Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η μοναξιά επηρεάζει την υγεία σου.
-Ποιο είναι το αντίδοτο.


Υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, αυξημένη πίεση αίματος, ταχυκαρδίες, αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ξέρεις ότι μερικές φορές για τα διάφορα συμπτώματα ή  προβλήματα υγείας δεν ανευρίσκεται κανένα παθολογικό αίτιο;  Τι φταίει; Ενδεχομένως όλα αυτά οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Η μοναξιά, μάλιστα, μπορεί να είναι ένας από αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα, που αισθάνονται μοναξιά, φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας, σε σχέση με αυτούς που δεν νιώθουν μόνοι. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζουν πρόσφατες έρευνες.

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Το 2015, ερευνητές από το Brigham Young University μελέτησαν διάφορες έρευνες αναφορικά με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και τα δύο επηρέαζαν σε σημαντικό βαθμό την υγεία, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, αυξημένης χοληστερίνης και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επιπλέον, ενισχύουν την κατάθλιψη και μειώνουν την γνωστική λειτουργία.

Γιατί η μοναξιά σου κάνει κακό;

Το να είσαι μόνος συνεπάγεται ότι δεν έχεις πλαίσιο υποστήριξης, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζεις κάθε πρόβλημα και δυσκολία που παρουσιάζεται, μόνος σου. Αυτός είναι ένας πιθανός λόγος γιατί τα άτομα που νιώθουν μοναξιά έχουν πιο αυξημένα επίπεδα άγχους. Τα αυξημένα επίπεδα άγχους με τη σειρά τους, αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στον εγκέφαλο, η οποία αποδυναμώνει, όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά μπορεί δυνητικά να βλάψει και την υγεία.

Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που αισθάνονται μοναξιά αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας σε σχέση με όσους δεν νιώθουν μόνοι.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη μοναξιά; 

Το καλύτερο αντίδοτο στη μοναξιά είναι οι κοινωνικές σχέσεις. Βάλε επομένως στόχο να τις ενισχύσεις. Μην ξεχνάς ότι λέγοντας όχι στην κοινωνική απομόνωση προστατεύεις και την υγεία σου. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει:

-Ασχολήσου με δραστηριότητες που θα σε κάνουν να συναναστραφείς με κόσμο. Μία καλή ιδέα είναι η συμμετοχή σου σε διάφορα εθελοντικά προγράμματα. Μην ξεχνάς ότι ο εθελοντισμός οδηγεί στην πληρότητα

-Ένα απλό τηλεφώνημα μία φορά την ημέρα στα παιδιά σου ή σε αγαπημένα σου πρόσωπα είναι μία καλή ευκαιρία  για να νιώσεις ότι δεν είσαι μόνος. Αν βρίσκονται σε άλλη πόλη ή χώρα δοκίμασε την βιντεοκλήση. 

-Υιοθέτησε ένα κατοικίδιο, καθώς σύμφωνα με έρευνες μειώνει το αίσθημα τις μοναξιάς. Ίσως, μάλιστα, είναι καλύτερα να προτιμήσεις σκύλο, γιατί σε ενθαρρύνει να βγεις έξω για τη βόλτα του και να έρθεις σε επαφή και να μιλήσεις με άλλους φιλόζωους. 

Μην ξεχνάς ότι λέγοντας όχι στην κοινωνική απομόνωση προστατεύεις και την υγεία σου. 

Διάβασε ακόμα:

Μία Ψυχοθεραπεύτρια Εξηγεί Πόσους Φίλους Χρειάζεσαι

5 Συμβουλές Της Νευροεπιστήμης Που Θα Σε Κάνουν Πιο Ευτυχισμένο

Author(s)

  • Jed Magen

    καθηγητής ψυχιατρικής

    Ο Jed Magen είναι καθηγητής ψυχιατρικής.