Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να ασχοληθείς με πράγματα που εκ πρώτης όψεως δεν σε ενδιαφέρουν.
-Πώς να ενισχύσεις τις δυνατότητές σου.


Οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν επιτύχει πολλά πράγματα στο επαγγελματικό κομμάτι σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν απλά και μόνο ως «τυχεροί». Τι είναι όμως αυτό που τους βοήθησε να πάνε μπροστά; Σίγουρα είναι άνθρωποι, οι οποίοι διαθέτουν το χάρισμα της επικοινωνίας, της επίγνωσης, της αυτοπειθαρχίας και το σημαντικότερο της πίστης στον εαυτό τους και στα ταλέντα τους. Επιπλέον είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν παραιτούνται εύκολα από τους στόχους τους, αντίθετα είναι εκείνοι οι οποίοι επιμένουν ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι αναρωτιούνται, αν αξίζει να εξακολουθούν να προσπαθούν.

Η κατάκτηση ενός επαγγελματικού στόχου – είτε αυτός μπορεί να είναι η απόκτηση ενός πτυχίου είτε η αλλαγή εργασίας είτε το κυνήγι μιας προαγωγής – τροφοδοτεί την πίστη στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου.

Παράλληλα όμως είναι σημαντικό να έχεις αυτοεκτίμηση για την επαγγελματική σου αξία καθώς αυτό μπορεί πιο εύκολα να σε οδηγήσει στην επιτυχία αλλά και να εντείνει το συνολικότερο αίσθημα ευεξίας και ικανοποίησης. Η υψηλή επαγγελματική αυτοεκτίμηση είναι αυτή που θα σου επιτρέψει να γίνεις ο σκηνοθέτης της δικής σου επιτυχίας. Πως όμως μπορείς να της δώσεις ώθηση αν δεν είναι τόσο ανεβασμένη όσο θα έπρεπε;

Πώς να καλλιεργήσεις την επαγγελματική σου αυτοεκτίμηση σε 12 βήματα

1. Παρακίνησε τον εαυτό σου θέτοντας ξεκάθαρους στόχους.

2. Θέσε στόχους, οι οποίοι εκφράζουν αποκλειστικά εσένα και όχι τους γονείς σου, το σύντροφό σου ή το παιδί σου.

3. Εξέτασε και τομείς που δεν γνωρίζεις καθώς αυτοί μπορεί να σε οδηγήσουν σε νέες επιλογές. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι έχεις κρυφά ταλέντα από τα οποία μπορεί να αντλήσεις ικανοποίηση.

4. Κάντε αυτό που θέλεις απολαμβάνοντάς το.

5. Αναζήτησε δραστηριότητες που σε ενθαρρύνουν να διευρύνεις τις δυνατότητες σου.

6. Κάνε το καλύτερο που μπορείς με οτιδήποτε κι αν καταπιάνεσαι.

7. Μάθε να αναβάλεις την άμεση ικανοποίηση ενός μικρού στόχου προκειμένου να επιτύχεις ένα μακροπρόθεσμο πιο σημαντικό αποτέλεσμα.

8. Μην αναβάλλεις σημαντικά πράγματα και μην περιμένεις την τελευταία στιγμή για να ασχοληθείς με αυτά.

9. Μείνε πιστός στον αρχικό σου στόχο και επικεντρώσου σε αυτόν αποφεύγοντας τους περισπασμούς.

11. Οραματίσου τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

12. Μην παραλείψεις να ανταμείψεις τον εαυτό σου όταν καταφέρεις να πετύχεις τον στόχο σου.

Όσο πιο πιστά τηρείς τα παραπάνω αυξάνεις τις πιθανότητες να πετύχεις περισσότερα στην καριέρα σου και εντείνεις το αίσθημα της επιτυχίας ενθαρρύνοντας παράλληλα την πίστη στον εαυτό σου.

Η κατάκτηση ενός επαγγελματικού στόχου τροφοδοτεί την πίστη στον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου.

Πώς να διατηρήσεις την εσωτερική σου ισορροπία

Όμως πόσο υγιές είναι τελικά να συνδέεις την προσωπική σου εικόνα με την καριέρα σου; Αυτή είναι η «παγίδα» που μπορεί εύκολα να πέσει κάποιος, εάν ταυτίσει την επαγγελματική του ιδιότητα ολοκληρωτικά με την ατομικότητά του που εκφράζεται μέσα από μια απλή και συνηθισμένη φράση που πολλοί από εμάς κουβαλάμε στο μυαλό μας: «Είμαι επιτυχημένος επαγγελματικά, άρα νιώθω σημαντικός…»

Γι’ αυτό όσο σκληρά και αν κυνηγάς την επαγγελματική καταξίωση και την επιτυχημένη καριέρα, καλό είναι να μην ξεχνάς τις βασικές σου αξίες δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο έχεις αποφασίσει να ζήσεις τη ζωή σου. Κυνηγώντας λοιπόν τους όποιους επαγγελματικούς στόχους σου, μην ξεχνάς κάθε κίνηση που κάνεις να είναι σύμφωνη με τη βαθύτερη συνείδησή σου και να σε οδηγεί σε επιλογές που εντείνουν την αυτοεκτίμηση και κατά συνέπεια την προσωπική σου ευτυχία. 

Μάθε περισσότερα στο site της Αύρας Λυράκη www.lifeselfcoaching.com

Διάβασε ακόμα:

Ένας Ειδικός Σου Δείχνει Πώς Να Άλλαξεις Τη Ζωή Σου Αλλάζοντας Τον Τρόπο Που Μιλάς!

Πώς Μπορείς Να Αλλάξεις Τη Ζωή Σου Προς Το Καλύτερο

Author(s)

  • Αύρα Λυράκη

    Σύμβουλος Ανάπτυξης Ηγετικών & Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων

    H Αύρα Λυράκη (Ph.D) είναι Executive Coach & Mentor (PCC, ICF) και η 1η Ελληνίδα αξιολογήτρια πιστοποίησης υποψηφίων Coaches από το International Coaches Federation (ICF). Έχει ιδρύσει το www.lifeselfcoaching.com, την 1η ιστοσελίδα με δωρεάν καθoδήγηση σε θέματα Life Self Coaching. Παράλληλα είναι μέντορας στην International Positive Psychology Association και στο Cherie Blair Foundation for Women.