispanic Chamber of Commerce (USHCC), Αντιπρόεδρος του International Women Entrepreneurial Challenge Foundation (IWEC) και Πρόεδρος και CEO του SDI International Corp. Προσθέτει ότι οι αλληλεπιδράσεις πρέπει να συνδυάζουν την αισιοδοξία με τον ρεαλισμό. “Ρωτάμε πώς τα πάει η οικογένεια των συναδέλφων μας και αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να διευκολύνουμε τη ζωή τους,” σημειώνει η Castillo.

Αν προσπαθείς να χτίσεις ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων σου, που εργάζονται εξ αποστάσεως, δοκίμασε τα ακόλουθα μικροβήματα:

Προγραμμάτισε ένα καθημερινό ψηφιακό meeting για την ομάδα σου 

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι, ο συγχρονισμός της επαφής χάνεται. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να τον αντικαταστήσεις με προγραμματισμένες συναντήσεις- θα μπορούσες, μάλιστα, να χρησιμοποιήσεις αυτόν το χρόνο για να ενσωματώσεις μια άλλη θετική συνήθεια, όπως ο διαλογισμός ή μια άσκηση ευγνωμοσύνης. 

Πριν συζητήσεις για τη δουλειά με τους συναδέλφους, ρώτα τους πώς είναι 

Το να δείξεις σεβασμό στους συναδέλφους σου και ενδιαφέρον για την προσωπική τους ζωή αυξάνει τη συναισθηματική ευεξία και ενισχύει την ευτυχία. 

Ολοκλήρωσε τη συνάντησή σας με μία αισιόδοξη δήλωση 

Οι ηγέτες που μεταφέρουν αισιοδοξία είναι καλύτεροι στο να βοηθούν τα μέλη της ομάδας να βρουν το νόημα και το σκοπό στη δουλειά τους, ακόμα και σε αγχωτικές περιόδους. 

Διάβασε ακόμα:

COVID-19: Επιτακτική ανάγκη για τις εταιρείες η ευεξία των εργαζομένων τους

Πόσο εύκολο είναι να είσαι manager την εποχή του κορονοϊού;