Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Γιατί χρειάζεσαι έναν coach.
– Γιατί πρέπει να ακολουθήσεις το ένστικτό σου.


To coaching αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και στην Ελλάδα καθώς κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον αυτών που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την προσωπική και επαγγελματική τους δυναμική. Πιθανόν γνωρίζεις ότι ένας coach μπορεί να σε υποστηρίξει να πραγματοποιήσεις τους στόχους σου και να ξεδιπλώσεις τις ενέργειες που θα κάνεις προκειμένου να φτάσεις από το σημείο που βρίσκεσαι σήμερα, στο σημείο που θέλεις να φτάσεις. Είναι ο ειδικός που θα σε ενδυναμώσει έτσι ώστε να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές και να δημιουργήσεις το ιδανικό μέλλον, στον επαγγελματικό, προσωπικό, ή οποιονδήποτε άλλο τομέα της ζωής σου.

Όταν όμως έρχεται η ώρα για να διαλέξεις ποιον θα εμπιστευτείς για coach, ξέρεις με βάση ποια κριτήρια θα επιλέξεις; Πώς μπορείς να ξεχωρίσεις τον καλύτερο ανάμεσα στους τόσους που υπάρχουν;

Ξεκίνα από τα βασικά

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και στο coaching, υπάρχουν καλοί και κακοί επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη διαπίστωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Coaching (International Coaching Federation – ICF), η είσοδος ανεκπαίδευτων coaches στο επάγγελμα αποτελεί μεγάλη ανησυχία. Επιβάλλεται επομένως να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην επιλογή, έτσι ώστε να διασφαλίσεις ότι θα έχεις τα καλύτερα δυνατό αποτέλεσμα μέσα σε ένα επιστημονικό και ασφαλές πλαίσιο.

Εάν δεν έχεις κάποιον να σου συστήσει έναν σωστό επαγγελματία coach που έχει ήδη συνεργαστεί μαζί του, τότε θα χρειαστεί να κάνεις μια έρευνα από μόνος σου. Μια έρευνα που θα σου αναδείξει τον κατάλληλο – για εσένα – έτσι ώστε να διανύσετε μαζί τη διαδρομή με στόχο την επιτυχία σου.

Ένας coach είναι ο ειδικός που θα σε ενδυναμώσει έτσι ώστε να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές και να δημιουργήσεις το ιδανικό μέλλον για σένα.

Τα 10 βασικά κριτήρια για να επιλέξεις coach

Ένας καταρτισμένος και έμπειρος επαγγελματίας, χρειάζεται να διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αξίες. Ας δούμε μαζί ποια είναι τα δέκα κριτήρια που πρέπει να ελέγξεις πριν εμπιστευτείς έναν coach και που παράλληλα θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τον καταλληλότερο για εσένα:

1.Έχει ολοκληρώσει σπουδές σε κάποιο διαπιστευμένο φορέα εκπαίδευσης coaching και ασκεί το επάγγελμα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τον κώδικα δεοντολογίας και την εμπιστευτικότητα;

2.Είναι ένας διαπιστευμένος ή πιστοποιημένος coach ο οποίος μετεκπαιδεύεται, λαμβάνει εποπτεία και επίβλεψη έτσι ώστε να εξελίσσεται διαρκώς; Έχει δηλαδή ο ίδιος coach και μέντορα;

3.Τι εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση διαθέτει στους τομείς που σε ενδιαφέρουν;

4.Ποια είναι η δική του “ιστορία ζωής”; Από πού ξεκίνησε και πού έφτασε;

5.Ποιο είναι το «ψηφιακό αποτύπωμα» του; Ποια είναι η εικόνα που παρουσιάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Τι διαπιστώνεις για τις απόψεις του και την προσωπικότητά του; Σου εμπνέει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία;

6.Κάνε αναζήτηση στο διαδίκτυο για να μάθεις πώς οι coaches παρουσιάζουν τον εαυτό τους καθώς και το πώς προσεγγίζουν το coaching. Ποιος σου κεντρίζει το ενδιαφέρον; Ποιος σε ενέπνευσε; Ποιος σου ενισχύει το αίσθημα εμπιστοσύνης; Όλα αυτά είναι απαραίτητα προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ σας και το coaching να φέρει θετικά αποτελέσματα.

7.Τι αποτελέσματα έχουν πετύχει οι πελάτες του; Έχει δημοσιευμένες επώνυμες συστάσεις;

8.Σε ποιον τομέα εξειδικεύεται και τι αποτελέσματα έχει; Για παράδειγμα, εάν σε ενδιαφέρουν θέματα καριέρας, θα απευθυνθείς σε έναν career coach ο οποίος έχει και ο ίδιος μια επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή. Αντίστοιχα, εάν σε ενδιαφέρουν προσωπικά θέματα θα απευθυνθείς στην ανάλογη ειδικότητα.

9.Συμμετέχει στην κοινότητα των coaches; Συνεισφέρει στην ανάπτυξη του κλάδου; Αρθρογραφεί και εάν ναι, συμφωνείς με τις απόψεις του;

10. Ακολούθα το ένστικτό σου. Μην ξεχνάς ότι πρόκειται να συνεργαστείς με έναν άνθρωπο δημιουργώντας μια ισχυρή σύνδεση. Άρα η επιλογή είναι μια βαθιά προσωπική σου υπόθεση. Αναζήτα όχι μόνο έναν καλό coach, αλλά εκείνον που θα μιλήσει στην καρδιά σου.

Να θυμάσαι ότι ο κατάλληλος coach για σένα μπορεί να απογειώσει τη ζωή και την καριέρα σου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να βιώσεις αυτή τη συναρπαστική διαδρομή προσωπικής ανάπτυξης με σύμμαχο τον κατάλληλο.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Οι Σκέψεις Σου Επηρεάζουν Την Υγεία Σου

Tα Μυστικά Των Ψυχικά Δυνατών

Author(s)

  • Μαρία Παπάζογλου

    Career & Executive Coach, Corporate Trainer και Master NLP Practitioner

    Η Μαρία Παπάζογλου είναι πιστοποιημένη Career & Executive Coach, Corporate Trainer και Master NLP Practitioner και ιδρύτρια του www.mentorascoach.com. Έχοντας πολυετή εμπειρία σε πολυεθνικούς οργανισμούς, εξειδικεύεται στο Coaching και το Corporate Training. Υποστηρίζει στελέχη και επιχειρηματίες να επιτύχουν επαγγελματικούς στόχους, να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους και να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις (high-performance) με στόχο τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους. Τους εμπνέει να βελτιώσουν τη ζωή τους και να γίνουν ο καλύτερος τους εαυτός #beyourbestself, μέσα από προσωπικές συνεδρίες, εταιρικές εκπαιδεύσεις, ομιλίες, άρθρα, videos. Είναι απόφοιτος Οικονομικών Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει σπουδάσει coaching ολοκληρώνοντας προγράμματα πιστοποιημένα από τους συνδέσμους ICF, EMCC, AC, ενώ εξακολουθεί να μετεκπαιδεύεται τακτικά στις ΗΠΑ από τους Tony Robbins, Jack Canfield και Brendon Burchard. Έχει πιστοποιηθεί ως Master NLP και χρησιμοποιεί τεχνικές NLP στις συνεδρίες. Είναι μέλος σε ICF Global, Greece και ANLΡ. Αρθρογραφεί και είναι τακτική ομιλήτρια σε συνέδρια.