Έχοντας δει ασθενείς στις πιο ευάλωτες στιγμές πόνου και αγωνίας τους, είχα την τύχη να παρακολουθήσω την προσπάθεια ορισμένων να βρουν το κουράγιο και τη δύναμη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Έχω παρατηρήσει ότι οι ανθεκτικοί άνθρωποι παρουσιάζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έναν ξεχωριστό τρόπο σκέψης. 

Ως ένα νεαρό κορίτσι, άρχισα να παρατηρώ τον τρόπο με τον οποίο οι γονείς μου ανταπεξέρχονταν στις κρίσεις. Μεγάλωσα κατα τη διάρκεια ενός πολέμου, ο οποίος επηρέασε τις ζωές μας για περίπου μια δεκαετία. Έβλεπα πώς οι γονείς μου εφάρμοζαν μέτρα ασφαλείας και εσωτερίκευαν την αγωνία τους, αλλά προσπαθούσαν να διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους. Κοιτώντας πίσω αυτά τα χρόνια, αναγνωρίζω τώρα ένα μοτίβο. Βλέπω πώς οι ανθεκτικοί άνθρωποι μοιράζονται ορισμένα χαρακτηριστικά. Αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά μας δίνουν ορισμένα στοιχεία και μας μαθαίνουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικές προσεγγίσεις για το πώς να βάλουμε τα δυνατά μας χωρίς να λυγίσουμε. 

1) Οι ανθεκτικοί άνθρωποι δέχονται το σημείο αφετηρίας τους: Το σημείο αφετηρίας είναι η τωρινή σου κατάσταση. Το δικό σου “φυσιολογικό” μπορεί να είναι διαφορετικό από κάποιου άλλου, αλλά σου ανήκει. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι δεν αναρωτιούνται “Γιατί σε εμένα;”, αποδέχονται το σημείο αφετηρίας τους και βάζουν τα δυνατά τους για να το αλλάξουν, εάν τους ενοχλεί. 

2) Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι ευέλικτοι: Το να έχεις τη θέληση να αλλάξεις σχέδια είναι πολύ σημαντικό για να είσαι ανθεκτικός. Όσοι έχουν βιώσει κακουχίες γνωρίζουν ότι συχνά η ζωή δεν εξελίσσεται όπως την έχεις σχεδιάσει, και η αγανάκτηση που πηγάζει από την άρνηση για να αλλάξεις είναι μια περιττή πηγή εξάντλησης. 

3) Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μάθουν: Όταν προκλήσεις και αλλαγές μας πλήττουν, χρειαζόμαστε νέες ικανότητες και γνώσεις για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι ανοιχτοί να μάθουν περισσότερα για το ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Γνωρίζουν ότι με το να είναι οπλισμένοι με περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να πάρουν αποφάσεις και να πολεμήσουν αυτό που αντιμετωπίζουν. 

4) Οι ανθεκτικοί άνθρωποι αναζητούν λύσεις: Όταν η ζωή παίρνει μια αναπάντεχη τροπή, μπορούμε είτε να μεμψιμοιρούμε, είτε να αρχίσουμε να αναζητούμε λύσεις αμέσως. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι σε θέση να βρουν άμεσα τρόπους να αντιμετωπίσουν ή έστω να βελτιώσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Δεν σπαταλάνε την ενέργειά τους να απαριθμούν τους λόγους για τους οποίους το πρόβλημα είναι δύσκολο ή άδικο. Αξιοποιούν αυτόν το χρόνο, την ψυχική και συναισθηματική ενέργεια για να βρουν λύσεις.

5) Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι ευρηματικοί: Ασυνήθιστες καταστάσεις έχουν ανάγκη από ασυνήθιστα μέτρα. Οι ευρηματικοί άνθρωποι αξιοποιούν τους διαθέσιμους και προσιτούς πόρους όσο καλύτερα μπορούν. Πολλοί άνθρωποι λειτουργούν και αποδίδουν σε ιδανικές συνθήκες, αλλά η ικανότητα να δουλεύεις σε αντίξοες συνθήκες είναι αυτό που διακρίνει τους ευσεβείς πόθους απο την ανθεκτικότητα. 

6) Οι ανθεκτικοί άνθρωποι είναι δημιουργικοί: Όταν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, συχνά χρειάζεται να σκεφτούμε εκτός της πεπατημένης για να βρούμε νέους τρόπους αντιμετώπισής τους. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν τη δημιουργικότητά τους για να προσαρμοστούν. Λειτουργούν με το αυτό που έλεγε ο Einstein  “Δεν μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα σκεπτόμενοι με τον ίδιο τρόπο που το δημιούργησε”. 

7) Οι ανθεκτικοί άνθρωποι θέτουν ρεαλιστικές προσδοκίες: Οι προσδοκίες είναι όσα περιμένουμε για το μέλλον. Χωρίς να είναι απαισιόδοξοι, οι ανθεκτικοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχοντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες, οδηγούν τον εαυτό τους προς μια μεγάλη απογοήτευση, που θα τους ματαιώσει. Με το να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες είμαστε προετοιμασμένοι για ό,τι προκύψει. 

Καθώς η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την αίσθηση της αβεβαιότητας, για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, το να ζουν τη ζωή τους μέρα με τη μέρα δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Όλοι χρειαζόμαστε εργαλεία ανθεκτικότητας για να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής. Παρατηρώντας πώς οι ανθεκτικοί άνθρωποι χειρίζονται τις κακουχίες και τις ξεπερνούν, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εκμάθησης για πώς να βάζεις τα δυνατά σου χωρίς να λυγίζεις.

Διάβασε ακόμα:

Εφάρμοσε τον κανόνα του 30% του Steve Jobs για να εισέλθεις στη “χρυσή εποχή” σου

Αισθάνεστε αποδοτικοί όσο εργάζεστε από το σπίτι; Πολλοί managers διαφωνούν

Author(s)

  • Pantea Vahidi, RN

    Σύμβουλος εταιρικής ευεξίας

    Η Pantea Vahidi, RN είναι σύμβουλος εταιρικής ευεξίας.