Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί σε κρατάει πίσω ο φόβος της απόρριψης.
-Μάθε να λες όχι.


Τα όρια στις σχέσεις των ανθρώπων είναι σημαντικά. Το να μπορείς να θέτεις όρια και να τα επιβάλλεις σε βοηθάει να έρθεις σε επαφή με τον πραγματικό σου εαυτό. Για να μπορέσει κάποιος να σε σεβαστεί ή να σε αγαπήσει, πρέπει να ξέρει ποιος πραγματικά είσαι. Συνήθως όμως οι περισσότεροι, όταν ακούν τη λέξη όρια, σκέφτονται κάτι αρνητικό. Κάποιοι άλλοι πάλι αντιπαθούν τους περιορισμούς και τα όρια, ενώ άλλοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτά. Κι όμως, κάθε είδους σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων χρειάζεται τα όρια. Δεν είναι συνήθως σαφές και αυτονόητο το τι σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε ή επιθυμούμε. Ο μόνος τρόπος για να το γνωστοποιήσουμε στους άλλους είναι να το επικοινωνήσουμε και να το ξεκαθαρίσουμε. Να οριοθετήσουμε δηλαδή τον εαυτό μας σε σχέση με τον κόσμο.

Το να βάζεις όρια και να μην επιτρέπεις στους άλλους να τα υπερβαίνουν, είναι απαραίτητο, αν θέλεις ικανοποίηση από τη ζωή σου.

Τι γίνεται, όμως, αν φοβάσαι τα όρια;

Ο κύριος λόγος που ίσως κάποιος μπορεί να φοβάται κάποιος τα όρια είναι η εσωτερική του ανάγκη για αποδοχή. Όμως, όσο χρειάζεσαι την επιβεβαίωση των άλλων για να αυτοπροσδιοριστείς, τόσο δυσκολεύεσαι να θεσπίσεις τα όρια σου. Ο φόβος της απόρριψης σταματά κάθε προσπάθεια αντίστασης σε όσα σε βλάπτουν. Μεγάλη σημασία όμως στο πώς διαχειρίζεσαι τα προσωπικά σου όρια παίζει και ο τρόπος που έχεις μεγαλώσει. Η ανασφάλεια και η αίσθηση ανεπάρκειας του εαυτού σου μπροστά στον κόσμο κάνει επιτακτική την ανάγκη να δεις το ποιος είσαι μέσα από τα μάτια των άλλων. Τα αίτια για αυτό μπορεί να είναι πολλά και σίγουρα ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είναι σημαντικό πάντως να θυμάσαι ότι, όταν βάζεις τα δικά σου όρια, δεν σημαίνει ότι δεν σέβεσαι τους άλλους, δεν κατανοείς τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Η θέσπιση ορίων σημαίνει πως σέβομαι εξίσου τον εαυτό μου, ακούω όσα έχει να μου πει και δεν τα θυσιάζω όλα στο βωμό της αποδοχής.

Ο φόβος της απόρριψης σταματά κάθε προσπάθεια αντίστασης σε όσα σε βλάπτουν.

Ας δούμε μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν να βάλεις όρια, ώστε να μπορείς να αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο στη ζωή σου.

Θέσε συγκεκριμένους στόχους

Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις τους στόχους σου και τις επιθυμίες σου. Θέσε μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους για αρχή. Φτιάξε πρόγραμμα και προσπάθησε να το τηρήσεις. Συχνά συμβαίνει τα αιτήματα των άλλων να απαιτούν μεγάλη επένδυση χρόνου καθώς ο συνολικός χρόνος, που ίσως χρειαστεί να ξοδέψεις, είναι πολλές φορές μεγαλύτερος από αυτό που φανταζόσουν και έτσι πάει πίσω το δικό σου πρόγραμμα. Όταν όμως γνωρίζεις τι ακριβώς θες να κάνεις, πώς και πότε, είναι πιο εύκολο να βάλεις όρια και να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου, χωρίς να νιώσεις ενοχές.

Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματά του

Όταν αρνηθούμε σε κάποιον κάτι, είναι πολύ πιθανό να θυμώσει ή να απογοητευτεί. Και εσύ λοιπόν αρχίζεις να νιώθεις άσχημα και να στενοχωριέσαι, αλλάζεις τη στάση σου και καταλήγεις να πεις ναι, επειδή ένιωσες υπεύθυνος για τη θλίψη του άλλου. Στην ουσία όμως αναλαμβάνεις την ευθύνη για τα συναισθήματα του άλλου και αισθάνεσαι ότι εσύ είσαι η αιτία για την απογοήτευσή του. Αυτό όμως δεν ισχύει. Τα συναισθήματα των άλλων δεν μπορείς να τα ελέγξεις και εξαρτώνται άμεσα από το πώς ερμηνεύει εκείνος τα γεγονότα κι όχι εσύ.

Μη δικαιολογείσαι

Πολλές φορές έχεις νιώσει την ανάγκη να πεις όχι και μετά όμως αρχίζεις να δικαιολογείσαι για την επιλογή σου. Με το να δικαιολογείσαι, ενισχύεται η αίσθηση ότι είσαι αυτός που δημιουργεί το πρόβλημα. Απλά πες όχι, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Άλλωστε, χωρίς πολλές πληροφορίες είναι δύσκολο και για την άλλη πλευρά να βρει τρόπο να σε μεταπείσει. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί να δώσεις κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες για τη στάση σου, ώστε να μπορέσει να γίνει ξεκάθαρη από την άλλη πλευρά η συμπεριφορά και τα κίνητρα σου.

Αντιμετώπισε τη χειριστική συμπεριφορά

Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν μάθει να τους λένε όχι και προσπαθούν να σε χειραγωγήσουν και να σε πείσουν να κάνεις αυτό που θέλουν. Από τη στιγμή που έχει γίνει ξεκάθαρο από την κάθε πλευρά το τι θέλει και γιατί, και έχεις δηλώσει ξεκάθαρα ποια είναι η θέση σου, απλά επανάλαβέ τη σε κάθε προσπάθεια για χειραγώγηση, χωρίς να δώσεις παραπάνω πληροφορίες. Το να λες όχι και να είσαι αποτελεσματικά διεκδικητικός, δεν είναι κάτι εύκολο και σίγουρα θέλει εξάσκηση. Όμως, το να βάζεις όρια και να μην επιτρέπεις στους άλλους να τα υπερβαίνουν, είναι απαραίτητο, αν θέλεις ικανοποίηση από τη ζωή σου.

Και τέλος, λάβε υπόψη αυτό:

Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θέτεις τα όριά σου. Οριοθετώ σημαίνει ξεκαθαρίζω στον άλλον μέχρι ποιο σημείο μπορεί να παρεμβαίνει στη ζωή μου και να με επηρεάζει. Σημαντική προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η απενοχοποίηση του εαυτού σου. Δηλαδή να σταματήσεις να συγχέεις την ένδειξη αγάπης και σεβασμού με το να λες σ’ όλα “ναι” ή να προσφέρεις συνεχώς, για να μην έχεις εντάσεις. Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση, δεν χρειάζεται ν’ αλλοιώνεις την ταυτότητά σου ή ν’ αλλάζεις τα στοιχεία της προσωπικότητάς σου. Μην ξεχνάς ότι τα πάντα πηγάζουν από σένα. Αν εσύ δεν είσαι καλά μέσα σου, πώς θα είσαι καλά με τους γύρω σου;

Μάθε περισσότερα στο site του Χρήστου Θεοδωρόπουλου counselingvibes.wixsite.com/counselingvibes

Διάβασε ακόμα:

Ήρθε Η Ώρα Να Αφήσεις Πίσω Σου Το Παρελθόν

To Μυστικό Της Δημοτικότητας

 

 

Author(s)

  • Χρήστος Θεοδωρόπουλος

    Σύμβουλος ψυχικής υγείας / Life Coach

    Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος ασχολείται με τη συμβουλευτική, την προσωπική ανάπτυξη και το Life & business coaching .