Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις: 

-Ποιες τσάντες για ψώνια πρέπει να αποφεύγεις αυτή την περίοδο. 

– Ποιους κανόνες πρέπει να τηρείς κατά την αποσυσκευασία. 


Όσο να ΄ναι, ανησυχείς. Κάθε φορά που πας να ψωνίσεις. Ή κάθε φορά που κάποιος από το σπίτι βγαίνει εκεί έξω, για να εκτελέσει την αποστολή “εφόδια” της ημέρας. Αυξάνεται ο κίνδυνος να κολλήσεις στο σουπερμάρκετ; Τι είδους τσάντα να χρησιμοποιήσεις; Πώς είσαι σίγουρος ότι δεν θα φέρεις τον ανεπιθύμητο ιό σπίτι σου; Με δημοσίευσή τους, πάντως, στο περιοδικό JAMA, οι A. N. Desai και D. M. Aronoff προσφέρουν κάποιες συμβουλές για το γενικό κοινό, σχετικά με την αγορά προϊόντων – κυρίως τροφίμων – την εποχή της πανδημίας COVID-19, απαντώντας σε 5 βασικές ερωτήσεις.

1.Πώς μπορώ να μείνω ασφαλής, ενώ ψωνίζω στο σουπερμάρκετ;

Για να αποφύγετε τη μετάδοση, διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 2-3 μέτρων μεταξύ του εαυτού σας και των άλλων αγοραστών. Αποφύγετε χειραψίες, εναγκαλισμούς ή άλλη φυσική επαφή. Προσπαθήστε να σκουπίζετε συχνά επιφάνειες, όπως καροτσάκια παντοπωλείων ή λαβές καλαθιού, με απολυμαντικά, εάν υπάρχουν. Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Φορώντας μια πάνινη μάσκα στο κατάστημα μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος να μολυνθείτε. Επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίζετε στους άλλους να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση. Πριν φύγετε από το κατάστημα ή όταν περιμένετε στη γραμμή αναμονής για πληρωμή, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό για τα χέρια, εάν υπάρχει.

2. Τι τσάντες να χρησιμοποιώ για τα ψώνια μου;

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε σακούλες μιας χρήσης. Εάν χρησιμοποιείτε τσάντα για ψώνια μιας χρήσης, απορρίψτε την μόλις εισέλθετε στο σπίτι σας. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια είναι προτιμότερο να αποθηκευτούν για μεταγενέστερη χρήση. 

3. Μπορεί να μολυνθώ κατά την αποσυσκευασία στο σπίτι;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει μολυσματικός σε επιφάνειες ή αντικείμενα για έως και 72 ώρες, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ιικών σωματιδίων στην επιφάνεια των κοινών υλικών καθίστανται αδρανή (μη λοιμώδη) μετά τις πρώτες 24 ώρες. Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία ότι τα σωματίδια του ιού σε αυτά τα προϊόντα μεταδίδουν ασθένειες. Το εσωτερικό περιεχόμενο των σφραγισμένων δοχείων είναι απίθανο να μολυνθεί. 

4. Τι  πρέπει να κάνω μετά την αποσυσκευασία;

Μετά την αποσυσκευασία, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Σκουπίστε τις επιφάνειες με οικιακά απολυμαντικά που έχουν καταχωρηθεί στον Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος. Πριν μαγειρέψετε οτιδήποτε ή χειριστείτε οποιοδήποτε τρόφιμο προς κατανάλωση, επαναλαμβάνετε το πλύσιμο των χεριών.

5Πώς να ψωνίσω, εάν έχω συμπτώματα ίωσης;

Εάν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό ή βήχα, θα πρέπει να αποφεύγετε τις αγορές στο κοινό. Εάν είστε συμπτωματικοί, η χρήση μάσκας μπορεί να αποτρέψει τη μετάδοση σε άλλους. Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση της απόστασης μεταξύ του εαυτού σας και των άλλων είναι οι καλύτεροι τρόποι πρόληψης της ασθένειας. Το να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο ή να ψωνίσετε μέσω διαδικτύου είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να εξετάσετε ως εναλλακτική σε αυτήν την περίπτωση. 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Θάνο Δημόπουλο, Καθηγητή  Θεραπευτικής, Πρύτανη ΕΚΠΑ.


Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός: μεταδίδεται από τα τρόφιμα;

Αντισηπτικά: τα πιο κοινά λάθη που κάνεις

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.